Assyrtiko een goddelijke Griekse wijn

Afgelopen zomer bezocht ik Santorini en ik kan je vertellen, het is er mooier dan op de foto’s. Het overtrof mijn verwachtingen op vele niveaus maar wat mij specifiek opviel was de wijncultuur die het eiland al eeuwenlang kent. Sommige wijngaarden zijn al 400 jaar oud (!!). Waar andere Europese landen last hadden van Phylloxera (een druifluis die extreme schade aan de wijnstokken veroorzaakte) werd Santorini nooit getroffen door de epidemie. De wijnen van dit eiland zijn dus heel erg bijzonder. Santorini heeft een vulkanische bodem en dit geeft de wijn onder andere zijn interessante smaak en geur.

De vier druiven die het meest voorkomen op het eiland zijn de witte Assyrtiko, Athiri en Aidani. Rode wijn wordt gemaakt van Mandilaria.

Grappig is dat de wijngaarden op Santorini er heel anders uitzien dan de typische wijngaarden die je overal in Europa ziet. De plant groeit in kleine rondjes dicht bij de grond. Dit type snoeien heet kouloura en is ontwikkeld op Santorini. Reden hiervoor is de extreme hitte en wind waar het eiland mee te kampen heeft. De wijnstokken worden op een beschermende manier geplant zodat ze niet worden beïnvloed door deze natuurkrachten.

Het grootste wijnhuis op Santorini is de Santo-winery. Iedereen kan een bezoek brengen aan dit wijnhuis voor een rondleiding of een proeverij. Er is een enorm terras met een adembenemend uitzicht op de Caldera (de vulkaan in het midden van het eiland). Hier kun je zitten, genieten van het uitzicht en kiezen voor een proeverij van een aantal glazen naar keuze. Ook kun je terecht voor een hapje of een compleet diner.

Ik proefde vijf van hun witte wijnen -voor rood was het echt te warm- te beginnen met een mousserende wijn. Mijn persoonlijke favoriet is zeker de Assyrtiko. De wijn heeft een redelijk hoge zuurgraad waardoor hij fris blijft, maar door de vulkanische bodem is de wijn ook rokerig en extreem mineraal.

Een andere geweldige plek die ik bezocht is het wijnhuis Gaia. Compleet het tegenovergestelde van Santo omdat dit kleine wijnhuis in the middle of nowhere praktisch met de voeten op het strand ligt. Het feit dat het zo’n klein wijnhuis is (ze hebben meerdere vestigingen op het vasteland van Griekenland die veel groter zijn) maakte het een zeer persoonlijk bezoek. Het meisje dat de tour met ons deed, nam de tijd om ons door het hele proces van wijn maken te leiden en liet ons de hele wijngaard en wijnkelder zien.

Na de rondleiding zijn we gaan zitten voor de proeverij. Opnieuw kozen we voor de witte wijnen vanwege de extreme hitte en we eindigden met twee hele mooie rosé wijnen gemaakt van Agiorgitiko druiven. In Amsterdam kun je de Assyrtiko van Gaia proeven bij wijnbar Paulus.

Als je ooit als wijnliefhebber Santorini bezoekt, raad ik je zeker aan om een aantal wijnhuizen te bezoeken en de heerlijke wijnen te proeven, het zal je zeker niet tegenvallen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait