Palo Cortado Sherry, wat eet je hierbij?

Mijn vriend reisde onlangs terug uit Spanje en bracht mij verrassend veel lekkere cadeaus. Een prachtige fles Palo Cortado Sherry van Rey Fernando de Castilla, een mooie Ribera del Duero, mijn favoriete water Vichi Catalan, en last but not least een half kilo Jamon Iberico de Bellota.

Ik ben dol op Sherry, heb de meeste soorten meerdere malen geproefd maar drink het veel te weinig en vergeet ook elke keer weer hoe het precies ook allemaal weer zat. Daar gaat verandering in komen! Ik neem me voor om vaker te schrijven over verschillende soorten Sherries (en het dus ook vaker in te schenken). Check hier mijn artikel over Sherry voor de website van ontdeksherry.nl.

Sherry Palo Cortado

Laten we in dit artikel beginnen met de meest omstreden en misschien wel ingewikkeldste Sherrysoort, de Palo Cortado.

Om deze sherry te begrijpen moeten we eerst een stapje terug naar de Fino, de Amontillado en de Oloroso want eigenlijk is de Palo Cortado een mengeling van al deze drie stijlen.

Een Fino Sherry wordt gemaakt van een stille basiswijn die onder een laag flor (een gistlaag) te rijpen ligt. De wijn is licht van kleur, droog en komt slechts weinig in contact met zuurstof.

De Amontillado begint als een Fino en als op den duur de florlaag verdwijnt doordat het alcoholpercentage verhoogd wordt naar 18%, rijpt de wijn oxidatief verder waardoor deze verkleurt en aroma’s van noten ontwikkelt. Hij is voller dan een Fino.

Een Oloroso is de meest oxidatieve Sherry. Deze stijl rijpt nooit onder een florlaag en de wijn is dieper, vettiger, intenser dan een Amontillado. Vanwege de rijke aroma’s kan de wijn zoet overkomen.

De Palo Cortado ontstaat “spontaan” (tegenwoordig kan dit proces worden gemanipuleerd). De wijn is eigenlijk een Amontillado (heeft ooit een florlaag gehad) met de rijke kwaliteiten van een Oloroso.

In combinatie met eten

Nu we ongeveer begrijpen wat het is, blijft de vraag natuurlijk: “Hoe combineren we deze Sherry stijl met eten?”.
Zelf was ik geen expert op dit gebied en om mijn kostbare wijn (een goede fles kost zo rond de veertig euro) niet te verspillen vroeg ik hulp in van mijn alwetende Instagram wijn community.

Adviezen die ik kreeg waren als volgt:

Palo Cortado is een van de Sherries die bijna alles aan kan.

Oude kazen.

Jamon Iberico.

Palo cortado

Olijven.

Amandelen.

Een vettig stuk vlees.

Pure Chocolade.

Borrelplank bij Palo Cortado

Ik nam de proef op de som! Als eerste proefde ik Iberico Bellota ham met Palo Cortado. Ik proefde deze. Een feest! Een explosie van smaak en textuur. De wijn smelt door de zoutige vettige ham heen en laat diepe, nootachtige, umami smaken achter.
Ik proefde ook olijven, rijpe Manchego kaas en verschillende gedroogde worstsoorten met de Sherrywijn. Alles matchte uitermate goed! De wijn is zó vol van smaak dat het alles oplift. Het is dus echt een allemansvriend en mag veel vaker uit de klimaatkast getrokken worden!

Wil je hem ook proeven? Shop hier een heerlijke Palo Cortado.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait