Pays d’Oc IGP – betaalbare parels en verborgen schatten

Review Pitch Pr

Voor dit artikel proefde ik een wijn uit de Pays d’Oc die ik toegestuurd kreeg van Pitch PR. Doel hiervan is het schrijven van een creatieve review om zo kans te maken op een wijnreis naar de Pays d’Oc. 

De wijn die ik mocht beoordelen is de Domaine PY Chardonnay 2018, scroll naar het einde van dit artikel als je niet kunt wachten want we gaan eerst even een reis maken door de Pays d’Oc!

Wat weten we over de IGP Pays d’Oc?

De IGP Pays d’Oc bestaat voornamelijk uit wijnen gemaakt van één druivenras en er mag gewerkt worden met wel 58 verschillende druivenrassen. De keuze is reuze! Dit resulteert vandaag de dag in zeer creatieve uitspattingen van getalenteerde en avontuurlijke wijnmakers.

Vroeger werden we niet altijd even blij van de wijnen uit de Pays d’Oc. Het was een slobberig slurpgebied waar vooral heel véél wijn vandaan kwam. Grote kans dat dat Merlootje wat je oma altijd in haar Duralex-glas schonk, uit dit Mediterrane gebied in Zuid-Frankrijk kwam. Maar dit wijngebied wat van de Rhône tot de Spaanse grens loopt, is al lang niet meer de plek waar bulk vandaan komt.

De IGP Pays d’Oc werkt samen met 1375 wijnbedrijven en 12.000 producenten en is verantwoordelijk voor 20 procent van de Franse wijnen die je in Nederland kunt vinden. Je raadt vast waarom? De prijs-kwaliteitverhouding is bijzonder goed! Lekker veel voor weinig.

IGP Pays d’Oc

De IGP Pays d’Oc is in het leven geroepen door Bureau Véritas Quality France en is een kwaliteitslabel voor wijnen uit de Languedoc-Roussillon streek; hieronder vallen de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère.

By Inkey – link

IGP staat voor Indication Géographique Protégée en dit stempel staat voor kwaliteit en traceerbaarheid. 

Wil je de IGP Pays d’Oc op je fles vermelden dan moeten alle gebruikte druiven uit de Pays d’Oc komen en ALLE wijnen die onder deze IGP vallen, worden geproefd door een bekwaam panel. Voor meer informatie check https://www.paysdoc-wines.com

Het klimaat in Languedoc-Rousillon

De regio Languedoc-Roussillon kent een Middellands zeeklimaat en is na Corsica het warmste gebied in Frankrijk. De zomers zijn heet en droog, in de winter valt er veel neerslag en de lente en herfst zijn mild.

Domaine PY

Domaine PY ligt in de Corbieres en is door de invloeden van de Middellandse zeewind en de klei-kalkbodems zeer geschikt voor het produceren van biologische (sinds 2008) kwaliteitswijnen. Binnen het domein worden wijnen geproduceerd die vallen onder de AOC Corbieres, denk aan Carignan van oude stokken, Grenache, Syrah en Cinsault en wijnen die vallen onder de IGP, zoals Merlot, Chardonnay en Cabernet Sauvignon. 

OLD VINES IN THE CORBIERES
By dynamosquito – link

Biologisch wijn maken in de Pays d’Oc

Domaine PY ziet de noodzaak te werken vanuit de behoeften van de wijnstokken en de druiven en de cycli van hun groei. Intensieve observatie van de wijngaarden zorgt voor preventie van ziektes. In 2016 introduceerde Domaine PY hun eerste flessen natuurlijk gemaakte wijn zonder sulfieten, die biologisch-dynamisch geteeld werden in geselecteerde wijngaarden. De 100% Grenache IGP werd simpelweg Tout naturellement genoemd.

REVIEW Domaine PY Chardonnay 2018

Domaine Py Chardonnay 2018

Mediterrane schone

De grond waar ik vandaan kom, bestaat uit ziltige klei. Mijn wortels boren zich door lagen van zoutige aarde en voeden mij met stenige mineralen. Door mijn haar blaast en raast Zephyros, soms hard dan zachter, briezig, zwoel. Droge hitte verwarmt mij als een knisperend kampvuur, de koelte en stilte van de nacht waken over mij met de maan. 

Ik rijs als een jeugdige Venus uit de zee, vruchtbaar en één met de natuur. Ik ben knisperend als een lik langs een citroen, zacht als rijpe witte meloen. Mijn billen sappige perziken, mijn mond bloemig, een madelief. In mijn haar takjes rozemarijn en tijm.

Op van die hete zomerdagen, wanneer je snakt naar verkoeling en je vóór de maaltijd je dorst wilt lessen, laat je dan door mij verleiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait