Ontdek de Nahe – tips voor een wijnreis naar de Nahe

Wil je na de lockdown weer op pad en niet al te ver van huis? Bezoek de wijngaarden in de Nahe, slechts 4,5 uur rijden vanaf Utrecht! Ik, Jennifer Brink, heb de Nahe afgelopen jaar bezocht en geef je graag mijn tips. Lees je liever over de Moezel? Dat kan hier!

Druivenrassen in de Nahe

De Nahe heeft een grote variatie aan bodemsoorten en daarom staan er veel verschillende druivenrassen aangeplant. Je vindt hier veel wijnen van riesling, maar ook van de burgundersoorten, chardonnay, sauvignon blanc, rivaner, silvaner en de dornfelder. Voor ieder wat wils dus!

Nahe landschap

Nahe – waar te verblijven

Wij verbleven in het gezellige dorpje Bingen am Rhein. Dit dorp ligt aan de Rijn en je vindt er veel leuke restaurants en terrasjes aan het water. Ik raad je aan om de restaurants van tevoren te reserveren, zeker in het hoogseizoen. Wij wilden zelf naar Zollamt, maar het zat het hele weekend volgeboekt. Wij zijn hier dus niet geweest, maar het zag er erg gezellig uit!

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de wijn. Het is aan te raden om van tevoren een afspraak te maken bij de wijnhuizen, je kunt namelijk niet overal zomaar binnen lopen.

Wijnhuizen in de Nahe

Weingut Krüger-Rumpf in Bingen am Rhein valt onder de VDP-kwalificatie. Dat betekent niet dat alle wijnen duur zijn, voor ongeveer €10,- neem je al een heerlijke fles mee naar huis. Voor €15,- boek je een proeverij en kun je ontzettend veel wijnen proeven. De meeste wijnen zijn van riesling gemaakt, maar wij hebben ook chardonnay, sauvignon blanc, weissburgunder, grauburgunder en spätburgunder geproefd. Ze hebben een goed restaurant dus ik kan je zeker aanraden om aansluitend te reserveren voor een diner.

Kruger rümpf nahe

Weingut Forster in Rümmelsheim maakt biologische wijnen en wordt gerund door de familie Forster. Ze zijn ontzettend gastvrij en als je binnenstapt, voel je je direct welkom. Je kunt gewoon binnenlopen, een afspraak maken is hier niet nodig. Een proeverij is kosteloos en de familie neemt uitgebreid de tijd om alle wijnen te laten proeven en erover te vertellen De passie voor wijn is in het hele gezin aanwezig en iedereen draagt zijn steentje bij. Ze hebben verschillende biologische wijnen van riesling, maar ook rivaner, silvaner, dornfelder, weissburgunder, grauburgunder en spätburgunder. Als je geïnteresseerd bent in de verschillende bodemsoorten vertelt de familie je ook graag welke bodemsoorten de Nahe heeft, laten ze het aan je zien en vertellen ze welke invloed dit heeft op de wijn. Vanaf Bingen am Rhein is het slechts 7,5 kilometer naar Weingut Forster, maar het is aan te raden om met de auto te gaan. Wij nuchtere Hollanders dachten dit wel even te fietsen, maar hadden geen rekening gehouden met alle heuvels en de grindpaden onderweg. In Rümmelsheim vindt je ook Weingüt Pieroth. Ik heb hun wijnen wel eens gedronken in Nederland en deze zijn top! Helaas heb ik ze niet kunnen bezoeken omdat ze op zondag dicht zijn, dus dat staat nog op mijn lijstje!

nahe bodem

Vinothek: In de Vinothek in Bingen am Rhein kun je wijnen proeven van veel verschillende wijnhuizen in de regio. Je kunt je eigen proeverij samenstellen of een proeverij met uitleg reserveren. Als je enthousiast bent over één of meerdere wijnen kun je deze ook bij de Vinothek kopen.

Je kunt op verschillende plaatsen een fiets huren om de regio te verkennen. Heel handig als je niet alle wijn wilt uitspugen 😉 Het is alleen niet handig als je ook wijn wilt kopen. Vaak kun je wel een afspraak maken met de wijnhuizen om de dozen op een ander tijdstip op te halen.

Jennifer Brink

Dit jaar staan er nog meer wijntripjes op de planning, onder andere naar Duitsland en Slovenië. Via mijn Instagram account @wijnaandezaan neem ik je mee op wijnreis.

Prost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait