Margaret River- een upcoming wijngebied in Australië

Geschreven door Jeremy van NomadicGrape

De prachtige streek van Margaret River!

Als ik terug denk aan het gevoel, toen ik voor de eerste keer aankwam in Margaret River. Geweldig, zo’n mooie herinnering!

brown hill Margaret River

Margs, zoals de lokale bevolking het gebied noemt, ligt in het zuidwestelijke puntje van West-Australië en op ongeveer 3 uur rijden van Perth. De streek wordt aan 3 kanten omringd door de Indische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan en ligt tussen Cape Naturaliste in het noorden en Cape Leeuwin in het zuiden. Margaret River de stad, ligt in het midden van deze 100 km lange strook van kust, stranden, bossen, grotten en wijngaarden, die de regio een gevarieerde mix geven van leuke activiteiten om je bezig te houden en prachtige plekjes om je de adem te benemen. Misschien vanwege de enorme hoeveelheden natuur of vanwege het isolement ten opzichte van de rest van de wereld, is de lokale bevolking meestal erg relaxed (zelfs voor Australische begrippen) en erg aardig en gastvrij, wat de plaats extra charme geeft.

Als je door het gebied rijdt, zul je merken dat er een overvloed aan wilde dieren is! Kangoeroes en emoes zitten gewoon te chillen of huppelen in de velden, vogels kwetteren op elk uur van de dag en je zult versteld staan wanneer je voor het eerst het aapachtige gelach van de Kookaburra hoort. Maar het is de oceaan die hier echt indruk maakt. In de maanden juni tot november kun je walvissen spotten als ze de Kaap passeren op hun trektocht naar de Indische Oceaan. Ook kun je vanaf de stranden of kliftoppen dolfijnen, haaien en een heleboel andere vissen zien die hun dagelijks leven leiden en als je Hamelin Bay bezoekt, kom je vaak enorme pijlstaartroggen tegen die lui langs de kust zwemmen.

Surfen in Margaret River

Verder is Margs een van de surfmekka’s van Australië, de branding is van wereldklasse! Elk jaar wordt er het Margaret River Pro-evenement gehouden, wat deel uitmaakt van de World Surf League. Ik kan het aantal surfers niet tellen die ik heb ontmoet en die uit de hele wereld en Australië zijn gekomen om in deze regio en op deze stranden te surfen. De golven zijn immens en er wordt het hele jaar door gesurft!

surfing Margaret River

De regio met zijn adembenemend mooie natuur, de vriendelijke bevolking, de uitstekende kwaliteit van de wijn en de vele wijnkelders, maken Margaret River tot een toeristische bestemming van wereldklasse en een must om te bezoeken als je in West-Australië bent.

De wijnstreek

Ik heb in Margs gewoond en gewerkt tijdens het snoei- en plukseizoen van 2019 en had de gelegenheid om veel wijnproducenten te bezoeken, een verscheidenheid aan heerlijke wijnen te proeven en veel interessante gesprekken te voeren met mensen die in de industrie werken. Met meer dan 90 producenten is de regio gezegend met veel wijnmakerijen met een vijfsterren classificatie en verwend met schilderachtige landgoederen die hoogwaardige eet- en wijnopties bieden.

Margaret River wijnregio

Margaret River is als wijnregio een jonge regio. De eerste pioniers begonnen pas in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw wijnstokken te verbouwen. Maar zelfs met zijn jonge geschiedenis vergelijken de lokale bevolking en de Australische wijnindustrie de regio graag met Bordeaux, gezien de maritieme ligging en de kiezelachtige bodem. Daarom richten de wijnhuizen zich op het verbouwen van Bordeaux variëteiten en hebben ze een wereldwijde reputatie opgebouwd voor hun kwaliteitswijnen.

Rode wijnen van Margaret river

De regio’s reputatie is gebouwd op de Wilyabrup Valley, waar de zon geconcentreerde, smaakvolle en verfijnde Cabernet Sauvignon heeft voortgebracht. De wijnen hebben een gemiddelde body, zijn zeer geparfumeerd en elegant van stijl, met fijne tannines en knisperende zuren. Pure elegantie in de mond en de wijnen zijn geschikt om lang te bewaren.

De meeste producenten maken wijnen van de volgende rassen: cabernet sauvignon, merlot, malbec en petit verdot.

Omdat de regio in Australië ligt, wordt er ook een aantal uitstekende Shiraz geproduceerd, waarbij de wijnen stilistisch het midden houden tussen een fruitbom uit Barossa Valley en een verfijnde gepeperde syrah uit Noord-Rhône.

Producenten om in de gaten te houden zijn: Cullen, Woodlands, Vasse Felix, Cape Mentelle, en Moss Wood.

Witte wijnen van Margaret river

De witte wijnen worden gedomineerd door ofwel chardonnay ofwel sauvignon blanc/ semillon blends. De regio is beroemd om zijn chardonnay van wereldklasse. De wijnen hier zijn geconcentreerd maar verfijnd, met een hoge mate van complexiteit. Je vindt hier wijnen met aroma’s van steen- en tropisch fruit, gelaagd, met kenmerken van eikenhout en gist. Een echte explosie in je mond!

De sauvignon blanc/ semillon wijnen hebben een uitgesproken, levendig grasachtig karakter met geconcentreerde tropische fruitsmaken die zorgen voor een geweldige aperitiefwijn.

Producenten om in de gaten te houden zijn: Cullen, Piero, Leeuwin Estate, Voyager Estate, Xanadu, en Suckfizzle.

Nomadicgrape

Margaret River is een regio die je niet mag missen. De wijnen zijn van wereldklasse en de producenten blijven consistent kwaliteitswijnen maken. Naarmate de regio ouder wordt, blijven de wijnmakerijen en producenten hun kennis van het eigen terroir en de te verbouwen druiven uitbreiden, waardoor de kwaliteit van de wijnen alleen maar toeneemt.

Tenslotte zijn de Australische regels laks wat betreft de variëteiten die je mag verbouwen, er is een overvloed aan keuze in wijnen, zodat je altijd een wijn kunt vinden die bij je past.

Als ik in een willekeurige wijngaard in de wereld zou kunnen wonen, zou het zeker Margaret River zijn. Wil je meer weten over Australische wijnen? Lees dit artikel over Tasmanië!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait