DE RUEDA D.O. WIJNOOGST 2023

Vorig jaar was ik erbij, de oogst in Rueda. Sterker nog, ik mocht eigenhandig in een oogstmachine rijden! Onder toezicht natuurlijk. Wat een avontuur was dat. Van dichtbij zien hoe ‘s nachts de druiven geoogst werden.

Vanaf half augustus was het weer zover. Die tijd van het jaar waarin de pittoreske wijngaarden van de Rueda Denominación de Origen tot leven komen met het geluid van oogstmachines en de belofte van uitzonderlijke wijnen.

Vroege Vogels: Sauvignon Blanc en Chardonnay Nemen het Voortouw

Aan het hoofd van de oogst staan de Sauvignon Blanc- en Chardonnay-variëteiten, bekend om hun kortere groeicyclus en vroege rijping. Deze worden als eerste geoogst.

Daarna komt Verdejo aan de beurt, rond begin september.

Oogstseizoen 2023 had perfecte omstandigheden

Ondanks moeder natuur die de hitte opvoert met een hittegolf halverwege de oogst, zijn de afgelopen maanden mild geweest in het Rueda gebied. Gematigde temperaturen heersten, waardoor de wijngaarden een perfecte waterbalans behielden. Dit evenwicht heeft de regio gezegend met druiven in onberispelijke gezondheid, vrij van ziekten veroorzaakt door vochtigheid. Het resultaat? Most en wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit.

De rijpingsomstandigheden van dit seizoen hebben het vorige jaar overtroffen, met een harmonieus evenwicht tussen zuurgraad en alcoholgehalte. Dit evenwicht belooft wijnen met meer complexiteit, dankzij de heerlijke zuurgraad, waardoor ze de kans krijgen om wijnen te maken die bedoeld zijn voor rijping – een traktatie voor de consumenten.

Oogst 2023 D.O. Rueda

Dit oogstfestijn omvat maar liefst 1.576 gepassioneerde wijnboeren en 79 wijnhuizen, inclusief de nieuwkomer – het UVAS FELICES SL- wijnhuis. Het geregistreerde D.O. gebied beslaat een indrukwekkende 20.767 hectare, waarbij bijna 98% is gewijd aan witte variëteiten. Aan de leiding staat de Verdejo, die heerst over 88% van het totale witte druivenrijk in Rueda.

Achter de Schermen bij C.R.D.O. Rueda

Kwaliteit is niet zomaar een modewoord in Rueda; het is een toewijding. De C.R.D.O. Rueda zorgt voor zowel de herkomst als de kwaliteitscontrole. Hun missie is het nemen monsters, controleren van rijpingsindexen, het inspecteren van de oorsprong van de druiven, het controleren van de opbrengsten per hectare van de wijngaarden en ervoor zorgen dat de gezondheid en hoeveelheid van elke druivensoort voldoet aan de strenge voorschriften van het Controlebord.

Dit jaar heeft een team van 20 assistenten, samen met de zeven toezichthouders van het Controlebord ervoor gezorgd dat alleen de crème de la crème van druiven hun weg vindt naar de wijnhuizen.

Oogsten onder de Sterren: Het Handelsmerk van Rueda D.O.

Stel je dit eens voor: een wijngaard verlicht door het maanlicht, je hoort het zoemen van machines en ruikt de geur van rijpe druiven in de lucht. Dat is de magie van de nachtelijke oogst in Rueda. Deze unieke aanpak is niet alleen voor het romantische effect, het heeft ook een diepgaande invloed op de kwaliteit van de wijn.

Tijdens een nachtelijke oogst profiteert men van lagere temperaturen, dit minimaliseert oxidatie en behoudt organoleptische eigenschappen in de druiven. Het verbetert de delicate balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad – een absolute gamechanger voor het maken van eersteklas wijnen. En als bonus komen de druiven bij het wijnhuis binnen bij een lagere temperatuur, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

Kortom, de oogst vindt plaats in de donkere nacht, maar is zichtbaar door het krachtige licht van de machines. Door dit nachtelijk oogsten krijg je druiven van de hoogste kwaliteit, waardoor D.O. Rueda koploper is onder de Spaanse witte wijnen.

Dus, proost op de Rueda D.O. druivenoogst 2023 – een viering van de overvloed van de natuur en het begin van een reis die zal eindigen in geheven glazen en gedeelde vreugde. Het toneel is gezet, de druiven zijn rijp en de spanning is voelbaar. Laat het wijnavontuur beginnen! 🍇🌙🥂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait