WSET 1 – ervaringen

Geschreven door Alyssa Gammoudy

Een Lock-down weerhoudt mij er niet van op avontuur te gaan, en ik neem je graag mee! Deze maand ben ik begonnen met de WSET-cursus level 1. Mijn gezonde obsessie voor wijn startte in mijn jeugd. Ik was gefascineerd door hoe de Romeinen wijn maakten door met vieze voeten druiven te stampen… Toen ik een jaar of zeven was, schreef ik een opstel over het proces van wijn maken en voor zover ik mij herinner, lees en leer ik van alles over wijn. Het zal je niet verbazen dat ik dus ook ontzettend graag een lekker glas wijn drink. 

Alyssa Gammoudy

SDEN of WSET 

Deze zomer, tijdens en door de Lock-down, toen weinig kon maar je wel nog tien man over de vloer mocht hebben, organiseerde ik een wijnproeverij voor mijn buren. Geweldig om mijn passie te delen met mensen! Om hier professioneler mee aan de slag te kunnen, en zeker te weten dat mijn basiskennis compleet is, besloot ik een cursus te starten, online uiteraard. De reden dat ik voor WSET koos en niet, bijvoorbeeld SDEN, is dat WSET internationaal het best erkend wordt (is mijn indruk). Ook vind ik het prettig dat de cursus in het Engels wordt aangeboden. Het nadeel is dat niet alle wijnscholen level 1 online aanbieden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Eleanor Wine Academy. Binnen een week na inschrijving ontving ik het WSET-level 1 werkboek. Nog een paar dagen later kreeg ik toegang tot de online omgeving waar een overzicht klaar staat met nodige materialen (wijn etc.) per module. Er zijn scholen die ook een complementaire proefkit aanbieden. Als dit een optie was, had ik er gebruik van gemaakt.

wset 1

De modules

Al vrij snel tijdens de eerste module concludeerde ik dat deze cursus een goede keus was. Niet zozeer omdat er ineens een wereld voor mij openging, wel omdat een aantal punten die echt aan de basis liggen van ‘wijn’ op een rijtje gezet worden. Geen raketwetenschap, wel prettig het wankele fundament waarop ik mijn wijnkennis bouw te verstevigen. Een goed en motiverend begin dus! Een module bestaat uit verschillende hoofdstukken. Wanneer je de module start, ga je stap voor stap door de theorie. Aan het eind van een hoofdstuk kun je via een mini-quizje controleren of je alles goed hebt begrepen. De module wordt afgesloten met flashcards en opnieuw een quiz, over de gehele module. Hiervoor krijg je een cijfer wat goed aantoont in hoeverre je klaar bent voor het examen. Dan is het tijd voor de praktijkopdracht. Helaas nog niet meteen wijnproeven, maar goed, we doen dit omdat we die basis juist goed willen neerzetten. Voor de tweede module heb je direct een behoorlijke waslijst aan boodschappen nodig. Het is dus aan te raden ruim voor je van plan bent je huiswerk te maken, de nodige spullen in te slaan. Een van die items op de lijst is ‘Tartaric acid’, oftewel ‘Wijnsteenzuur’. Lang leve Google… Om een lang verhaal kort te houden: wijnsteenzuur zit ook in mascarpone en je kunt het gebruiken om scones te maken. Ik kocht het bij de toko op de hoek, omdat ik verwachtte dat ik het niet bij de reguliere supermarkt kon krijgen. Voor module 3 en 4 staat wijnproeven centraal en experimenteer je met verschillende smaken herkennen en de invloed van smaken op wijn. Superleuk en leerzaam. Het voelt echt als een verrijking van mijn wijnervaring. Tussendoor kun je altijd nog terug naar een eerdere module om even je geheugen op te frissen of om de theorie te oefenen. Alles wat online staat qua theorie, is ook terug te vinden in het boekje dat je thuisgestuurd krijgt. 

Het examen

Ter voorbereiding op het examen kun je een proefexamen maken. Maar dan is het tijd voor het echte werk! Op het kantoor van Eleanor’s Wine Academy (Amsterdam), werd het examen afgenomen. Dit ging heel officieel en professioneel. Spullen, tassen etc. moesten allemaal in een aparte ruimte gelegd worden. Je mocht alleen een potlood en gum mee. In totaal was er een mannetje of 8 dat het WSET-level 1 examen deden, en 1 persoon ging al voor WSET 2. Voor het eerste examen krijg je 45 minuten de tijd en voor de tweede 60 min. Daarbij mag je niet eerder dan na een kwartier nadat het examen gestart is, de zaal verlaten. De begeleiding rondom het invullen van de formulieren is heel duidelijk, en voorkomt hopelijk dat er verkeerde informatie op het certificaat komt. 

Ikzelf was na 10 minuten klaar, maar ik ben altijd erg snel geweest in het maken van toetsen. Na afloop worden de formulieren naar WSET in Londen gestuurd en de uitslag kan 6-8 weken op zich laten wachten. Op zich maakt het voor mij niet heel veel uit, omdat ik sowieso WSET 2 wil gaan doen, en daarvoor heb je 1 niet nodig. Ik zou ook zeggen dat als je al echt wel iets ervan weet je prima met WSET 2 kunt beginnen, achteraf gezien zou ik dat zelf ook gedaan hebben. 

Top drie tips

  • Doe voor aanvang van de module zoveel mogelijk van de inkopen voor de gehele cursus. En controleer of je weet waar je alle ingrediënten kunt aanschaffen
  • Maak veel gebruik van de online omgeving, deze is alleen gedurende de module beschikbaar en er is een docent die jou met al je vragen kan helpen.
  • Heb er veel plezier van! Wijn is een fantastisch product om bij te ontspannen en van te genieten, laat de cursus dat ook voor je zijn

Volg Alyssa en haar wijn avonturen op Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait