Druiven plukken in Puglia

Door Evy van Life is a cocktail.

Ken je die mensen die houden van de zonsopgang, die energie krijgen van de eerste zonnestralen die door de hemel reiken? Ken je die mensen die ‘s ochtends extreem vrolijk zijn? Juist, ik ben niet die mensen. Daar ben ik nogmaals van overtuigd geraakt toen Pierluigi me wakker maakte en ik me klaar moest maken om die ochtend druiven te gaan plukken. Wat ik me niet echt realiseerde was dat Zuid-Italië in oktober in de vroege ochtend net voor dageraad nogal… laten we zeggen, fris is. Ik noemde het op dat moment ijskoud, maar dat is altijd een kwestie van interpretatie!

Dat gezegd hebbende, was het ook de dageraad waarop ik voor het eerst in mijn leven niet meer zou kunnen zeggen dat ik nog nooit druiven had geplukt voor de wijn waarvan ik nu al een paar jaar geniet. Het was een grote dag voor mij en ik veronderstel een heel gewone routinedag voor de rest van de familie.

Nero di troia een historisch druivenras

Ondanks het feit dat ik misschien behulpzamer was dan een decoratieve toevoeging, beleefde ik veel plezier aan de het druiven plukken. Ik was verrast om te zien hoe laag bij de grond, ineengestrengeld en schilderachtig de wijnstokken waren, verzwaard door de prachtige donkerpaarse en lichtgele druiventrossen. De specifieke wijnstokken zijn van een oud druivenras dat Nero di Troia heet en zijn naam dankt aan de stad Troia in de provincie Foggia. De legendarische stichter was de Griekse held Diomedes, nadat hij de antieke stad Troje had verwoest. Hij zou wijnstokken hebben geplant die hij uit Griekenland had meegebracht, net buiten de stadsmuren, waar ze nu nog steeds gedijen. Dit is een verhaal dat door professoren en druivengenetici wordt betwist, maar dat laat ik aan hen over, want ik hou van de romantiek van het verhaal van Griekse helden en de oudheid.

Puglia door de ogen van de lokale bevolking

Terwijl ik het fruit pluk en de grote emmers vul, genietend van het vrolijke geklets van zio Mimmo (oom Mimmo) op de achtergrond (of soms heel dicht bij me!), vraag ik me af hoe deze wijn volgend jaar zal smaken. Ik voel me zo gelukkig om alle verschillende delen van het Zuid-Italiaanse leven en de Zuid-Italiaanse cultuur te mogen ervaren. Mijn band met Pierluigi stelt me in staat om het allemaal te ontdekken, te proeven en te ervaren! Ik heb het geluk gehad om Italië en vooral Puglia te ervaren door de ogen van de lokale bevolking in kleine stadjes, want Pierluigi is als een broer voor me. Ik sla het woord “als” meestal over en noem hem gewoon mijn broer. Door mijn vele reizen ken ik het grote verschil tussen het ervaren van een plaats door de ogen van een toerist en van iemand die gewoon mee hobbelt en het dagelijks leven ervaart, waarvoor ik Pierluigi en zijn familie, die in veel opzichten als mijn eigen familie aanvoelt, zo dankbaar ben.

druiven plukken

En terwijl de zon hoger en hoger komt, de auto voller wordt met druiven en alleen zio Mimmo niet moe lijkt te worden, begint iedereen zich te bewegen naar de plaats waar de magie gebeurt. Daar word ik uit de bus verwijderd en laat het over aan mensen die beter weten, en ik weet beter om hen niet in de weg te lopen. Het is ook een vrij heilige tijd – tijd voor de lunch. Misschien vertel ik jullie over de verdere avonturen waaronder wijn spijs combinaties met zeedieren, zoals Pierluigi ze noemt of hoe olijven kunnen worden “gemummificeerd”. En jawel lunch – natuurlijk geserveerd met Nero di Troia van het jaar ervoor. Voelt niet zo geweldig, stel ik me zo voor, als de lunch van het volgende jaar met de wijn die vandaag werd gemaakt. Meer over Puglia? Lees hier over Salento.

Geschreven door Evy van @lifeisacocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait