Onwine – wijn van boer tot glas

On-wine.com een startup met Italiaanse roots. Zegt iemand Italiaanse wijn, dan ben ik er als de kippen bij. En als de wijn dan rechtstreeks bij de boer vandaan komt en zo bij mij op de stoep belandt, dan ben ik helemaal blij! Meer Italiaanse ontdekkingen? Lees het hier!

Hoe werkt onwine?

Van de website:

ONWINE brengt wijnliefhebbers direct in contact met lokale wijnboeren uit Italië!

  • Via ONWINE vindt een directe transactie plaats tussen consument en de wijnboer. 
  • De wijnliefhebber maakt een selectie van verschillende unieke wijnen bij eenzelfde wijnboer (de selectie is een veelvoud van 6).
  • De wijnboeren bepalen zelf het aanbod en de prijzen, zo heeft iedere wijnboer een eigen ‘winkel’ binnen het platform. 
  • De wijnboeren pakken de wijnen zelf in en sturen deze vervolgens op, rechtstreeks vanuit Italië. 

Onwine in de praktijk

Op de website van onwine vind je verschillende Italiaanse wijnhuizen om uit te kiezen. Het overgrote deel komt uit Piemonte. Een paar wijnhuizen uit Toscane, Friuli, Umbrië en Veneto zijn ook van de partij. Mijn oog valt op een wijnhuis uit Valtellina. Een kleine relatief onbekende streek in Noord-Italië waar net als in Piemonte hoogwaardige wijnen van Nebbiolo wordt geproduceerd. Het aanbod is reuze dus kies ik het proefpakket met zes verschillende wijnen van Nera Vini.

Over Nera Vini

Nera Vini is een van de meest prestigieuze wijnhuizen uit Valtellina en werd opgericht door Guido Nera in 1940. Zijn zoon Pietro zette zijn werk voort en voegde het wijnhuis Caven samen met Nera vini. Het wijnhuis staat bekend om hun authentieke Valtellinese tradities en het produceren van kwaliteitswijnen, veelal van Nebbiolo druiven. De wijnen vallen onder de DOCG Sforzato di Valtellina en Valtellina Superiore DOCG.

Valtellina is een regio waar wijn maken niet vanzelfsprekend is. Wijn productie is hier topsport en er wordt gesproken over heroïsche wijnproductie. Dit vanwege de extreem steile hellingen waar de wijngaarden op geplant zijn. Al het werk gebeurt handmatig en er zijn gemiddeld 1200 a 1400 manuren nodig voor het bewerken van één hectare wijnaard.

Naast Nebbiolo verbouwt Nera vini inheemse druivenrassen Rossola, Pignola en internationale rassen Chardonnay en Cabernet Sauvignon.

Lees hier mijn proefnotities!

Caven’ Spumante Brut Metodo Classico: Een blend van Chardonnay en Nebbiolo. De bubbel wordt verkregen door een tweede vergisting op fles en de wijn rijpt daarna nog minstens 24 maanden.
Het resultaat is een prachtige goudgele wijn met een romig en rond mondgevoel. Sappig door de frisse zuren, mooie brioche aroma’s van de rijping op eigen gist en een fruitige aanhoudende afdronk. Doe mij nog maar een glas!

nera vini

‘Cerasum’ Alpi Retiche Rosato IGT: De kleur van deze rosé is geweldig! Aantrekkelijke aroma’s van kers, framboos en aardbei. Nebbiolo op z’n best. Innemend, charmant en met genoeg structuur om bij een maaltijd niet het onderspit te delven.

‘Rezio’ Terrazze Retiche di Sondrio Bianco IGT: Leuke witte wijn van Nebbiolo, Rossola, Chardonnay en Incrocio Manzoni. Een rijpe wijn met tonen van tropisch fruit. Zomers wit voor op de borrel of bij mooie lichte gerechtjes.

‘Sforzato’ di Valtellina DOCG: Een serieuze wijn van ingedroogde Nebbiolo druiven. Een hoog alcoholpercentage, rijp fruit en bijna zoete tonen maken deze wijn zeer geschikt voor combinatie met wild of oude kazen.

Sassella’ Valtellina Superiore DOCG: De Riserva van Nera, een heldere robijnrode wijn met geweldige intensiteit. Sappig, elegant en een lange afdronk, 36 maanden rijping zorgen voor complexiteit. Een mooie dans tussen primair, secundair en tertiair. Een echte eetwijn.

‘Éfesto’ Valtellina Superiore D.O.C.G. Inferno: Een blend van Nebbiolo en autochtone rassen Pignola en Rossola. Rood fruit voert de boventoon. een eigenzinnige wijn met sappig fruit en elegantie. Lekker bij bijna alles!

Zelf bestellen? Dat kan via www.on-wine.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait