Rueda 2020- een excellent oogstjaar

De D.O. Rueda, noemt het oogstjaar 2020 een excellent oogstjaar.

Goede wijn maken is niet altijd vanzelfsprekend. Je hebt gezonde, rijpe druiven nodig en om die te krijgen, speelt het weer een zeer belangrijke rol. Dat is dan ook de reden dat sommige jaren de wijn beter uitvalt dan andere jaren.

2020 was in alle opzichten een jaar om nooit te vergeten. We werden overvallen door een pandemie en de wereld lag lange tijd volledig stil. Voor de wijnboeren in alle wijnstreken van de wereld ging het werk echter gewoon door. In de wijngaard is altijd wat te doen. De druiven controleren, het weghalen van overtollig blad, het omwoelen van de aarde, noem maar op.

2020 een excellent oogstjaar in Rueda

2020 mocht na uitgebreide analyse excellent genoemd worden. Eerder werd 2011 en 2017 tot excellent bestempeld, 2020 is dus het derde oogstjaar dat deze titel mag dragen.

Het jaar begon erg regenachtig en hoewel dit in eerste instantie alarmerend was, leidde dit niet tot problemen. De weersomstandigheden waren verder erg goed en de oogst begon op 22 augustus. De rassen verdejo, sauvignon blanc en sinds kort viognier en chardonnay rijpten uitstekend en brachten meer complexiteit dan voorgaande jaren.

Wil je meer achtegrond informatie over de D.O. Rueda? Lees dan hier mijn uitgebreide artikel over de regio en de wijnen!

Tijd om wat te proeven! Ik proefde drie wijnen uit het oogstjaar 2020.

Protos Verdejo 2020

Een aromatische neus met groene appeltjes, citroen en venkel. Verfrissend en sappig door de knisperende zuren die we gewend zijn van Verdejo. De wijn heeft mooi rijp fruit, een goede tegenhanger voor de zuren. Rond en in balans met een middellange afdronk waar je een bittertje in aantreft. Zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Deze wijn is lekker op terras, bij een volle salade en/of een stukje gegrilde vis.

Javier Sanz Verdejo 2020

Mijn neus in het glas verraadt een rijpe en complexe verdejo wijn. Geen slobberwijn maar een expressief glas waar je veel uithaalt. Rijpe aroma’s, ingelegde citroen, het herkenbare groene gras en groene kruidigheid. In de mond is de wijn vol en romig, met veel structuur. Mooi droog en zeer elegant met een lange afdronk. De wijn leent zich uitstekend om bij te eten. Past goed bij vette vis, romige geitenkazen en goed gevulde salades.

Circe Verdejo 2020

De fles valt op door zijn prachtige design. De verwachtingen zijn hooggespannen! De eerste indruk is bloemig, een beetje topisch. Herkenbare groene kruidigheid, basilicum en limoen. In de mond sappig, mondvullend, veel rijp fruit. Een heel leuk glas verdejo met een goede prijs kwaliteit verhouding. De mooie fles doet niet onder voor de wijn!

Houd jij van Rueda wijnen en zou je graag de ambassadeur van dit mooie gebied willen zijn? Op 20 september gaat de zoektocht naar de Rueda winefluencer van 2022 van start. Meer informatie over hoe je mee kunt doen?

Hier kun je alvast de lekkerste Rueda wijnen shoppen voor een voorproefje of voor de echte fans, probeer hier mijn favoriete Rueda wijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait