Rosé – ultieme vrijheid in een glas

Ik vind rosé echt lekker. Niet op de aso manier – lekker vol glas met ijs. Niet op de kakkerige manier: “ik drink alleen Provence en als de rosé niet de kleur heeft van een uienschil dan wuif ik er naar”. Mooie rosé, goed gemaakt, met of zonder bubbel, ik kan het waarderen.

Een goed glas rosé is toch het eerste waar je naar verlangt als ein-de-lijk dat waterige zonnetje zo begin april na een eeuwigdurende winter om de hoek komt kijken?

Rosé all the way back

In den beginne, in het Griekse rijk, waren zo’n beetje alle wijnen rosé. Druiven, rood en wit, werden omgetoverd tot wijn en daarna aangelengd met water. Ik hoor je denken: jammie. 

In de zesde eeuw voor Christus, brachten de Grieken hun roze wijnen naar Marseille. Vanuit hier werden ze verspreid over de hele Méditerranée en hieraan dankt de Provence haar faam voor rosé wijnen.

In de 19de eeuw ontstond in Bordeaux de Clairet. Deze rosé werd uitermate populair in de hoge kringen van Engeland. In die tijd werd rosé geassocieerd met luxe, vrijheid en zon. In zuid Frankrijk was het drinken van een glas rosé een echte verwennerij. Als verkoeling in de zon, als aperitief voor het eten en als dorstlesser. 

Halverwege de 20ste eeuw verloor rosé haar goede reputatie, doordat er goedkope zoete rosé wijnen op de markt werden gebracht die met kwaliteit niets van doen hadden. In serieuze kringen was het drinken van een glas rosé als vloeken in de kerk. 

Vanaf het jaar 2000 klom de reputatie van rosé langzaam weer uit het slijk. Beroemdheden liepen er mee, magnums rosé doken op bij pool parties, op chique terrassen stond rosé weer op de kaart.

Hoe wordt rosé gemaakt

Er zijn meerdere manieren om rosé te maken. Ik bespreek ze allemaal even kort.

  • Blauwe druiven worden ontsteeld en gekneusd. Daarna volgt een korte inweking van de schillen en pitten. Na 1 of 2 dagen wordt het geheel geperst. Het geheel wordt roze. Dit is hoe bijvoorbeeld Clairet gemaakt wordt.
  • De saignée methode vergist het sap, de schillen en pitten samen. Tijdens de alcoholische fermentatie kleurt het sap roze. Na niet al te lang laat de wijnmaker een deel van het sap uit het vat lopen. Dit sap vergist verder zonder de schillen en de pitten. Van de rest maakt men rode wijn. 
  • In de Provence worden alle druiven in z’n geheel zachtjes geperst. De wijn komt er lichtroze uit en wordt verder als een witte wijn vergist.
  • Soms wordt witte en rode wijn gemengd tot een rosé wijn. Dit is echter in Europa, behalve in de Champagnestreek, niet toegestaan. Wat wel mag, is het samen vergisten van blauwe en witte druiven.

Geproefde wijnen

rose les vilaines

Les Vilaines rosé uit de Provence

Mooie lichtgekleurde rosé, geïnspireerd door vrouwelijkheid en gemaakt door vier ondeugende vrouwen. Een blend van Syrah, Grenache en Cinsault waarbij deze laatste druif zorgt voor de gastronomische touch. 

In het glas is de wijn fris, heeft een minerale toon. Zacht en fruitig, in de mond vlezigheid, temperamentvol en dorstlessend. 

Leuk glas voor de komende maanden. 

Rosato Bolliccine AgrinSalento

bollicine rose

Pittig roze kleur. Leuke fles. Fotogeniek.

In het glas een mooie bubbel. Zeer fruitige neus, rood fruit en wat tonen van ingedroogd fruit. Sappig en vol, zoetzure kers, mooi knisperend zuurtje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait