Oostenrijkse wijnen hebben een speciaal plekje in mijn hart. Er is geen specifieke reden voor, het gebeurt me gewoon dat wanneer ik een glas Grüner veltliner krijg ingeschonken, of een zweigelt geblend met blaufrankisch bijvoorbeeld, dat ik dan altijd in mijn sas ben. Het is een intrinsiek gevoel dat ik niet kan verklaren.
In 2018 bezocht ik de wijngebieden rondom Wenen en ook tijdens die reis was ik keer op keer zo ontzettend verrast door de wijnen uit Burgenland en Niederösterreich.
Kremstal
Voor dit artikel verdiep ik mij in een van de kleinere wijngebieden van Oostenrijk. Het Kremstal. Gelegen naast het bekende Wachau doet dit gebied niet onder in kwaliteit. Sterker nog, wie Wachau wijnen misschien een beetje duur vindt, kan zich verkneukelen over de prijskwaliteitverhouding van de Kremstal wijnen.
Het Kremstal beslaat 2.368 hectare aan wijngaardareaal en is verdeeld in drie zones. Het gebied kreeg de DAC in 2007 en produceert kruidige Grüner Veltliners en elegante Rieslings. Naast Kremstal DAC bestaat er ook Kremstal DAC Reserve. De Reserve wijn heeft een minimaal alcoholpercentage van 13% en is robuuster in stijl.
Dit bijzondere gebied heeft een zacht klimaat doordat de ligging van de vallei bescherming biedt tegen de gure wind uit het Noorden en de warme wind uit het Oosten zorgt voor milde temperaturen. De wijnen uiten zich hierdoor rijp en aromatisch.
Weingut Hermann Moser
Weingut Hermann Moser wordt sinds 2002 (het familiebedrijf bestaat al 300 jaar en produceert al wijnen sinds 1874) gerund door Martin en Carmen Moser. Om zichzelf aan mij te beschrijven zeiden ze te houden van elkaar, hun wijnbedrijf en het leven in zijn totaliteit. Joie de vivre is hun motto.
Weingut Hermann Moser bestaat uit 22 hectare. De wijngaarden liggen in het kleine dorpje Rohrendorf, ten oosten van de stad Krems, langs de Donau rivier.
Wijnmaker Martin Moser staat bekend om zijn bekwaamheid voor het verbouwen van Grüner veltliner op een lössbodem – hij krijgt altijd geweldige onderscheidingen voor zijn wijnen- maar in zijn wijngaarden groeit ook riesling, gelber muskateller, chardonnay en wat zweigelt.
Onderscheidend voor het wijngoed is het gebruik van een zelfgemaakt compost om de bodem gezond te houden. Er wordt gewerkt met respect voor de natuur en pesticiden zijn uit den boze.
Voor deze bedsessie proefde ik de wereldberoemde Grüner Veltliners van Martin. Wat alle wijnen gemeen hebben is een complexiteit waar je U tegen zegt. Het glas gonst van energie. Tropisch fruit, gemengd met kruidigheid die overgaat in ziltige tonen. Honing en sappigheid komt terug in alle wijnen. De zuren zijn verkwikkend en rond. Extreme elegantie is terug te vinden in alle wijnen.
Grüner Veltliner Der Löss 2019 – Kremstal DAC Reserve
Hier de proefnotitie van mijn favoriet, de Grüner Veltliner Der Löss 2019 – Kremstal DAC Reserve.
Een complexe neus van tropisch fruit, gekonfijte ananas en mango. Aromatische groene kruiden, witte bloemige bloemen. Verse kamille, wat honing. Een kakelkrokante textuur, sappige en überelegante zuren. Een bedpartner waar je nooit genoeg van krijgt.