De wondere wijnen uit Salento

Als er één ding is waar ik van houd is het wijn. En dan vooral van wijnpakketten in de post. En dan al helemaal als ze uit Italië komen.

Voor iedereen die denkt dat ik wijnblogger ben geworden voor de passie, krab jezelf nog eens achter de oren. Gratis wijn, daar doe ik het voor. 

Even zonder alle gekheid op een stokje. Ik vind dat het tijd is om over Salento te praten. Waarom? Omdat het een beetje een ondergesneeuwd wijngebied uit Italië is, bij het gros alleen bekend van suffe -onder 5 euro- Negroamaro wijnen (die desalniettemin toch vaak sappig en lekker zijn). Omdat de mensen er KEIhard werken. De natuur beeldschoon is. De wijnen lekker vol met alcohol zitten, hallo Primitivo van 15,5%! Soms moet een wijn gewoon ballen hebben. 

Tuurlijk, lichtvoetige doorzichtige Pinot Noirtjes zijn helemaal in, en ik zal de laatste zijn die daarover klaagt maar soms wil je gewoon je kop in een dikke lamsbout douwen. En dan komen die Zuidelijke Italiaanse beukers toch ineens heel goed tot zijn recht. 

Wat weten we over Salento

Salento ligt in de hak van de laars van Italië, tussen de twee zeeën in, te weten de Ionische en de Adriatische zee. Lecce, Brindisi en Taranto zijn de provincies waaruit het gebied bestaat, Salento is dus een sub-gebied van Puglia, duurde bij mij ook heel even om dat te begrijpen. 

Wijn geschiedenis in Salento

De wijnbouw in Salento bestond al rond 2000 voor Christus en is altijd een belangrijk onderdeel van de cultuur en de economie geweest in het gebied. Vanaf het einde van de 19de eeuw, nam de wijnproductie een grote sprong, het groeide van een aanplant van 90 ha naar maar liefst 300 hectare in een zeer korte periode. Reden hiervoor was de grote vraag naar wijnen uit dit gebied omdat in Frankrijk de Phylloxera had toegeslagen. In 1919 hielp de Phylloxera crisis ook hier bijna de hele productie om zeep en er kwam een einde aan de hoogtij dagen.

De jaren die volgden stonden in het teken van de wederopbouw, met de kwaliteit voorop waar de productie van bulkwijnen langzaam naar de achtergrond verdween. 

Op dit moment kent heel Puglia 28 D.O.C gebieden. Denominazione di origine controllata, de Italiaanse versie van een beschermd oorsprongsgebied.

Bodem

De bodem is vrij divers. Het grootste gedeelte heeft een kleigrond, sommige gebieden een fijnere kalkbodem die beter vocht doorlaat en zeldzamer zijn de terre rosse, rode steenachtige bodems vol mineralen. 

Druiven in Salento

Salento staat vooral bekend om haar blauwe druivensoorten, wit wordt er zeker geproduceerd maar sinds jaar en dag zwaaien de Primitivo en de Negroamaro druif de scepter. 

Primitivo is de koning van Salento, ooit geboren in Kroatië onder de naam Crlenak Kaštelanski.

Deze prachtige vroeg rijpende druif brengt stevige, zoetachtige voluptueuze wijnen voort die bijna doen denken aan een port. Fun fact: het is ook dezelfde druif als de Zinfandel die je in de Nieuwe wereld en vooral in California veel tegenkomt. Lees hier mijn artikel over de Zinfandel in Lodi, California. 

Negroamaro is een druif die bijna alleen te vinden is in Puglia, en dus in Salento. Het is de ster van de D.O.C Salice Salentino.

Letterlijk vertaald naar donker en bitter houdt deze druif zich staande in alle klimatologische omstandigheden met als resultaat volle, diep donkere dropachtige wijnen met veel smaak en flinke alcoholpercentages. Voor de zachtheid wordt vaak een klein percentage Malvasia nera aan de blend toegevoegd. Ook de rosé wijnen worden vaak van Negroamaro gemaakt.

Witte druiven

De witte druiven die in Salento het meest zijn aangeplant zijn de Fiano, Malvasia bianca, Bombino bianco, de Verdeca en de Chardonnay. Witte wijnen uit dit gebied zijn vaak stevig en donker van kleur. 

AgrinSalento

Voor dit artikel proefde ik de twee bekendste rode wijnen van Salento, gekregen van AgrinSalento.

Agrinsalento is een Salentijns boeren familiebedrijf met 200 hectare grond waar naast wijn ook de mooiste streekproducten geproduceerd worden. Denk aan graanproducten zoals pasta, extra Vergine olijfolie, zongedroogde tomaten en honing. Voor particulier gebruik maar ook voor de horeca. Alle producten van hoge kwaliteit vind je in hun webshop.

Geproefde wijnen en proefnotities

Negroamaro IGP – Dionisio

Negroamaro Salento

Deze wijn viel me direct op vanwege A. de naam (mijn achternaam is Donisi, komt van Dionysius de Griekse god van de wijn – what’s in a name!) en B. de blend Negoramaro met Susumaniello, dit is een zeer zeldzame druif die je alleen nog in Salento tegenkomt.

De kleur is wauw, robijnrood, spetterend. Opvallende diepte en dikheid, sexy bijna. Heel geurig, bosvruchtenjam van de Negroamaro, peperige kruidigheid van Susumaniello, een huwelijk vol liefde en pit. Warm en vol, soepele tannine, wat vanille van het vat. Leuk glas dat zowel een pizza, een kaasplankje en een bonk vlees goed wegspoelt.

Primitivo di Manduria in Barrique D.O.C – Mazzetta

primitivo di Manduria

Het was lang geleden dat ik een Primitivo di Manduria dronk. Ik denk bij deze wijn altijd aan winterse dagen bij een haard. 

De wijn is 100% Primitivo en heeft zes maanden houtopvoeding gehad. 

Mazzetta is dieprood met een paarse tint, vol aroma’s van pruim en kers, kruidigheid van specerijen. Zoetig in de mond, likeurachtig en warm. Mooie tannine houden het toch spannend, en door de kersen en bramen zuren nooit log. Deze wijn is een vleeswijn. Voor de vegans onder ons kan een aubergine van de barbecue misschien uitkomst bieden. 

Volg AgrinSalento op Instagram voor meer producten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait