Deze week lig ik in bed met niets minder dan een flesje Petit Giraud Sauternes 2013, de tweede wijn van het bekende Château Guiraud. Extra bijzonder is dat ik dit flesje zelf een paar jaar geleden bij het wijnhuis heb gekocht tijdens mijn bezoek aan Bordeaux.
Ecologisch en bio-dynamische Sauternes
De wijnen van Guiraud spreken mij zo aan vanwege de fantastische werkwijze van dit wijnhuis. De wijngaarden zijn geheel ecologisch en de wijnen biodynamisch. Xavier Planty, de wijnmaker en mede-eigenaar begon hier in 1996 al mee! Echte pioniers dus. In 2011 werden ze hier dan ook als eerste Grand Cru Classé in Bordeaux voor gecertificeerd.
Ik kan me goed herinneren dat ik bij het bezoek aan dit château onder de indruk was van het insectenhotel dat daar parmantig uitgestald stond om aan de bezoekers te laten zien wat voor diversiteit aan gekrioel er daar in de grond stoeit. 635 verschillende soorten insecten en spinnen welteverstaan. Chapeau! Zolang het allemaal daar in de grond blijft, ben ik blij.
Chateau Guiraud – Top Sauternes
De wijnen van Château Guiraud worden gemaakt van 65% Semillon en 35% Sauvignon Blanc, de stokken zijn rond de 40 jaar oud. De bodem van de wijngaarden bestaat voor 80% uit zand en 20% uit klei.
De oogst duurt hier vaak de hele maand september omdat er in meerdere rondes geplukt wordt, iets wat zeer gebruikelijk is in Sauternes.
Wat krijgen we hiervoor terug? Een complexe zoete wijn die door de mooie frisse zuren helemaal niet té zoet is en ook goed gecombineerd kan worden met hartige gerechten.
Lees hier alles over Château Guiraud en bestel hier de wijn!
Sauternes
Sauternes ligt helemaal in het Zuiden van Bordeaux en is zo bijzonder omdat hier in tegenstelling tot de rest van Bordeaux zoete wijnen worden geproduceerd en dan heb ik het niet over je zoete witte wijn met ijs, waarvan ik overigens mag hopen dat je dat niet drinkt maar dat is een andere discussie. De druiven die in deze regio verbouwd worden zijn Semillon, Sauvignon blanc en Muscadelle.
De zoete wijnen uit Sauternes ontstaan vanwege een heel bijzondere schimmel genaamd Botrytis Cenerea. Wait what? Ik zal het even in Jip en Janneke taal uitleggen.
Wat is edele rotting
Stel je voor, je ben een lekker druifje en je hangt aan een wijnstok. Die wijnstok staat in een wijngaard en die wijngaard ligt in Sauternes, het zuiden van Bordeaux. Daar stroomt toevallig ook een riviertje, die heet Ciron. Als de zon ondergaat ontstaat er door dat riviertje een hoop vochtigheid in de wijngaard. Er hangt als druifje een dikke mist om je heen, alsof iemand een dikke joint aan het roken is. Je ziet geen hand voor ogen en je wordt zelf ook helemaal een beetje vochtig. Je gaat er zelfs van rotten. Oh oh! Maar niet gevreesd, daar komt de zon op, en die is in het najaar nog best wel heel erg heet! Door de warme middagzon verander je als druifje niet in een rotte bes maar eerder in een zacht rozijntje.
Die schimmel in combinatie met de zon heeft er dus voor gezorgd dat het vocht in de druif is verdampt en de suikers en aroma’s in de druif zijn achter gebleven. Ik denk dat je je nu wel kunt voorstellen hoe Sauternes zo zoet wordt. Maar dan nu de vraag waarom Sauternes zo duur is? Dit komt voornamelijk omdat het oplopen van Botrytis Cinerea niet altijd even vanzelfsprekend is, het is namelijk niet zomaar een schimmel, vandaar ook de benaming “edele rotting”. Daarnaast verloopt het proces van het ontwikkelen van de schimmel en het rijpen van de druif niet bij elke druif op hetzelfde moment waardoor de oogst soms wel in negen verschillende rondes moet plaatsvinden. Je begrijpt, dat is een enerverend proces.
Ik heb nu helemaal zin in een glaasje!