Millésime Bio: De Biologische Wijnbeurs in het Zonnige Montpellier

Wanneer je aan wijnbeurzen denkt, komt Montpellier misschien niet direct bij je op, maar Millésime Bio heeft deze stad in het zuiden van Frankrijk op de kaart gezet als een must-visit bestemming voor wijnliefhebbers. Millésime Bio is niet zomaar een wijnbeurs; het is het epicentrum van de biologische en biodynamische wijnwereld. Laten we een diepere duik nemen in de geschiedenis van deze bio-zondere beurs en ontdekken wat Montpellier en Millésime Bio te bieden hebben.

De Geschiedenis van Millésime Bio

Millesime Bio is opgericht in 1993 en heeft sindsdien gestaag aan populariteit gewonnen. Het begon als een kleine bijeenkomst van biologische wijnproducenten en is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste beurs gewijd aan biologische en biodynamische wijnen. Jaarlijks trekken duizenden bezoekers, waaronder wijnhandelaren, sommeliers en wijnliefhebbers, naar Montpellier om de nieuwste trends in biologische wijnbouw te ontdekken.

Biologische vs. Biodynamische Wijn

Voordat we verder gaan, laten we eerst kijken naar het onderscheid tussen biologische en biodynamische wijn. Beide benaderingen richten zich op duurzaamheid en respect voor het milieu, maar er zijn subtiele verschillen. Biologische wijnbouw richt zich op het minimaliseren van het gebruik van synthetische chemicaliën in de wijngaard. Biodynamische wijnbouw gaat een stap verder en beschouwt de wijngaard als een levend ecosysteem, waarbij het rekening houdt met kosmische invloeden en het gebruik van natuurlijke preparaten om de bodem en de planten te versterken.

Mijn Ontdekkingen op Millésime Bio

Tijdens mijn bezoek aan Millésime Bio ontdekte ik een schat aan boeiende wijnmakers en wijnen. Ik zal hieronder mijn mooiste ontdekkingen met jullie delen!

Famille Fabre

Dit wijnhuis combineert op harmonieuze wijze traditionele wijnbouwpraktijken met hedendaagse innovatie. Ze koesteren de erfenis van hun voorouders en gebruiken moderne technieken om de kwaliteit van hun wijnen voortdurend te verbeteren. Het resultaat is een reeks wijnen die de tijdloze elegantie van de regio weerspiegelen en tegelijkertijd een eigentijds karakter hebben.

Tijdens mijn bezoek aan Famille Fabre werd ik betoverd door hun oranje wijn, een gedurfde en intrigerende creatie. Oranje wijn wordt gemaakt door witte druiven te vinifiëren met de schillen, een proces dat diepe kleur en complexiteit aan de wijn toevoegt. De oranje wijn van Famille Fabre biedt een geweldige balans tussen fruitige aroma’s en de subtiele tannines van de schillen, wat resulteert in een unieke smaakervaring die zowel avontuurlijk als verfijnd is.

Chateau Serre Blanc

Gevestigd in een van de nieuwste appellaties in Frankrijk, Cairanne, viel ook op.

Cairanne is een opkomende en opmerkelijke appellation in de Zuidelijke Rhônevallei in Frankrijk. Gelegen in het departement Vaucluse, maakt Cairanne deel uit van de Côtes du Rhône-Villages-regio en heeft het zich in korte tijd opgewerkt tot een prestigieuze appellation met een rijke geschiedenis en een bloeiende wijnindustrie.

De geschiedenis van wijnbouw in Cairanne gaat eeuwen terug, maar het werd pas in 2016 gepromoveerd tot de status van een zelfstandige Cru-appellation, wat aangeeft dat het een bijzonder gunstig terroir heeft voor wijnproductie. Deze upgrade erkent de unieke kenmerken van het gebied en de kwaliteit van de wijnen die er worden geproduceerd.

Wat Château Serre Blanc echt onderscheidt, is de wijnmaker, die niet alleen een meester is in het maken van wijnen, maar ook een piloot. Deze unieke combinatie van vaardigheden heeft geleid tot een onconventionele benadering van wijnmaken en een diepgaande verbinding tussen wijn en luchtvaart.

