Beaujolais stond lange tijd slechts bekend vanwege de Beaujolais nouveau, de lichte fruitige rode (slobber)wijn die elk jaar op de derde donderdag van november aan het publiek geïntroduceerd wordt. Een te gekke marketing campagne van négociant Georges Dubeouf, die eind jaren zeventig een lokale traditie viral liet gaan. Lees hier een leuk interview met de zoon van Dubeouf.
Macération carbonique
Hoewel de reputatie van deze wijn niet altijd even geweldig is, is het proces toch bijzonder. In slechts vijfentwintig dagen worden de druiven (Gamay a jus noir) handmatig geplukt en omgezet in een sappige en fruitige wijn. De druiven vergisten via de methode macération carbonique, een koolzuurgasweking waarbij hele trossen druiven in een zuurstofvrije tank worden opgesloten en bezwijken onder hun eigen gewicht. De druiven die op de bodem liggen worden als eerst geplet en beginnen langzaam te borrelen. Het koolzuurgas dat hierbij vrijkomt zorgt ervoor dat de druiven bovenin de tank (die nog intact zijn) van binnenuit beginnen te vergisten. Om het af te maken worden de druiven geperst en dan volgens de gewone manier vergist. Daarna vindt er nog een malolactische omzetting plaats. Wat is dat? Lees het hier.
Deze manier van wijn maken zorgt voor de extractie van fruitige aroma’s als banaan en kirsch en houdt de tannines in de wijn laag. Lekker doordrinkbaar dus!
Beaujolais
De Beaujolais begint onder de Bourgogne streek ten noorden van de stad Lyon. De kwalitatief betere wijnen komen voornamelijk uit De Haut-Beaujolais (het noordelijke deel), de wat simpelere wijnen meer uit het zuiden – de Bas-Beaujolais. Het bovenste deel heeft een bodem met veel graniet en mangaan, voor Gamay een zeer goede match. Het zuidelijk deel heeft een vruchtbaardere bodem bestaande uit kalk, leem en zand.
De tien Cru’s van de Beaujolais
De wijnen uit de Beaujolais worden geproduceerd in verschillende stijlen. De jonge, lichte en fruitige primeurwijnen, bekend als de hierboven besproken Beaujolais nouveau. De AOC Beaujolais en Beaujolais Supérieur (hoger alcoholpercentage), de 39 Beaujolais-village en als laatst, de Beaujolais wijnen uit een van de 10 cru-gebieden.
De Cru’s van de Beaujolais zijn de volgende tien:
- Brouilly
- Chénas
- Chiroubles
- Côte de Brouilly
- Fleurie
- Juliénas
- Morgon
- Moulin-a-vent
- Régnié
- Saint-Amour
Elke cru heeft een beetje een eigen stijl. Fleurie staat bekend om haar elegantie, Morgon kan wat boerser overkomen. Moulin-a-vent is krachtig en complex, terwijl Saint-Amour zijdezacht is. Om erachter te komen wat jouw favoriete Beaujolais is, moet je er natuurlijk zoveel mogelijk proeven! Santé!