Wijn proeven

Wijnliefhebbers en fijnproevers, wijn proeven hoe doe je dat? Hieronder lees je hierover en vertel ik je ook over de beste wijnglazen om hier optimaal van te kunnen genieten.

Wijn proeven en de kleuren van wijn

Wijn proeven hoe doe je dat precies? Je weet dat het niet alleen gaat om het naar binnen gieten. Allereerst kijk je naar de kleur van de wijn. Rood, wit, rosé – elke kleur onthult iets over wat je kunt verwachten qua smaak.

Witte wijnen variëren in kleur van lichtgroen naar diepgeel of goudkleurig. Door weinig tot geen contact met de schil, zijn witte wijnen helder en transparant. Rode wijn kan licht rood zijn met alle variaties tot roestbruin. Donkere kleuren onthullen vaak een wijn die rijk is aan smaak en karakter. Rosé varieert van licht- tot donker roze of zelfs oranje. Roséwijnen worden gemaakt van rode druiven, maar het sap blijft slechts kort in contact met de schillen, wat resulteert in hun kenmerkende kleur.

De kleur en de helderheid van de wijn kun je zien van recht boven in je glas, maar ook wanneer je het glas een beetje schuin houdt tegen een neutrale achtergrond.

Wijn walsen

Wijn proeven doe je niet alleen door te kijken en te ruiken. Ook het walsen is een belangrijk onderdeel. Door te walsen komt er zuurstof bij de wijn en komen de geuren los in het glas. Hierdoor proef je beter. Je kunt walsen door je glas op tafel te zetten, bij de poot vast te houden en kleine rondjes te draaien. Dit kun je ook in de lucht doen. Houd het bij kleine subtiele bewegingen.

Verschillende geuren van wijn

Dan komen de geuren.

Hier is een geheim: je hoeft geen supergevoelige neus te hebben om te genieten van wijnproeven.

Ruik eens aan de wijn alsof het je eerste keer is dat je snoept van een ijsje – enthousiast en nieuwsgierig! Steek je neus diep in het glas en snuif kort de geur op van de wijn.

Je zult versteld staan van wat je kunt ruiken: fruitige aroma’s, kruidige tonen, bloemen of misschien wel een vleugje van oma’s appeltaart.

wijn proeven en de geuren van wijn

Wijn proeven hoe doe je dat? Smaken identificeren

Nu komt het leuke gedeelte: de smaaktest. Neem een slok (slurpen mag!) en laat de wijn rondzwemmen in je mond. Probeer verschillende smaken te identificeren. Misschien proef je kersen, misschien wat houtachtige tonen – het maakt niet uit als je geen woorden hebt om het te beschrijven. Voel de sensaties in je mond en in je keel. Als je veel wijnen moet proeven, kun je de wijn natuurlijk uitspugen in de speciaal hiervoor bestemde spuugbak.

Wijn proeven draait om ontdekken, experimenteren en vooral plezier hebben. Er is geen “goed” of “fout”, alleen jouw persoonlijke reis door de wondere wereld van wijn.

Wijn proeven en kleuren van de wijn

De beste wijnglazen voor wijn proeven

En als je echt van wijn wilt genieten, ga dan voor glazen waar je van houdt, waar je je goed bij voelt. Het gaat tenslotte om de ervaring! Uit onderzoek is gebleken dat voor het proeven van wijn, het glas echt verschil uitmaakt. Ik ga zelf 100% voor Zieher glazen. Deze glazen vind ik een genot om wijn uit te proeven, en ja wat dat betreft ben ik wel een beetje een snob. Deze glazen geven je ervaring een extra touch en ze maken het wijn proeven een feestje. Bovendien zou ik ze gewoon als kunstwerk op mijn tafel willen zetten, zo mooi zijn ze.

Ik heb mijn Zieher glas altijd mee op pad zoals je hier kunt zien op Instagram. Wat ik ook fijne glazen vind, zijn zeker die van Zalto en Gabriel-Glas.

Ben je enthousiast geworden? Hier kun je mijn favoriete wijnglazen bestellen. Hier vind je nog meer van mijn favoriete wijnaccessoires om het wijnproeven tot een feestje te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait