Prowein 2019

In maart reisde ik per camper af naar Düsseldorf om daar de grootste wijnbeurs van Europa te bezoeken, Prowein. 

In een uitgebreid verslag over de beurs, de reis, mijn gemoedstoestand en mijn campergenoten heeft natuurlijk niemand zin, dus dat is ook absoluut niet wat ik hier ga beschrijven. 

Wat willen we dan wel weten? Natuurlijk welke spannende ontdekkingen ik heb gedaan, welke wijnen en wijnhuizen vielen op en waar werd ik (en dus jij) enthousiast van. 

Ontdekking nummer 1:

Onder het mom van de ochtend goed beginnen stopte ik even bij een Champagne huis om een glaasje bubbels te drinken onder het genot van een praatje over de geschiedenis van de regio, inclusief foto’s van het chateau en de 20-delige wijnfamilie. 

Het was een vrij onbekend Champagne huis en er was in veel landen nog geen importeur, de jongste telg van de familie had de zaak net overgenomen en had grootste plannen. Ze stonden bekend om hun rosé-champagne, die inderdaad niet te versmaden was maar ook hun extra brut was heerlijk verkwikkend. Prévoteau-Perrier verdient wat mij betreft dus een plekje in deze lijst. Leuk om te weten is dat ze een prachtig chateau hebben in de Champagne streek waar iedereen vrijblijvend langs kan wippen om Champagne te proeven en een rondleiding te krijgen. Ook is er de mogelijkheid tot overnachten. Hier ga je naar hun website en kun je zelf even een kijkje nemen. 

http://www.champagne-prevoteau-perrier.fr/en/

Ontdekking nummer 2:

Het leuke aan wijncollega’s hebben is niet alleen dat je kunt meeliften in hun camper maar ook dat ze je attenderen op hun ontdekkingen. Zo nam miss winelane, Romy Kooij mij mee om de Beaujolais wijnen van Passot te proeven. Wat een geweldige ontdekking! Dominique en Remy van Passot produceren wel vier van de tien cru’s van de Beaujolais en ik mocht ze allemaal proeven. Hun slogan is winemaker by passion en dat was aan alles te zien. 

Favoriet was zeker hun Fleurie, ontzettend elegant en dus echt om over naar huis te schrijven. Daarnaast was meneer Rémy Passot een zeer charismatische Fransman die het zeker verdient om even in het zonnetje gezet te worden.

https://www.domaine-passot.com/en/

Ontdekking nummer 3:

Chateau Musar, need we say more. Natuurlijk is dit wijnhuis uit Libanon geen nieuwe ontdekking maar wat was het leuk om de verschillende jaren naast elkaar te mogen proeven! 

Ik proefde de witte Gaston Hochar 2010, een explosie aan wijn! De witte variant van de befaamde Chateau Musar is gemaakt van de druivensoorten Obaideh en Merwah. Het is een hele volle witte wijn die nog het meest doet denken aan een witte Bordeaux. De wijnen krijgen houtopvoeding en worden dan maar liefst zeven jaar op fles bewaard voordat ze op de markt komen. De 2010 was inderdaad perfect op dronk.

Van de rode wijnen proefde ik de 1998 en de 1966. Bijzonder is echt het juiste woord. De rode Musars zijn elk jaar andere blends van de rassen Cabernet Sauvignon, Carignan en Cinsault en hebben geweldig verouderpotentieel.

De 1966 is alles wat je ervan verwacht, rijk en vol met bramen, een touch of leer, rijpe tannines en een prachtige amberrode kleur. 

Op naar Prowein 2020!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait