In bed met Prévoteau- Perrier – verrassende frisheid

Prevoteau Perrier Champagne

Meer dan alleen roze Champagne

Op Prowein 2019 ontdekte ik de Champagnes van Prévoteau – Perrier. Een familiebedrijf gevestigd in Damery, die bekend staan om hun rosé Champagne. Als het op roze bubbels aankomt, ben ik altijd een beetje sceptisch. Ik krijg er niet meteen dorst van, om het zo maar te zeggen en dat komt voornamelijk door de vele misbaksellige exemplaren die jij vast ook gedurende je wijnleven geproefd heb.
Nou vind ik de rosé Champagne van een Champagne huis wel altijd een goede maatstaf voor de rest. Immers, als dat lekker is, zal de rest vast ook puik zijn. Bij de wijnen van Prévoteau- Perrier was dat niet anders. De rosé was niet gewoon lekker, de rosé was heerlijk!

Dit was natuurlijk een uitnodiging om ook de rest te proeven. Op Prowein proefde ik een paar cuvees, en ik kreeg een flesje mee naar huis. Dat is normaal gesproken hoogst uitzonderlijk op een wijnbeurs maar omdat ik in de bres was gesprongen om te tolken voor een potentieel geintereseerde klant die alleen Italiaans sprak, had ik dat wel verdiend.

Omdat ik graag buiten de gebaande paden struin, had ik bij een bezoek aan de Champagnestreek in Oktober Prévoteau- Perrier top of mind. Een bezoek aan het wijnhuis volgde en na een uitgebreide tour door de kelders proefde ik alle cuvees.

Wat moet je weten over Prévoteau – Perrier?

  • Het is een familiebedrijf, ontstaan uit een huwelijk tussen een Prévoteau en een Perrier in 1947, twee telgen uit een lange traditie van Champagne.
  • Er wordt rekening gehouden met de natuur. De grond wordt omgeploegd en niet bespoten.
  • De druiven waar mee gewerkt wordt komen van 30 hectare verspreid over Valle de la Marne, Epernay, Chouilly en Mesnil sur Oger.
  • De druiven worden met de hand geplukt en omgetoverd tot goddelijke bubbelwijn door wijnmaker Christophe, dit hele proces gebeurt op het landgoed.
  • 8 cuvees vormen Prévoteau- Perrier, waaronder een blanc de noirs, blanc de blancs, rosé, een vintage, limited edition en een extra brut. Wat alle wijnen gemeen hebben, zijn de frisse zuren en de elegantie.

Blanc de blancs

Voor deze bedsessie proefde ik de blanc de blancs van Prévoteau- Perrier. Gemaakt van 100% Chardonnay (duh) uit Chouilly, Coteaux Sud d’Epernay, Damery and Mesnil-sur-Oger. De wijn rijpt minimaal 3 jaar op fles.
Wat meteen opvalt is de frisheid van deze cuvee. Citrus bulkt echt uit het glas. Mooie zuren, heel veel mineraliteit en toch ook rondeur. Zeer geschikt als aperitief of bij zeevruchten.
In Nederland te bestellen bij bubbels2bubbels.
Lees hier meer over Prevoteau- Perrier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait