In bed met Mission Estate – 2islandwines haalt het beste van Nieuw-Zeeland naar Nederland

Wijn uit Nieuw-Zeeland, de kiwi’s staan bekend om hun stuivende Sauvignon blancs, bij menig wijnliefhebber geliefd vanwege de doordrinkbaarheid en aromatisch profiel. Toch schreef ik niet eerder over dit interessante wijnland. De belangrijkste reden hiervoor zijnde dat ik er zelf (nog) nooit ben geweest. Laat daar nu verandering in komen, nee ik schrijf dit niet vanuit het vliegtuig…

Niet lang geleden ontmoette ik de mannen van 2islandwines. Een trotste Aussie en een gepassioneerde Nieuw-Zeelander. De heren maakten kennis in een bar, hoe toepasselijk, en kwamen met het plan om de beste wijnen van down under te delen met de Nederlanders. Alleen wijnen die hier nog niet op de markt zijn komen in aanmerking voor import en natuurlijk moeten de wineries een mooi verhaal hebben. De meeste dromen zijn bedrog maar de mannen van 2islandwines zetten door en nu is daar een prachtige website, gevuld met de parels uit Australië en Nieuw-Zeeland. Je raadt het al… Ik mocht hun assortiment proeven en werd geraakt door wijnhuis Mission Estate, het wijnbedrijf uit Nieuw-Zeeland met de langste wijnhistorie.

In bed met Mission Estate

Mission Estate werd opgericht door een groep Franse missionarissen in 1851. Je leest het goed, ze vieren dit jaar hun 170ste verjaardag!
Dit iconische estate is gevestigd in Hawke’s Bay, gelegen aan de oostkust op het noordelijk eiland van Nieuw-Zeeland. Het is na Marlborough het grooste wijnbouwgebied en staat bekend om kwaliteitswijnen. Dat de Fransen zich juist hier vestigden met hun wijnstokken is niet geheel toevallig, het klimaat is vergelijkbaar met dat van Bordeaux. Het gebied brengt prachtige rode blends, houtgelagerde Chardonnays en Syrah wijnen om over naar huis te schrijven.
In 2012 breidde Mission Estate uit naar Awatere Valley in het Marlborough gebied en vandaag de dag produceren ze ook de zo geliefde Marlborough Sauvignon blancs waar we allemaal zo een fan van zijn.

Mission Estate is pionier op vele gebieden. Ze zijn niet alleen het oudste wijnhuis van Nieuw-Zeeland maar waren ook de eersten die een wijn met de methode traditionelle produceerden en in 1998 waren ze ook officieel het eerste volledig duurzame wijnhuis van het land. Voilà, tijd om te proeven!

mission estate

Proefnotities

Voor deze bedsessie koos ik de 4 wijnen waar ik het enthousiasts over ben!

PINOT GRIS MARLBOROUGH 2020 Estate

Prachtige florale aroma’s afgewisseld met rijp fruit, perzik en peer. Wat honing en kruidigheid. De wijn is sappig en mondvullend, de perzik komt terug evenals de honing, verfrissende citrus haalt het geheel op. Mooi spel tussen rijp (niet zoet) en zuur. Zeker een leuke wijn om bij te eten. In de afdronk blijft de kruidigheid nog even hangen.

CHARDONNAY HAWKES BAY 2019 Reserve

Een elegante Chardonnay met sporen van houtrijping die zeker niet overheersen. Steenfruit en citrus, sinaasappelschil, cederhout en vanille. In de mond romig, vol, meer tropisch fruit als ananas, voldoende zuur om staande te blijven. Een fijn gezelschapsglas, ook lekker bij romige visgerechten.

SAUVIGNON BLANC MARLBOROUGH 2020 Estate

Fris! Zeer aromatisch. Passievrucht, limoen en groene appel. Sappig door frisse zuren. Ongecompliceerd lekker. Een echte elke dag sauvignon blanc waar je nooit genoeg van krijgt.

SAUVIGNON BLANC MARLBOROUGH 2019 Reserve

Een serieuze sauvignon blanc. Aromatisch zoals we gewend zijn, citroen en limoen, groene kruiden, buxus. Heeft body door de houtrijping en romigheid van de tijd (negen maanden) op de lie. Voor liefhebbers van sauvignon blanc die naast verfrissing op zoek zijn naar complexiteit en structuur.

Lezen over Australië? Lees dit artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait