Chileense wijn – land vol diversiteit

Chileense wijn

Marlon van De Wijnoloog ging naar een evenement georganiseerd door ProChile in het Leonardo Royal Hotel in Den Haag. ProChile is een organisatie die zich inzet om onder andere Chileense wijnen onder de aandacht te brengen.

Op dit evenement presenteerden verscheidene importeurs hun Chileense wijnen aan het grote publiek. Voorop stond de grote diversiteit van Chileense wijnen. Chili staat bekend als een gezond wijnland waar het produceren van biologische en/of biodynamische wijn centraal staat. 

Chileense wijnen line up

Geschiedenis van Chileense wijn

In Chili wordt sinds de 16e eeuw wijn geproduceerd. De wijnbouw werd geïntroduceerd door de Spanjaarden die hun kennis mee brachten. Vanaf de negentiende eeuw nam de wijnbouw een grote sprong. Franse druivenrassen werden aangeplant in Chili. Vandaag de dag zijn dit nog steeds de meerderheid van de druivenrassen die in Chili geteeld worden. Je vindt er veel wijnen van cabernet sauvignon, merlot, shiraz, pinot noir, sauvignon blanc en chardonnay.

Chili’s trots, de carmenère druif, heeft Franse roots en deed zich lange tijd voor als Merlot. Nader onderzoek wees uit dat de druif een kruising is tussen Cabernet Franc en Gros Cabernet.

Chili is uitgegroeid tot een grote speler wat wijnbouw betreft, na Argentinië zijn zij de grootste producent van Zuid-Amerika.

Chili ligt tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte. De ingesloten ligging van het land zorgde er onder andere voor dat de druifluis hier nooit voet aan de grond zette, Chileense druivenstokken zijn dus niet geënt op Amerikaanse onderstokken. Er zijn weinig ziektes en daardoor ook weinig bestrijdingsmiddelen nodig om de druiven te beschermen. Dit maakt het makkelijker om biologische wijnen te maken. De uitgestrektheid van het land, dat in de lengte meer dan vierduizend kilometer beslaat, zorgt voor een grote diversiteit in klimaat. Hierdoor kan Chili een grote diversiteit aan wijnen produceren.

Toekomst van Chileense wijn

Klimatologische veranderingen zijn ook in Chili aan de orde. Dit uit zich in de verschuiving van de regio’s waar wijn geproduceerd wordt. Langzaamaan wordt het koelere zuiden van het land geschikter voor het aanplanten van wijnstokken. Nieuwe gebieden die in het verleden een kleine rol speelden zoals Itai Itai, Bio Bio en het minder bekende Malleco Valley zijn in opkomst, zelfs in Patagonië worden wijngaarden aangeplant.

Een grote verandering die gaande is in Chili is de focus op elegantie en expressie van het terroir. De wijnen uit Chili stonden eerder bekend om hun kracht en spierballen, nu is frisheid steeds meer een vereiste van de wijnmakers, ze gebruiken minder en minder (nieuw) hout. Er worden steeds minder bulkwijnen geproduceerd en kwaliteit staat voorop.

Respect voor de natuur en duurzaamheid zijn wereldwijde thema’s in de wijnwereld. Ook Chili heeft zich als doel gesteld zoveel mogelijk in samenwerking met de natuur wijnen te produceren en de belofte gedaan om vanaf 2050 volledig CO2 neutraal te zijn.

Proefnotities Chileense wijnen

Marlon proefde voor dit artikel aantal wijnen, je leest haar proefnotities hieronder.

Casas del Bosque

Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2020

Deze wijn is gemaakt van 100% cabernet sauvignon druiven uit de Maipo Valley, ten noordwesten van Santiago. De wijn heeft tonen van pruimen, bramen, vanille, eikenhout, leer en chocolade. In Chileense wijnwetgeving zijn de termen Reserva en Gran Reserva niet zo goed gedefinieerd als in andere wijnlanden. Dit toont dus geen aantal maanden rijping aan, maar is wel een indicatie van het kwaliteitsniveau van de wijn in het aanbod van een producent. 

Ravanal

Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019

Deze wijn is wederom gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon druiven, maar komt uit Colchagua Valley. Dit ligt ten Zuidwesten van Santiago. Dit is een relatief warm gebied en dat levert wijnen op met een vollere body, wat deze wijn mooi weergeeft. In deze krachtige wijn komen tonen voor van vanille, rook, chocola, rood fruit en kruiden. 

Viña Tarapaca

Reserva Red Blend 2021

Deze wijn is een blend van cabernet sauvignon en merlot. De wijn wordt geproduceerd in de Maipo Valley. Viña Tarapacá heeft meer dan 145 jaar ervaring in het maken van wijn en bezit een van de oudste wijngaarden in Chili. Ze maken zich hard voor de biodiversiteit van de wijnen en planten daarom meerdere soorten planten aan om zo de balans van de natuur te ondersteunen.

Chileense wijn Tarapaca Reserva

Buenavida

Pinot noir 2022

Deze pinot noir is gemaakt in Aconcagua Valley. Dit ligt ten noorden van Santiago en is een relatief klein wijngebied. Aconcagua Valley is een dal tussen steile hellingen met een zeer vruchtbare bodem. Het gebied staat bekend om de rode wijnen van cabernet sauvignon, shiraz en carmenère. Over het algemeen komen hier wijnen vandaan met een volle body, hoge tannines en een hoog alcoholgehalte. Wijnmakers zijn steeds meer op zoek naar meer frisheid en complexiteit, deze pinot noir is daar een goed voorbeeld van.

Caleuche  

Carmenère Reserve 2018

Deze carménère uit Maule Valley is precies waar Chileense wijn om bekend staat. Maule Valley ligt vrij zuidelijk en is een warm gebied met erg vruchtbare bodems. Deze warmte proef je terug in de wijn, je vindt uitgesproken tonen van kers, rode bessen, eikenhout, koffie en vanille. 

Mijn favoriete Chileense wijnen koop ik bij Vinify

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait