Rueda – het hart van Verdejo

Het is weer tijd voor de jaarlijkse wedstrijd waar we op zoek gaan naar DE Rueda winefluencer van 2023! Laten we onze kennis over dit Spaanse wijngebied dat bekend staat om Verdejo even opfrissen.

Word jij die nieuwe Rueda winefluencer?

Rueda winenfluencer
Bron www.ruedawijnen.nl

Hier de voorwaarden om mee te kunnen doen met de wedstrijd! Lees meer op www.ruedawijnen.nl

Heb jij altijd al wijn influencer willen zijn? Weet jij jouw volgers te inspireren met je content en ben je gewoon heel erg gek op mooie wijn? Dan móet je meedoen! Als jij wordt gekozen tot de Rueda Winefluencer van Nederland of België, dan ben jij in 2023 hét gezicht van Rueda Wijnen op social media. Van gastbloggen tot shinen op de socials. Alles in jouw rol als Winefluencer draait om frisse Verdejo uit Rueda. Klinkt dat als muziek in de oren?

Hoe word jij Winefluencer?

Solliciteren naar deze job is heel makkelijk. Volg de Instagram: @Ruedawijnen. Plaats jouw Rueda Winefluencer content met #TasteRueda en tag @Ruedawijnen. Hoe creatiever, veelzijdiger, interactiever en wijnzinniger, hoe beter! De wedstrijd loopt van 19 t/m 23 september 2022.

De jury, oud Winefluencers Elianne en Debbie, kiezen de winnaar op basis van kwaliteit van de beelden, personal touch en natuurlijk pakkende captions. Er is geen limiet aan het aantal posts dat je kunt plaatsen – meer posten kan je kansen zelfs vergroten!

Wat krijg je ervoor terug

  • De titel ‘Rueda Winefluencer 2023 Nederland/België’
  • Paycheck van € 5000,-
  • Genoeg Rueda Verdejo om de rol van Winefluencer waar te maken!

Voorwaarden

  • Je bent 18 + en woonachtig in Nederland of Vlaamstalig België
  • Je voldoet aan de deelname-eisen zoals bovenstaand beschreven.
  • Klik hier voor alle wedstrijdvoorwaarden

Rueda wijngebied

Het wijngebied Rueda ligt in Castilla y Leon (ten noorden van Madrid en ten zuiden van de Duero rivier) in de provincies Valladolid, Ávila en Segovia. Er staat een totaal van 13.500 hectare aan wijngaarden aangeplant, allemaal op grote hoogte, zo een 600 en 800 meter boven zeeniveau. Het gebied heeft een zeer droog klimaat, en een steenachtige bodem, behalve in Segovia waar veel zand in de bodem zit. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm, dit zorgt voor behoud van zuren in de druif, uit deze streek komen dus wijnen met veel frisheid!

In 1970 zag wijnbedrijf Marqués de Riscal toekomst in het Rueda gebied en stuurde zijn wijnmaker Francisco Hurtado de Amézaga als pionier naar deze regio. Zo werden de eerste Verdejo’s geboren die we vandaag de dag maar al te graag drinken. In 1980 kreeg Rueda de DO status.

Lees hier meer.

Bron www.ruedawijnen.nl

Verdejo is Rueda

In Rueda vind je verschillende druivenrassen en verschillende wijnstijlen. De witte druif die het meest is aangeplant en ook het populairste is, is natuurlijk de Verdejo druif. Daarnaast vind je ook Sauvignon blanc, Viura en Palomino Fino. Rode wijn wordt er in mindere mate gemaakt van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, en Garnacha.

Elke Rueda wijn heeft een eigen label om aan te geven welke stijl er in de fles zit.

Het groene label duidt op frisse wijnen van Rueda Verdejo of Sauvignon blanc. Deze wijn is fris en sappig. Je proeft steenfruit, citrus en kruidigheid. De wijn heeft een rond mondgevoel. Drink deze wijn op terras, bij schaal- en schelpdieren, en andere lichte visgerechten. Rueda Sauvignon Blanc is strakker en heeft hogere zuren. De stuivende Sauvignon blanc aroma’s zijn herkenbaar. Heerlijk als aperitief en bij witte vis.

De houtgerijpte Rueda’s heten ‘Rueda Fermentado en Barrica’, deze wijnen zijn voller en rijker met tropisch fruit en vanille.

Rueda Espumoso, heeft een zilveren label, deze mousserende wijn wordt gemaakt als een Cava en Champagne. De wijn moet voor minstens 75 procent uit Verdejo of Sauvignon blanc bestaan. Dit bewaakt het authentieke karakter van de Rueda regio. Deze bubbels zijn geweldig voor een feestje. Heerlijk fris, romig en vol fruit.

Gran Vino de Rueda mag alleen gemaakt worden van druiven die aangeplant staan in wijngaarden die meer dan 30 jaar oud zijn, met lage opbrengsten per hectare. Deze bijzondere wijnen worden gemaakt voor luxe restaurants en gelegenheden en zijn herkenbaar aan het zwarte label.

Rueda Dorado heeft een goudkleurig label en is een versterkte wijn van Palomino Fino en/of Verdejo. Het is een traditionele wijn uit het Rueda gebied, de wijn wordt gemaakt in een oxidatieve stijl en rijpt minstens 2 jaar op houten vaten. Deze wijnen zijn herkenbaar aan hun gouden kleur, met aroma’s van toast.

Proefnotities 3 Rueda Verdejo wijnen

Ik proefde voor dit artikel 3 verschillende Rueda wijnen. Twee uit het jaar 2021 en eentje uit 2019. Hier mijn proefnotities.

Trascampanas 2021 Verdejo, Bodega Gotica

Deze wijn wordt gemaakt van de oude wijnstokken in het hart van Rueda. De druiven groeien op een zanderige en steenachtige bodem, gevormd door de Duero rivier.

De wijn is strogeel en heeft mooie groene reflecties. Volle aroma’s van groene kruiden, minrealiteit en citrus. Zijdeachtig in de mond met frisse zuren, een lange finale en een lekker amandelbittertje in de afdronk.

Chapirete 2019, Viñas Murillo

Mooie BIO Verdejo van wijnstokken uit de “Pago de Chapirete” in het dorpje Alcazarén (dichtbij Valladolid). Deze wijn is gemaakt van druiven uit een pré-Phylloxera wijngaard.

De wijn is complex door de rijping op eikenhouten vaten. Het rijpe fruit is in balans met de geroosterde aroma’s. Zeer elegant, tonen van citrus, kamille en steenfruit. Zacht en vol mondgevoel. Lange afdronk met een zoutige touch in de finale.

Verdejo Lias 2021, Finca Tresolmos, Bodegas Garciarévalo

De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van ruim 25 jaar. De wijn rijpt 3 tot 5 maanden sur lie, op zijn dode gistcellen, dit zorgt voor extra complexiteit en aroma.

Het resultaat mag er zijn. De wijn heeft een mooie lichtgele kleur. Stuivende aroma’s van venkel, meloen en groene kruiden. In de mond verfijnd, romig, tonen van peer, citrus, groene kruiden. Mooie elegante afdronk.

rueda wijnen Verdejo

Je kunt hier nog meer van mijn favoriete Rueda wijnen shoppen. En kijk hier voor heerlijke Rueda wijnen voor een mooie prijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait