Een bezoek aan een wijngaard is altijd inspirerend. Het brengt je dichtbij de natuur en herinnert je dat je leeft. Massa’s groene bladeren resoneren met vruchtbaarheid op een bijna religieuze manier.
Mijn bezoek aan het Etna gebied was op vele manieren bijzonder. Nerello Mascalese is een bij mij een zeer geliefde druif. De eeuwenoude Palmento’s (stenen gebouwen waar men vroeger wijn maakte) doen de tijd stil staan en zo ook de wijnstokken die hier groeien volgens de Alberello-methode.
De Alberello snoeiwijze
Alberello is in het Nederlands beter bekend als Gobelet en wereldwijd het meest als bush vines. Alberello betekent in het Italiaans simpelweg: boompje. Zo ziet de wijnstok er ook uit. Een klein boompje, tussen de 30 en 50 centimeter hoog, van dik hout, laag bij de grond, met armen waarboven mooie groene bladeren groeien en in de schaduw van die bladeren dikke trossen druiven. Het doet aan als een teefje dat melk geeft aan haar pups en heeft iets ontroerends.
De Gobelet-methode ontstond in Griekenland en werd al in de 8ste eeuw voor Christus meegenomen naar Zuid-Italië. Deze snoeiwijze is zeer geschikt voor een heet en droog klimaat en is naast Griekenland en in Italië ook te vinden in Spanje, Frankrijk en Portugal en in delen van de Nieuwe wereld (California, Australië, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland).
De reden dat deze methode zo geschikt is voor een zonnig en droog klimaat is vanwege de wortels die wel 20 meter diep de grond in kunnen boren, op zoek naar water. Het bladerdek zorgt dat de druifjes in de schaduw kunnen groeien en het gefilterde zonlicht bevordert een gelijkmatige rijping.
Nadelen van Alberello
In de afgelopen decennia is de Alberello steeds meer aan het verdwijnen. Redenen hiervoor zijn:
- De lage opbrengsten; de druifjes zijn klein, stevig en leveren geconcentreerd sap. Ook staan de boompjes vaak ver uit elkaar, er is dus veel ruimte nodig.
- De vele man-uren; het is een zeer intensieve snoei-wijze en alles moet met de hand gedaan worden.
- De late oogst; de druiven rijpen laat en worden dus laat (soms pas in November) geoogst, dit brengt door de wisselende weersomstandigheden vele risico’s met zich mee.
Alberello in ere hersteld
Hoewel bovenstaande redenen zeker meewegen, is er de laatste tijd een trend gaande waar oude verlaten Alberello wijngaarden worden opgekocht door enthousiaste en gepassioneerde wijnmakers die de traditie in ere willen herstellen. Omdat de bush vines steeds minder nieuw worden aangeplant, zijn de wijnstokken vaak op leeftijd. Deze oude stokken geven prachtig geconcentreerde wijnen. Door de hoge kwaliteit zien ook grotere commerciële wijnhuizen wereldwijd steeds meer de waarde van de bush vine in.
Op de Etna, waar de bush vine nog altijd de standaard is, maakt men bijzondere wijnen en staat kwaliteit boven kwantiteit. Ik proefde prachtige Etna Rosso wijnen en bezocht mooie wijnhuizen. Lees hier meer over het Etna gebied.