Piwi Druivenrassen: Duurzaamheid in de Wijngaard

Tijdens mijn ontdekkingstocht op Millesime Bio, stuitte ik op een opwindende en innovatieve ontwikkeling in de wereld van de wijnbouw: de Piwi-druivenrassen. Piwi is een afkorting voor “Pilzwiderstandsfähige Rebsorten” in het Duits, wat zich vertaalt naar “schimmelresistente druivenrassen.” Deze druiven zijn speciaal ontwikkeld om resistent te zijn tegen schimmelziekten zoals meeldauw en echte meeldauw, waardoor het gebruik van chemicaliën in de wijngaard aanzienlijk wordt verminderd.

Champagnes van Solemme

Solemme, een producent van biologische champagnes, verraste me met hun verfijnde en complexe bubbels. Een eerbetoon aan de elegantie van de champagnestreek en het respect voor de natuur.

Mijn favoriet Solemme Blanc de Blancs: Gemaakt van uitsluitend chardonnay-druiven, biedt deze cuvee een expressieve elegantie met tonen van citrus, perzik en een subtiel vleugje brioche.

Tenuta Fontana: Een Bijzondere Wijngaard

Tenuta Fontana is geen gewone wijngaard; het is een levend museum van tradities en wijnbouwgeschiedenis. Gelegen in Campanië, Italië, heeft Tenuta Fontana een rijke erfenis die teruggaat tot 1870.

Het landgoed is gelegen in de heuvels van Irpinia, waar vulkanische bodems en een uniek microklimaat bijdragen aan de productie van karaktervolle wijnen. Een van hun meest opvallende wijnen is de “Vigna del Melone,” een Aglianico-wijn die de diepte en complexiteit van deze inheemse druif tot uiting brengt.

Wat Tenuta Fontana echt bijzonder maakt, is hun toewijding aan het behoud van oude wijnstokken en het behoud van traditionele wijnbereidingsmethoden zoals het gebruik van amfora.

Griekse Pracht: Giannikos en de Unieke Retsina

Een van de meest opmerkelijke ontdekkingen die ik deed tijdens mijn bezoek aan Millesime Bio, was het Griekse wijnhuis Giannikos, dat bekendstaat om zijn uitzonderlijke wijnen en de bijzondere retsina.

Giannikos: Een Rijke Erfenis

Giannikos is een eeuwenoud wijnhuis gelegen in de prachtige regio Nemea op de Peloponnesos in Griekenland. Deze regio staat bekend om zijn oude wijntradities en de productie van de beroemde agiorgitiko-druif. Het wijnhuis wordt gerund door de gepassioneerde familie Giannikos, die al generaties lang wijn maakt met een ongekende toewijding aan kwaliteit.

De Unieke Retsina van Giannikos

Een van de meest opmerkelijke creaties van Giannikos is hun retsina, een traditionele Griekse wijn die wordt gekenmerkt door het gebruik van pijnhars tijdens het productieproces. De retsina van Giannikos is echter niet zomaar een gewone retsina. Het is een kunstwerk op zich.

Giannikos heeft de kunst van het maken van retsina geperfectioneerd, waarbij de juiste balans tussen hars en wijn wordt bereikt om een verfijnde en evenwichtige smaak te creëren. De wijn heeft een unieke combinatie van frisse citrusaroma’s vermengd met subtiele harsachtige tonen, wat resulteert in een verfrissende en intrigerende ervaring voor de zintuigen.

Een Duik in de Griekse Wijntradities

Een gesprek met de wijnmakers van Giannikos onthulde de diepe wortels van hun Griekse wijntradities. Ze koesteren de erfenis van hun voorouders en zijn vastbesloten om de oude ambachten en technieken te behouden die generaties lang zijn doorgegeven. Het is deze toewijding aan traditie gecombineerd met hun streven naar kwaliteit die Giannikos tot een waardevolle schat in de wereld van wijn maakt.

Giannikos is niet alleen een producent van retsina; ze bieden ook een scala aan andere wijnen, waaronder de heerlijke witte en rode wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen zoals assyrtiko en agiorgitiko. Deze wijnen weerspiegelen het unieke terroir van de Peloponnesos en belichamen de rijke en gevarieerde wijntradities van Griekenland.

Millésime Bio in Montpellier onthult de opwindende wereld van biologische en biodynamische wijn. Het is een ervaring die je niet mag missen en een ode aan de groeiende duurzame beweging in de wijnwereld. Proost op deze ontdekkingen en op het delen van de passie voor wijn op een groenere en gezondere manier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait