Rueda – alles over Rueda en de beste Verdejo’s getest

Wijn uit Rueda is helemaal hip. In Nederland en in de rest van de wereld. Dat komt onder andere door de geweldige prijs-kwaliteitverhouding en de frisse stijl van de wijnen die gemaakt worden met de Verdejo druif. Verdejo is een inheemse Spaanse druif die vaker dan eens wordt vergeleken met de Sauvignon Blanc. Het woord Verdejo betekent in het Spaans “groenachtig” en verwijst naar de groenige zweem die de wijn in je glas kan hebben.

Ik werd gevraagd om jurylid te zijn in de jacht van Ruedawijnen naar de Winefluencer 2021 die het Rueda gebied op Social Media mag gaan vertegenwoordigen. Wat een eer en wat een geschikt moment om me zelf eens wat meer te verdiepen in het Rueda gebied en haar wijnen. Ik heb namelijk gehoord dat er fenomenale Rueda’s worden gemaakt die met dat Verdejootje op terras (ook lekker hoor) helemaal niets te maken hebben.

In dit artikel neem ik jullie graag mee naar de top van de Rueda wijnen en nu we hier toch zijn, laten we ook even de ins en outs van het gebied bespreken!

De geschiedenis van Verdejo

De Verdejo druif is al sinds de elfde eeuw te vinden in Spanje. Hij werd naar alle waarschijnlijkheid meegenomen uit Noord-Afrika en bracht een tijdje door in het Zuiden van Spanje, alvorens zich te settelen in Rueda. Het wijngebied vierde hoogtij tot je raadt het al: Phylloxera (een druifluis die eind negentiende eeuw zo een beetje alle druivenstokken opvrat). Helaas werden de Verdejo planten vervangen door Palomino Fino en werden er tot 1970 in het gebied alleen nog maar slechte Sherry look a likes gemaakt.

Wijngebied Rueda

Wijngebied Rueda ligt in Castilla y Leon (ten noorden van Madrid en ten zuiden van de Douro rivier) in de provincies Valladolid, Ávila en Segovia, zo een beetje in het midden van nergens. De 13.500 hectare wijngaarden zijn hoog gelegen, tussen de 600 en de 800 meter boven zeeniveau. Het klimaat is droog, de bodem steenachtig (behalve in Segovia waar veel zand in de bodem zit) en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm, wat zorgt voor behoud van zuren in de druif dus wijnen met voldoende frisheid!

In 1970 zag wijnbedrijf Marqués de Riscal potentie in het Rueda gebied en stuurde zijn wijnmaker Francisco Hurtado de Amézaga als pionier naar het gebied. De eerste frisse stijl Verdejo’s werden geboren en de rest is geschiedenis. In 1980 kreeg Rueda de DO status.

Druiven in Rueda

Vandaag de dag zijn er 67 wijnbedrijven gevestigd die bijna allemaal biologisch te werk gaan. Het gebied staat bekend om witte wijnen, van de 13.500 hectare is 11.300 aangeplant met Verdejo. Verder groeit er Sauvignon Blanc, Viura en Palomino Fino. Men maakt hier ook rode wijn maar omdat het maar om 500 hectare gaat, is het niet heel relevant. Druiven zijn: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, en Garnacha.

Proeven van de beste Rueda’s

Genoeg gepraat. Tijd om wat te proeven! Voor dit artikel selecteerde ik een aantal wijnen die door de experts meerdere malen zijn verkozen tot de beste Rueda wijnen. Spannend!

Menade Nosso Verdejo natural 2019

Deze Verdejo werd door Proefschrift uitgeroepen tot Vin nature van het jaar dus ik moest ‘m proeven! Aan de wijn wordt geen sulfiet toegevoegd en in de wijngaarden wordt volledig natuurlijk gewerkt. Ook vergist de wijn spontaan.

Het resultaat is een wijn met veel karakter. Je ruikt rijpe appels, rijpe peer, kruidigheid in de vorm van anijs. De wijn heeft frisse zuren en de rijpheid geeft een zweem van zoet. Niet je standaard Verdejo en vooral een must voor de natuurwijn-liefhebbers onder ons!

La misión de Menade 2017

Van hetzelfde huis als de wijn hierboven. Dit keer gerijpt op houten vaten en amfora. De wijn rijpt na botteling nog 2 jaar op fles.

De wijn is eigenwijs. Heel elegant, complex met veel citrus, ziltigheid, wordt mooi begeleid door het hout. De wijn is zijdezacht. Hier kan ik een fles van op.

Naiades 2016

Een pre-phylloxera Verdejo van Bodegas Naia. Gefermenteerd en opgevoed op eiken houten vaten. De wijn rijpt verder sur lie en heeft een beperkte opbrengst. Een veel geprezen wijn.

Mooie goudgelige kleur. Complexe rijpe neus, perzik en mandarijn, een nootachtige toets, dit alles gedragen door de toasty aroma’s van het hout. De wijn heeft sappig zuur en daardoor voldoende frisheid. Prachtig!

José Pariente fermentado en barrica 2018

Mooie houtgerijpte Verdejo met beperkte opbrengst (± 4000 flessen per jaar). 
De stokken zijn ouder dan 35 jaar, met lage opbrengsten.

Mijn favoriet van allen die ik proefde! Heel zuiver in de neus, veel citrus en amandel. Romig en elegant. Een zilte toets. Het hout is mooi geïntegreerd.

belondrade y lurton 2018

Belondrade y Lurton 2018

De koning van Rueda die meermaals werd uitgeroepen tot de beste witte wijn van Spanje. De wijn is spontaan vergist en rijpt 10 maanden op Frans eikenhout.

In de neus rijpe appel, bloemen, lekker kruidig, kaneel. In de mond mooie bitters, flinke zuren. Een wijn om bij te eten met een enorme afdronk. De wijn is nog jong en heeft geweldig potentieel.

Ben je helemaal geïnspireerd en zou jij graag betaald worden om wijn te drinken? Doe dan mee met de Rueda contest georganiseerd door TOTPR en Rueda wijnen!

Nog meer Rueda wijnen proberen? Kijk ook eens naar deze Rueda en naar deze lekkere en betaalbaardere versies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait