Ribera del Duero – Te quiero mucho

Als ik aan Spanje denk, denk ik altijd aan grote, zware, donkere, breedgeschouderde… wijnen. En dan vooral aan de wijnen uit Ribera del Duero, een wijngebied gelegen in het noordwesten van Spanje. Het gebied ligt aan de rivier de Duero, die we kennen uit Portugal (Douro) en door de grote hoogte is het hier in de zomer pokkeheet en in de winter extreem koud. Sinds 1982 draagt Ribera del Duero de DO status.

Het klimaat

Er is één quote die Ribera del Duero heel goed omschrijft en omdat ik ‘m al zo vaak gehoord heb, ben ik ‘m spuugzat maar ik ga het toch met jullie delen want het omschrijft het klimaat van dit wijngebied gewoon te goed. Een beroemde wijnmaker uit het gebied zei ooit: In Ribera del Duero is het negen maanden winter, en drie maanden hel. There you go. 

Nu denk je vast, hoe houden die druiven dat dat in godesnaam vol? Nou, het zit zo, de bodem is van klei en die houdt lekker veel water vast, dus van de droogte komen ze niet om. En de hete zon dan? Die is er gelukkig alleen overdag, ’s nachts dalen de temperaturen heel erg. Soms is er wel veertig graden verschil tussen dag en nacht. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen vaak dat de aroma’s in de druif heel goed worden vastgehouden en de wijnen uit dit gebied barsten dan ook van de expressie. 

De druiven

De druif der druiven in dit gebied is de welbekende Tempranillo, die hier Tinto Fino of Tinta del Pais genoemd wordt. Vaak bestaat een Ribera del Duero wijn uit 75% Tempranillo, de overige 25% mag worden aangevuld met Franse druivensoorten zoals de Cabernet of Malbec. Leuk om te weten; De druif Albillo is als enige witte druif welkom op het rode feest. 

De wijnen uit Ribera del Duero zijn stevig, vol en hebben flink tannine. Door de koelte van de nachten blijven de zuren aanwezig in de wijn waardoor het nooit log of saai wordt. 

Rijping

Net als de Rioja’s zijn de wijnen onderverdeeld in Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.

Joven: 3 tot 12 maanden houtrijping. De wijn is jong, spat uit het glas zowel qua kleur als geur (veel bosfruit) en kan wat stroef zijn. 

Crianza: heeft minimaal 12 maanden gerijpt op houten vaten en is daardoor ronder en voller, heeft tonen van vanille, rijp bosfruit en is mooi sappig.

Reserva: deze wijnen hebben 36 maanden gerijpt waarvan minstens 12 op eikenhout. Vanwege de rijping zijn de wijnen elegant, complex en krachtig. De aroma’s zijn voller en aardser dan de fruitige voorgangers. 

Gran Reserva: deze variant rijpt maar liefst 5 jaar! Minimaal 36 maanden op houten vaten. Dit zijn de echte zwoele krachtige wijnen die toch soepel en drinkbaar zijn met mooie kruidigheid. 

Dorst gekregen?

Mijn favoriete Ribera del Duero’s zijn die van Bodegas Arzuaga – La Planta en alle wijnen van Pago de los Capellanes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait