Oesters en wijn – een stukje hemel op aard

Oesters, ik ben er dol op. Dit is een van de redenen waarom ik moeite heb om vegetariër te worden. Ik kan bijna alles missen als het op vlees aankomt, maar schaal en schelpdieren, holy moly. En dan oesters met een goed glas wijn, daar gaat echt niets boven. De belangrijkste vraag is op dit punt toch wel; Wat drinken we bij oesters? Er leiden vele wegen naar Rome zeg ik altijd maar, en laten we deze wegen hier eens bespreken.

Welke wijn bij oesters?

Oesters en wijn is wat mij betreft een fantastische match, wat misschien niet iedereen weet is dat je vele kanten op kunt. Het hoeft niet altijd alleen maar Champagne te zijn, alhoewel natuurlijk wel heel lekker. In dit artikel kijk ik naar de klassiekers, de bubbels en het naar de “gekke” combi’s.

Klassieke combi’s

Chablis – niet voor niets oesterwater genoemd. 100 procent Chardonnay van een minerale fossiele schelpenbodem, te weten kimmeridge. Je snapt zelf wel waarom dit een match is.

Picpoul de Pinet – mooie zuren, minerale tonen, wat citrus en lekker goedkoop. Deze wijn uit het zuiden van Frankrijk komt af van kalkrijke grond en de zee hoort bij het terroir, daardoor een heerlijk alternatief voor dure Chablis en vaak net zo lekker met oesters.

Muscadet Sevre et main – een wijn uit de Loire, gemaakt van de druif Melon de Bourgogne, die zelf met de voetjes in het zeewater heeft gestaan en heerlijk knisperend en fris is. Extra mooi waneer sur lie gerijpt. Top combi die nooit oud wordt.

Oesters met witte wijn

Bubbelende combi’s

Champagne of een Italiaanse Spumante – persoonlijk vind ik alles lekkerder met Champagne maar als we specifiek voor oesters gaan, zou ik kiezen voor een mooie droge (extra brut of zero dosage) frisse champagne/spumante van alleen Chardonnay druiven (blanc de blancs).

Sekt – In Duitsland wordt heerlijke sekt geproduceerd op de traditionele manier waarop ook Champagne gemaakt wordt. Vaak van Riesling en meestal heerlijk droog met frisse zuren. Heerlijk met een oestertje.

oesters

Experimentele combi’s

Ik vind het altijd leuk om onderzoek te doen en buiten de gebaande paden te treden, daarom vroeg ik op Instagram naar mensen hun meest experimentele combinatie met oesters. Check hier de post! Daar kwamen leuke antwoorden uit. Hieronder een opsomming van op het eerste gezicht aparte combi’s. Leuk weetje: ik ga deze wijn spijs suggesties binnenkort allemaal proberen! Hierna zal ik dit artikel updaten met mijn bevindingen.

  • Sherry, Fino of Manzanilla
  • Vinho verde
  • Moscato d’Asti
  • Assyrtiko
  • Sauternes
  • Pinot Noir
  • Stout bier

Keep you posted!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait