De beste wijnbars in Amsterdam – een paar van mijn favorieten

De wijnbar is top. Voor mij een van de beste ontdekkingen van de afgelopen vijfhonderd jaar, samen met gel nagellak en het wiel. Ik bedoel wat is er beter dan een plek waar je kunt gaan zitten, chille wijn per glas kunt bestellen bij iemand die de wijn beter kent dan jij, waar ze op de kaart vaak dingen als “plankje met lekkers” hebben staan.

Hoe kut dat ook klinkt, meestal ligt er op zo een plankje ook echt lekkers dat goed gaat bij wijn. Denk aan kaas en charcuterie van het niet lullige soort (cervelaat no way Jose, Parmaham ja graag), oesters, kroketjes en goed brood. Wat wil een mens nog meer. 

In Amsterdam ga ik dan ook heel graag naar de wijnbar. Ik deel een paar van mijn favorieten met je waar het hipstergehalte nog dragelijk is (welkom in Amsterdam) en er niet alleen maar petnat op de kaart staat (niks ten nadele van petnat – lees hier mijn artikel over deze pret wijn).

Wijnbar Paulus

Voor als je op zoek bent naar gezelligheid in de kneuterige zin van het woord. Paul heeft een heerlijke huiskamer nagebouwd en je waant je even in de jaren zestig. 

Wijnbar Paulus kent een mooie selectie aan klassieke wijnen per fles, Bourgogne, Rhône en Loire zijn goed vertegenwoordigd, verder Italië, Spanje en Duitsland. Het aanbod per glas onderscheidt Paul van de gemiddelde wijnbar, in de goede zin van het woord. Drink hier Assyrtiko uit Santorini (een van mijn favo wijnen), Catarratto van kastanje vaatjes uit Sicilië, Aglianico uit Campania en “stierenbloed” uit Hongarije. Not your random selection zeg maar. 

De foodie kan hier ook terecht want bij de wijnen zijn heerlijke kazen, vleeswaren (Iberico Pata Negra ham!), nootjes, olijven en flammkuchen te bestellen. 

Wijnbar Paskamer

Leuk wijnrestaurant net om de hoek van de chaos in de Pijp.

Heerlijke gerechtjes -to share-bijvoorbeeld geroosterd buikspek met hoisin, bokchoi en koriander. Klassiek aanbod aan wijnen, prettige Pinot noir, Riesling, of Picoul de Pinet. Fijne plek met niet te veel poespas. Leuk om een hapje te eten maar ook gewoon voor een glas wijn. Zeer kundig personeel dat iets te vertellen heeft. In de zomer is het ruime terras een absolute pro. 

Wijnbar Shiraz

Om de hoek van het Leidseplein zou je niet meteen een goede wijnbar verwachten. Tussen de toeristische zaken popte daar dan toch een paar jaar geleden wijnbar Shiraz op. Inmiddels al vaker benoemd tot wijnbar van het jaar, zo ook in 2019.

Ik ga er graag heen voor een lekker glas. De selectie is interessant, je kunt per glas Zuid-Afrika, Portugal, Argentinië maar ook Frankrijk, Spanje of Oostenrijk bestellen. Daarnaast wordt met de Coravin van allerlei leuks geschonken.

Het publiek is een mengsel van Amsterdammers en toeristen en dat geeft het een gezellige vibe. Ook het eten is aan te raden. Denk aan een bao bun met soft shell crab of misosoep met pulled chicken. De plankjes zijn ook zeer okay. 

Rayleigh and Ramsay

Een wijnbar met meer dan 100 wijnen per glas, dat is toch de natte droom van elke wijnliefhebber? Toen Rayleigh en Ramsay voor het eerst openging, waande ik me in een wijn walhalla. 

Het concept is simpel. Aan de bar zet je wat geld op een pasje, met dat pasje kun je de machines beheren waar de wijnen in staan. Je kunt een proefslokje, een half glas of een vol glas tappen en de keuze is reuze. 

Leuk aan het concept vind ik dat je als wijnfanaat lekker door de zaak kunt wandelen en een hele hoop wijnen kunt proeven, handig voor bijvoorbeeld een proefexamen. Daarnaast kun je ook gewoon neerploffen, een glas tappen en de machines laten voor wat het is. 

Er zijn sinds juni drie locaties in Amsterdam, eentje bij de Overtoom, de andere twee in de Pijp en Westerpark. Ik vind de sfeer altijd heel gezellig en je kunt er ook prettig eten. 

Een leuke wijnontdekking vind ik de Nino Negri, uit de Valtellina-vallei. Blend van Sauvignon blanc, Chardonnay en Nebbiolo. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait