Je hebt een paar flessen van je favoriete druivennectar gekocht en je vraagt je af: hoe bewaar je wijn eigenlijk op de juiste manier? Geen zorgen, ik ga hieronder de geheimen van het bewaren van wijn voor je ontrafelen, zodat je elke slok kunt laten smaken als een overwinning. Lees hier alvast het geheim hoe je jouw fles een maand lang kunt bewaren!
De zwaartekracht als bondgenoot
Je hebt het vast wel eens gezien in die fancy wijnkelders: wijn moeten we liggend bewaren. Stel je eens voor dat je een fles wijn rechtop bewaart. Wat er dan kan gebeuren, is dat de kurk uitdroogt en lucht binnendringt. En dat willen we ten koste van alles vermijden. Lucht is de aartsvijand van wijn, omdat het oxidatie veroorzaakt, waardoor de smaak van je dierbare fles langzaam verandert in iets wat lijkt op azijn.
Daarom is de zwaartekracht onze beste vriend als het om wijn gaat. Als je een fles wijn liggend bewaart, zorgt de wijn ervoor dat de kurk vochtig blijft, wat voorkomt dat er lucht in de fles komt. Op die manier blijft je wijn zoals hij bedoeld is om te zijn: lekker!
De gouden regel: stabiliteit
Onthoud dit mantra: stabiliteit is de sleutel tot wijnbewaring. Wijn houdt van rust en een stabiele omgevingstemperatuur. Dus, zoek een plek in huis waar de temperatuur zo constant mogelijk is. Schommelingen kunnen je wijn verpesten, dus vermijd plekken bij de verwarming, in de buurt van de koelkast of waar de zon rechtstreeks schijnt.
Ook houdt wijn niet van trillingen en schokken. Bewaar je wijn dus niet op een plek waar vaak trillingen zijn, zoals naast de wasmachine. Het kan de natuurlijke rijping van de wijn verstoren.
Duisternis is je vriend
Wijn haat licht! UV-stralen kunnen je wijn beschadigen. Bewaar je flessen wijn dus op een donkere plek, bij voorkeur in een wijnkelder of een wijnkoelkast met UV-filtering.
De stank van naburige vrienden
Wijn kan geurtjes in de omgeving opnemen. Zorg ervoor dat je wijn niet in de buurt staat van sterk ruikende dingen zoals uien, knoflook, of oude sportsokken (dat laatste zou sowieso een rare plek zijn om wijn te bewaren).
Luchtvochtigheid controleren
Naast de kurk vochtig houden, is het ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de bewaaromgeving in de gaten te houden. Ongeveer 70% luchtvochtigheid is ideaal. Te droog kan de kurk uitdrogen, te vochtig kan schimmel veroorzaken. Een wijnkelder met een vochtigheidsregelaar is een goede investering als je serieus bent over wijnbewaring.
Hoe bewaar je witte wijn
Witte wijn houdt van koelte, maar niet te koud. De ideale bewaartemperatuur ligt meestal tussen 7 en 12 graden Celsius. Onthoud dat witte wijn over het algemeen niet zo lang bewaard wordt als rode wijn. De meeste witte wijnen worden het beste binnen een paar jaar gedronken. Zoete dessertwijnen kun je wel tot 10 jaar bewaren. Frisse wijnen moeten wel binnen een jaar op, terwijl sommige houtgerijpte witte wijnen enkele jaren kunnen rijpen.
Hoe bewaar je rode wijn
Rode wijnen kun je langer bewaren dan witte wijnen. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 12 en 18 graden Celsius. Wat mij betreft mag je de wijn iets koelen voordat je hem gaat drinken door hem bijvoorbeeld een kwartier in de koelkast te zetten. Na opening blijven de meeste flessen nog zo’n dag of 3-4 goed, maar ik wil wedden dat je hem dan allang op hebt.
Rust en geduld
Geef je wijn de tijd om te rijpen. Niet alle wijn wordt beter met de leeftijd, maar als je flessen hebt die dat wel doen, geef ze dan de ruimte en de tijd om te evolueren tot iets heerlijks.
Hoe bewaar ik mijn wijn
Persoonlijk heb ik een wijnkelder waar ik mijn wijn opsla. Ik geef toe, sommige wijnen staan nog op de grond in dozen, omdat ik zoveel wijn binnenkrijg dat ik het soms niet kan bijhouden. Ook heb ik een wijnklimaatkast waar ik erg blij mee ben. Hier kun je een paar smaakvolle wijrekken bekijken die ik persoonlijk ook erg mooi vind. En mijn allerbeste vriend is natuurlijk mijn Coravin, lees daarover meer in dit artikel over hun nieuwe sparkling editie. Je kunt hier de Coravin sparkling kopen.