Hoe bewaar je een mousserende wijn – Coravin innoveert met de Coravin sparkling

De beste manier om een mousserende wijn te bewaren nadat je deze geopend hebt, we vechten hier al sinds jaar en dag mee. Hang een theelepeltje in de fles, snijd de kurk met een mesje aan beide zijkanten en prop dit in de fles. Giet je wijn over in een plastic fles, druk de lucht eruit en voila vacuum wijn. We hebben allemaal wel goedbedoelde tips gehoord en uitgeprobeerd maar werkt dit nou echt? Eigenlijk niet.

Mousserende wijn bewaren

Door gefaalde pogingen om onze bruisende wijnen succesvol te bewaren zijn we gewend geraakt de fles op dezelfde avond nog leeg te drinken met weinig kans om te variëren tussen verschillende bubbels, tenzij je met een groot gezelschap bent. Heb je twee mooie Champagnes liggen die je met je liefde naast elkaar wil proeven? Jammer dan. In een restaurant krijg je de keuze tussen een Cava per glas of de huis Champagne. Liever wat exclusievers per glas? Helaas niet mogelijk want als jij vanavond de enige avonturier bent, gooien wij (de horeca) einde avond de fles leeg in de gootsteen óf het personeel heeft een lekker sluitdrankje en de baas een lege portemonnee.

Coravin sparkling

Coravin helpt ons al lange tijd om onze stille wijnen een langer leven te geven. Met een vernuftige techniek waarbij een naald door de kurk gaat, wordt er een glas wijn geschonken, de leegte gevuld met argon gas en voilà de fles kan terug in de klimaatkast en nog jarenlang bewaard. De Coravin Pivot, lees hier meer, kwam wat later op de markt, hier haal je de kurk of schroefdop van de fles, je stopt er een rubberen dop in waarna je met dezelfde argongastechniek je glas volschenkt. De fles bewaar je met gemak nog 4 weken liggend in de koelkast.

Wijn met bubbels bewaren was een uitdaging voor het brein achter Coravin – Greg Lambrecht. Hij probeerde tevergeefs dóór de kurk heen te prikken met weinig succes. Waar een wil is, is een weg en het moment is daar om de Coravin sparkling te introduceren aan het grote publiek.

Coravin sparkling innoveert door ons een manier te geven om bruisende wijn tot een maand te bewaren, zonder verlies van bubbel. Hoe het werkt? Simpel. Je opent de fles, schenkt een glaasje uit, zet de speciale plastic cap op de fles en vult de lege ruimte in de fles met CO2 door het losse handvat op de dop te plaatsen.

Coravin sparkling review

Nu natuurlijk de vraag… Werkt het echt?
Ik probeerde het uit met de Saint Gall Blanc de blancs premier Cru, een heerlijke bubbel van 100% chardonnay. Een mooi aperitief dat ik vaak in de koelkast heb liggen. Een elegante Champagne met veel citroen, witte bloesem, krokant wit fruit en amandel.

Ik opende de fles op 3 mei 2022 en dronk een heerlijk glas op de bank na een lange vlucht. De rest van de fles bewaarde ik met de Coravin sparkling. Vandaag op 20 mei schenk ik mijzelf weer een glas in en wat blijkt? Ik proef geen verschil met een net geopende fles. Experiment geslaagd.

Voor wie is dit product? Onmisbaar voor de professional, de restauranthouders en de fanatieke mousserende wijnfans. Ietwat prijzig in de aanschaf maar als je vaak dure Champagnes hebt weggegooid, is dit dé oplossing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait