Pet-nat is helemaal hip! Als je een beetje bij de tijd wil zijn als wijnbar, restaurant of wijnmaker moet je een pet-nat schenken of produceren. Helemaal leuk natuurlijk maar wat is een pet-nat nou precies?
Pet-nat staat voor petillant naturel. Wat zo veel betekent als natuurlijk bubbelend, of bruisend. Het is in weinig woorden een natuurwijn waar geen suiker noch gist aan toe is gevoegd. De bubbels in het glas ontstaan door de vergisting van natuurlijke suikers uit de druif naar alcohol. De wijn wordt gebotteld net voordat die vergisting volledig voltrokken is, zo ontstaat er dus koolzuur in de fles.
De methode om een pet-nat te maken heet de Méthode ancestrale. De methode van onze voorouders dus. Voordat de tweede gisting op fles werd uitgevonden waarmee onder andere Champagne gemaakt wordt, maakte men mousserende wijn op deze manier gemaakt.
Pet-nat kan gemaakt worden witte en rode druiven en heeft vaak een aangenaam laag alcoholpercentage van 11 procent. Verder is pet-nat troebel want ongefilterd, fruitig want jeugdig en heerlijk verfrissend.
Deze nieuwe hippe wijn kom je veel tegen in Frankrijk, in de Loire-streek bijvoorbeeld maar ook Italië is op de pet-nat tour gegaan.
Voor dit artikel proefde ik twee pet-nats. Elk met een verwonderlijke romige roze kleur.
Lise et Bertrand Jousset ‘Rose a lies’ – Loire van Chabrol
Gemaakt van biodynamische oude stokken Grolleau en Gamay. Natuurlijk vergist op oude houten vaten. Het resultaat is een romig glas vol bessen en aardbeien, rond en sappig met aardse tonen, opwekkende zuren zorgen voor ultieme lessing der dorst.
Ayunta Metodo ancestrale Nerello Mascalese
Van de noordkant van de Etna op 700 meter hoogte. Oude stokken Nerello Mascalese. De druiven worden vroeg geoogst en op roestvrij staal vergist. Gebotteld voordat de gisting stopt. Een ongelooflijk prachtige kleur. Sappige wijn met zilte Etna tonen, bloemig en fruitig. Het perfecte aperitief voor elke gelegenheid.