In bed met Chateau Guibot – Bio Bordeaux op z’n best

In 2016 bezocht ik Bordeaux tijdens een studiereis van de Nederlandse Wijnacademie. Naast epische nachtelijke avonturen bezochten we ook flink wat wijnhuizen waar we uitgebreide proeverijen hielden en elke dag driegangenmenu’s vol met Foie gras werden gevoerd. Lees hier mijn avonturen in bed met Chateau Guiraud Sauternes. 

Wie wat bewaart, die heeft wat; dus trok ik laatst mijn fles Chateau Guibot 2012 La Fourvieille open. Wat een feest!

Over Chateau Guibot

Chateau Guibot is een onderdeel van Chateau Guibeau, sinds 1936 met elkaar verbonden middels een huwelijk tussen Henri Emile en Yvette. Vandaag de dag zijn de twee Chateaus goed voor 45 hectare, 38 ha in de appellante Puisseguin Saint-Emilion en 7 ha in de Castillon Côtes de Bordeaux appellatie. Het wijnhuis is nu in handen van kleindochter van Henri Emile, Brigitte en haar man Eric. 

De bodem bestaat voor een deel uit kalksteen-klei op steenachtige ondergrond en het andere deel is slib-klei met kalksteengruis. Sinds 1993 wordt er in de wijngaard gewerkt met respect voor de natuur, dit leidde in 2012 tot het BIO-certificaat op de flessen. Verbouwde druiven zijn Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Malbec. 

Vinificatie

Elk perceel wordt apart gevinifieerd in thermisch geregelde cementvaten. Daarna rijpen de wijnen tussen de 12 en de 14 maanden op eikenhouten vaten. Elegantie is het hoogste doel. 

Chateau Guibot La Fourvieille 2012

Voor deze bed sessie proefde ik de Chateau Guibot La Fourvieille 2012, het eerste biologisch gecertifieerde jaar van dit huis. 

De wijn is een blend van 65% Merlot en 35% Cabernet Franc, verbouwd op een bodem van klei en kalksteen op een steenachtige ondergrond. 1/3 van de wijn heeft gerijpt op nieuw hout. 

Nou, na dit alles wil je vast weten wat ik van de wijn vond. Daar gaat het per slot van rekening allemaal om, niet dan?

Ik heb de wijn even wat lucht gegeven en toen ik mijn neus erin stak was ik aangenaam verrast! Mooie kruidigheid, bessen, laurier, wat pruimigheid. Hout is na de jaren op fles heel erg mooi gaan dansen met de wijn. Het is een stevig glas, in kleur, aroma en smaak. In de mond bessig, rijp fruit, zoete kruidigheid. Heeft de toets der tijd goed doorstaan en is mooi op dronk. Had ik nou maar meer flessen ingeslagen.

Goed te combineren met vlees, rund, lam, wild, you name it. 

Lees hier alles over dit wijnhuis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait