Lodi – hart van de old vine Zinfandel

Oh California, in het begin van mijn twintiger jaren bezocht ik voor het eerst California. Ik werd verliefd of het klimaat en de vrijheid van Los Angeles. Het briesje van de west kust, vergeet je je leven lang niet meer. 

Waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb als haar op m’n hoofd, is dat ik tijdens die reis geen wijngaarden heb bezocht. Mijn liefde voor wijn bestond al maar toch is het er niet van gekomen. Een goede reden om eens terug te gaan, hopelijk snel als deze pleuris Corona ellende voorbij is. 

Voor nu raakte ik toch vanuit mijn woonkamer aan de Amsterdamse grachten geïnspireerd om eens te praten over California. Ik proefde namelijk van de week een heerlijke Old vine Zinfandel uit Lodi, van het huis Brazin. Tijdens de vinologen opleiding had ik natuurlijk al best wat Amerikaanse en Californische wijnen geproefd maar echt heel vaak kom ik er niet mee in aanraking in het dagelijks leven. Kwestie van een overschot aan Europese wijn in m’n leven denk ik. Toch jammer dat je dan vergeet hoe smuiig een goed glas California kan zijn.

California en wijngebieden

Even wat achtergrondinformatie voor als je het, net als ik, een beetje vergeten bent. In California wordt maar liefst 90% van alle Amerikaanse wijn gemaakt, rond de 230.000 hectare zorgt voor de productie van bijna drie miljard flessen wijn.

Lodi ligt in een van de zes wijngebieden van California, namelijk in de Central Valley. De andere gebieden zijn: North Coast, Humboldt, Sierra Foothills, Central Coast, South Coast.

Lodi en Central Valley

Central Valley is het hart van de landbouw in California, het is een enorm gebied en er komt een hoop bulkwijn vandaan. De belangrijkste AVA (staat voor American Viticultural Area, de Amerikaanse versie van de geografische oorsprongsbenaming) van Central Valley is Lodi. Om AVA te mogen zijn, moet 85% van de druiven in de fles uit het desbetreffende gebied komen.

Lodi verkreeg in 1986 de AVA. Vandaag de dag zijn er meer dan 80 wijnhuizen in de regio. Hoewel er in Lodi veel verschillende druivensoort groeien, denk aan Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot en Sauvignon blanc, staat het gebied vooral bekend om zijn jammy Zinfandels. De eerste stokken werden al in 1888 aangeplant en velen daarvan bestaan nog steeds. Het mooie van oude stokken is dat ze steeds minder wijn produceren, waarom is dat mooi zul je denken? De wijn die geproduceerd wordt, is lekker geconcentreerd en heel veel aroma’s en smaak. Aha. Een beetje alsof je oma voor je kookt zegmaar.

Lodi klimaat en bodem

Het klimaat in Lodi is vergelijkbaar met een Mediterraan klimaat aan de Middellandse zee. Warme zonnige dagen en lekker koele nachten met een heerlijk zeebriesje. De bodem is vrij divers in het uitgestrekte gebied maar de meeste old vine Zinfandels zijn aangeplant op de oevers van de rivier de Mokelumne waar de grond bestaat uit fijn zand en leem. 

Brazin old vine Zinfandel 2012

De old vine Zinfandel 2012 die ik proefde van het huis Brazin, is gemaakt door de familie Indelicato. Deze familie met Italiaanse roots was een van de eerste families die wijn produceerden in California. Vandaag de dag hebben ze meerdere wijnbedrijven en meerdere awards voor beste wijnhuis gewonnen.

De Old vine Zinfandel 2012 van Lodi is donker en warm. Sappig, vol en krachtig. In de neus kruidig, tonen van mokka en chocolade. De smaak is intens, bramen en pruimen, rijpe tannine, zachte vanille door de Franse eiken vaten met een lange diepe afdronk. Heerlijk bij vettige en pittige vleesgerechten maar ik heb zelf echt genoten van een glaasje helemaal op zichzelf. 

Je koopt ‘m hier en hier leer je meer over Lodi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait