Bordeaux – de ultieme kerstwijn

Ik ben dol op Bordeaux. Degenen die mij al een tijdje volgen weten dat ik houd van stevige rode wijnen met elegantie en finesse. Ik schreef al eens eerder over mijn wijnreis naar Bordeaux en de heerlijke wijnen die ik in mijn koffer mee terug nam. Lees hier het artikel!

Voor dit artikel proefde ik prachtige wijnen van Bordeauxspeciaalzaak.nl .

Dé plek om je Bordeaux wijnen te bestellen, met de feestdagen en natuurlijk het hele jaar door.

De beste wijn voor de feestdagen

Met kerst in het vooruitzicht is het tijd om Bordeaux nog eens extra in het zonnetje te zetten, want zeg nou eens eerlijk, welke wijn past er beter bij het kerstdiner dan een mooie wijn uit Bordeaux. Klassiek, feestelijk en altijd in stijl.

Wijnen uit Bordeaux hebben net als de streek zelf, onterecht een stoffig imago. Intimiderende chateaus, driedelige pakken, ingewikkelde appellations, wijnen die een godsvermogen kosten. Wat mij betreft is wijn uit Bordeaux, zowel wit als rood hartstikke hip, en zeker niet alleen met kerst.

Bordeaux in een notendop

Bordeaux is een wereldberoemd wijngebied gelegen in het Zuidwesten van Frankrijk. Hier komen de twee rivieren Garonne en Dordogne samen. Het gebied heeft een gematigd zeeklimaat met warme herfstdagen.

De Bordeaux streek stond in het verre verleden bekend om de prachtige zoete wijnen die in Sauternes gemaakt worden. Ook de rosé wijnen uit het gebied, vermarkt onder de naam Clairet waren rond 1700 zeer populair in Groot Brittanië. De rode wijnen kregen pas na de Classificatie van 1855 (een lijst die de wijnproducenten uit Médoc onderverdeeld in 5 klassen) hun reputatie. In deze classificatie is Premier Cru het hoogst haalbare, gevolgd door Deuxièmes, Troisièmes, Quatrièmes en Cinquièmes Cru.

Wat moeten we weten over Bordeaux?

Bordeauxwijnen zijn bijna altijd blends. Zowel de rode als de witte wijnen. Rode Bordeaux wordt gemaakt van de druiven: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en in mindere mate van malbec en petit verdot.

De linkeroerver, het gebied dat Médoc heet, maakt stevige wijnen met meer Cabernet Sauvignon in de blend. De rechteroever met de bekende dorpen Pomerol en Saint-Emilion baseert zich meer op merlot.

Witte Bordeaux komt vaak uit het gebied Entre-Deux-Mers (tussen de rivieren) maar ook in Pessac-Léognan in Graves vind je uitstekende witte wijnen. De druiven die gebruikt worden zijn sauvignon blanc, semillon en muscadelle.

Château Léoville Poyferré 2016

De wijn die ik proefde voor dit artikel is de Château Léoville Poyferré 2016, Deuxième Grand Cru Classé uit Saint-Julien, te koop bij Bordeauxspeciaalzaak.nl, kosten €117,50.

De wijn is een blend van 60% cabernet sauvignon, 33% merlot, 2% cabernet franc, 5% petit verdot en werd bekroond door alle gerenommeerde wijnrecensenten. De wijn heeft geconcentreerd blauw en zwart fruit, zoethout, mooie kruidigheid. Rijk en vol met een lange kruidige afdronk. Mag nog even liggen om de tannine nog beter te laten integreren.

Bordeauxspeciaalzaak

Le Petit Haut Lafitte Blanc 2018 

De witte Bordeaux die ik proefde is de Château Smith Haut Lafitte 2018, Cru Classé uit Pessac-Léognan, te koop bij Bordeauxspeciaalzaak.nl, kosten €42,50.

Château Smith Haut Lafitte in Pessac-Léognan maakt geweldige witte Bordeaux. De wijn is een blend van 80% sauvignon blanc en 20% sémillon. De wijn zit boordevol citrus, citroenzest en grapefruit. Een elegante en frisse wijn met een tikje hout in de neus. Mooie kruidigheid en een verfrissende mondvullende afdronk.

5 meest gestelde vragen over Bordeaux

Wijn-spijs combinaties met rode Bordeaux. Wat zetten we op tafel?

Rode Bordeaux is de perfecte kerstwijn omdat het goed combineert met bewerkelijke vleesgerechten zoals lamsbout, zwezerik, beef Wellington, hazenpeper en eendgerechten. Ook heerlijk bij (wild)paté en kazen.

Is Bordeaux altijd duur?

Bordeaux kan prijzig zijn omdat het aanbod soms niet opweegt tegen de vraag. Als de hele wereld rode Bordeaux wil drinken kan een producent vragen wat ‘ie wil, al helemaal als deze is opgenomen in de classificatie van 1855 en behoort tot de topproducenten.
Als je iets verder kijkt dan bekroonde chateaus, zijn er prachtige exemplaren te vinden die minder prijzig zijn maar minstens net zo lekker. Op Bordeauxspeciaalzaak.nl vind je enorm veel prachtwijnen onder de 20 euro!

Wordt er alleen rode wijn gemaakt in Bordeaux?

Zeker niet! In Bordeaux maakt men rode én witte wijnen, rosé en (edel)zoete wijnen.

Wat zijn de beste wijnjaren in Bordeaux?

Wie een Bordeaux wijn gaat kopen wil natuurlijk graag weten welke jaren het beste waren. Hier wat uitstekende jaargangen: 1982, 1988, 1990, 2000, 2005, 2009, 2010, 2015, 2016.

Hoe lang kan ik een Bordeauxwijn bewaren?

Hoe beter het jaar, hoe langer je de wijn kunt bewaren. De beste jaren kun je wel 20 tot 30 jaar bewaren. Verder geldt dat je stevige Bordeaux wijnen niet tè jong moet drinken, geef de wijn wat tijd om de harde tannine te laten integreren en even tot zichzelf te komen. Daarnaast kun je je altijd laten adviseren door degene waar je de wijn aanschaft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait