Blanc de Blancs Champagne- de top van Leblanc-Collard

Champagne is altijd goed. Welke dag van de week het ook is. Om daad bij het woord te voegen schrijf ik dit artikel op een druilerige dinsdag diep in mei, met een glas Champagne in de hand, want het leven is een feestje en er zijn geen dagen uitgezonderd.

Van de slechts 500 flessen blanc de blancs Champagne van Champagne Leblanc-collard ontving ik er een om te proeven.
100 procent chardonnay (dat betekent blanc de blancs – wit van wit) uit 2014 van perceel Les moulins, te vinden in premier cru dorpje Tauxières-Mutry.

Champagne hoe zat het ook alweer

Even terug naar de basis. In de Champagne streek wordt over het algemeen gebruik gemaakt van drie druivenrassen te weten: pinot noir, pinot meunier en onze alleskunner Chardonnay. Champagne is dus een witte (bubbel)wijn vaak grotendeels gemaakt van rode druiven. Hoe dat kan? De kleur van de druif zit in de schil en als je de druiven voorzichtig perst kom je direct tot het sap en komt er bijna geen kleur mee (Champagne van alleen pinot noir of meunier heeft vaak een heel zacht roze gloedje, mooi!).

Champagne is vaak een blend omdat elk druivenras zijn eigen sterke kant heeft. Zo geeft pinot noir mooie aardse tonen, rood fruit en rondeur. Meunier brengt zoetigheid en fruit en chardonnay frisheid, veel citrus en finesse. Een blanc de blancs Champagne is dus een witte wijn van alleen chardonnay. Dit zijn vaak elegante exemplaren van kalkrijke bodems. Champagnes waar je goed de maaltijd mee kunt starten vanwege de citrus tonen en verkwikkende zuren.

Champagne Le blanc Collard

Champagne Leblanc-Collard is een familiebedrijf in de Champagne streek van 6 hectare. De familie maakt al wijn sinds 1751 en heeft dus een zeer lange traditie! Alle wijngaarden staat aangeplant in de premier en grand cru dorpjes Cumières, Damery, Ay en Tauxières-Mutry (In de Champagnestreek krijgen hele dorpen de premier of grand cru status).

Het wijnhuis is HVE gecertificeerd (High environmental value) en binnenkort ook VDC (sustainable viticulture Champagne) dus duurzaamheid en het zorg milieu staan hoog in het vaandel. Er wordt gewerkt met veel respect voor de natuur en biodiversiteit.

Champagne Leblanc-collard

Blanc de blancs Champagne

De blanc de blancs van Champagne Le-blanc-Collard is wat we mogen verwachten van een exclusieve millésime. Elegant, sappig, verkwikkend met een prachtige romigheid. De jaren op de latten geven de mooie tonen van brioche waar we Champagne zo graag om drinken. De aroma’s van citrus, sappige citroen maken de wijn doordrinkbaar (misschien wel TE) en perfect geschikt als aperitief maar met genoeg body om ‘m gewoon lekker de hele maaltijd door te drinken.

Wat eten we daarbij? Een zeevruchten plateau, verse oesters, een mooi stukje kreeft maar ook zachte kazen, romige eiergerechten en zelfs gefrituurde vis!

Ik krijg er trek van! Bon appétit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait