3 goedkope alternatieven voor Champagne

Champagne is een wijn waar ik nooit genoeg van krijg (maak je geen zorgen, ik heb mezelf aardig goed onder controle) maar het is voor niemand een verassing dat dat een beetje prijzig kan zijn. Nou ben ik zeker geen kniepert als het op wijn aan komt, maar zo af en toe wil je ook wel eens proosten met een betaalbare bubbel. Bijvoorbeeld om het leven van je nieuwe goudvis in te luiden of om te vieren dat het dinsdag is.

Even in een notendop voor wie het nog niet wist (no shame) Champagne wordt gemaakt van prestigieuze druiven, meestal een mix van Chardonnay, Pinot noir en Pinot Meunier. Na het mengen van de basiswijn en de eerste gisting, vindt er een tweede gisting plaats op de fles. Hierdoor ontstaat het koolzuur, die mooie bubbels in je glas. Na deze tweede gisting blijft de Champagne nog enkele jaren rijpen! De methode om Champagne te maken wordt de Traditionele Methode genoemd. Het is een proces dat veel tijd en handwerk kost en daar zit nou eenmaal een prijskaartje aan.

Als je op zoek bent naar leuke mousserende wijnen die beter betaalbaar zijn, heb ik hieronder mijn drie favorieten voor uitgelicht.

Sekt

Sekt is de Duitse versie van mousserende wijn. Het wordt meestal gemaakt van Rieslingdruiven en heeft een beetje (ten onrechte) een slechte reputatie. Tegenwoordig zijn er verbazingwekkend goede Sekt wijnen op de markt, maar helaas weten voornamelijk de Duitsers hiervan. Ze consumeren 80% van hun Sekt namelijk zelf!

De betere versies zijn vergelijkbaar met Champagne en zijn te herkennen aan de letters b.A op de fles. Dit betekent dat de wijn is gemaakt in een van de 13 officiële wijngebieden. De methode waar je naar moet uitkijken is natuurlijk de Traditionele Methode, dezelfde methode die wordt gebruikt voor het maken van Champagne.

Cava

Cava is iets bekender dan Sekt, maar heeft nog steeds dezelfde slechte reputatie. In mijn optiek zijn er Cava’s die net zo goed smaken als een goede Champagne en daarom heb ik ervoor gekozen Cava in deze lijst op te nemen.

Cava wordt net als Champagne gemaakt op de traditionele methode, dus een goede Cava heeft een tweede gisting op de fles gehad. Je vindt deze wijn in de regio ten westen van Barcelona en hij wordt gemaakt van de Spaanse druiven Macabeo, Xarel-lo en parellada. Je kunt een top Cava onder de 20 euro/dollar kopen en dat maakt het heel aantrekkelijk!

Mijn persoonlijke favorieten zijn de Cava’s van Raventos i Blanc en die van Agustí Torelló.

Crémant

Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk, die anders dan Champagne door het hele land en niet alleen in de Champagnestreek geproduceerd wordt. De methode is wederom dezelfde methode die gebruikt wordt voor het maken van Champagne en daaraan ontleent het zijn verfijnde smaak. Er zijn zeven regio’s in Frankrijk die Crémant maken, de Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire en Crémant d’Alsace zijn daarvan de meest bekende. Wat Crémant voor mij zo heerlijk maakt, is dat je het dag in dag uit kunt drinken zonder te diep in je buidel te hoeven tasten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait