Wijngebied de Ahr – wonderbahre spätburgunders

De spätburgunders uit de Ahr verdienen meer aandacht. Ze zijn fruitig, zinderen van energie en vol finesse. Ik ben een groot fan.

ahrdal wijngebied

Alles over de Ahr

De Ahr behoort tot een van de kleinste wijngebieden van Duitsland met slechts 560 hectare aan wijngaardareaal. Om perspectief te bieden, het kleinste anbaugebiet, Hessische bergstrasse, is aangeplant met 440 hectare opgevolgd door Sachsen met 490 hectare. Lees hier over de Nahe en de Moezel.

De wijngaarden staan aangeplant op steile hellingen en de spätburgunder evenals de früburgunder zijn hier koning. Het gebied specialiseert dan ook in rode wijnen en staat al eeuwenlang bekend als een paradijs voor rode wijn.

Het verschil tussen spätburgunder en frühburgunder

Het ahrdal heeft ondanks de noordelijke ligging een zacht mesoklimaat want aan de ene kant wordt het beschermd door de Eifel terwijl de ligging in de Keulse bocht zorgt voor opwarming. De bodem bestaat op de hellingen uit leisteen en vulkanisch gesteente, het lagere gedeelte bestaat meer uit löss en leem.

In het arhdal wordt de spätburgunder, die we allemaal kennen als pinot noir, afgewisseld met de frühburgunder. Een druif waarvan de wijnen een zeer goede reputatie hebben. Na wat research te hebben gedaan, kan ik zeggen dat het hierop neerkomt: De frühburgunder is een variant van de spätburgunder/ pinot noir en wordt ook wel pinot précoce of pinot madeleine genoemd. Deze variant rijpt gemiddeld twee weken tot een maand eerder dan pinot noir en is waarschijnlijk spontaan ontstaan in het ahrdal. In mindere jaren lukt het deze druif om toch helemaal rijp te worden, en dat is op zo een noordelijke ligging natuurlijk heel wat waard. Nadeel van de frühburgunder zijn de lage opbrengsten.

In het glas geeft frühburgunder veel sappig fruit en expressie en iets meer kleur en body dan spätburgunder.

Weingut Nelles

Om de Ahr in huis te halen (het is maar drie uur rijden en zodra het weer kan ga ik op bezoek) proefde ik een aantal wijnen van Weingut Nelles, geleid door vader Thomas en zoon Philip. Ze staan bekend om hun moderne stijl pinot (spät & früh) wijnen en zijn een van de zes wijnhuizen uit de Ahr die aangesloten zijn bij de V.D.P. (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter).

Om veel extractie te garanderen wordt een deel van het sap afgetapt en vindt er een lange weking plaats van minder sap met meer schillen om veel geur, kleur en smaak te verkrijgen. Rijkdom in het glas is het gevolg!

2018 “1 AHR” Spätburgunder

Een geurige wijn met een prachtige diepe kleur. Het fruit is energiek, bijna wild, aardbeitjes, kersen, bessen. Een volle en krachtige wijn met een fijne tanninestructuur. De wijn is puur, heeft iets charmants en innemends.

Nelles ahr Spätburgunder

2018 B-48 Spätburgunder LANDSKRONE GG

Mooie diepe robijnrode kleur. Veel kruidigheid spat uit het glas, weer die wilde vruchtjes, mooie concentratie. De wijn is krachtig en energiek, heeft wat aroma’s van vuursteen, een vleugje vanille. Vol en sappig in de mond, de tannines zijn goed geïntegreerd. Een prachtige GG!

2017 Pinot Madeleine – Frühburgunder

De kleur is dieper dan haar voorgangers. Madeleine is kleurrijk en elegant. De wijn is krachtig en expressief. Rijp donker fruit, bessen, bramen. Verleidelijke kruidigheid. Elegante zuren en sappige tannine. Deze frühburgunder is vrouwelijk, uitbundig en hartelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait