Vulkanische wijn en ik zijn een match, dat weet je inmiddels (lees hier mijn avonturen op Santorini) en als een wijn vernoemd is naar de tranen van Christus is het moeilijk om daar geen hoge verwachtingen van te hebben. Immers Christus was best een persoonlijkheid.
Tranen van Christus
Lacryma Christi – DOC sinds 1983 – wordt gemaakt van druiven die op de hellingen van de Vesuvius groeien, ooit jankte God (volgens de overlevering) vanuit de hemel een potje bij elkaar en besprenkelde dit gebied met verheven tranen die zorgden voor vruchtbare grond. In gewone mensentaal kwam er natuurlijk gewoon een bak lava uit die vulkaan waarvan we weten dat dat super vruchtbaar maakt, daarom woont men al sinds jaar en dag onder vulkanen met gevaar voor eigen stad van dien (jullie hebben vast gehoord van een zeker Pompeï).
Lacryma Christi wijn gaat zo ver terug als 5 eeuwen voor Christus en valt dus onder de categorie “super authentiek met een verhaal”, voor als je indruk wil maken op je vrienden.
De wijnstokken zijn gelegen in Campania, aan de voet van Napels en er wordt hier zowel rode als witte wijn geproduceerd die onder de noemer Lacryma Christi gebotteld wordt.
Witte Lacryma Christi
De witte wijnen worden vaak gemaakt van Coda di Volpe, lokaal Caprettone genoemd, een autochtone druif uit Campania die behoort tot een van de oudste druivenrassen van Italië. Coda di Volpe betekent vossenstaart en verwijst naar de vorm van de druiventrossen. Deze druif werd lange tijd als minderwaardig gezien en slechts gebruikt in blends. Vandaag de dag is er een ware comeback ontstaan en schittert dit ras als monocepage.
Coda di volpe brengt knisperende wijnen voort met tropische tonen van ananas, mooi steenfruit als rijpe perziken, floraal en typisch frisse Italiaanse zuren. Wanneer de bodem vulkanisch is zoals bij een Lacryma Christi komt er prachtige mineraliteit bij.
Andere toegestane druivensoorten in Lacryma Christi bianco zijn Verdeca, Falanghina en Greco.
Rode Lacryma Christi
Rode Lacryma Christi wordt veelal gemaakt van de druiven Piedirosso, lokaal Palombina genoemd, Sciascinoso en Aglianico zijn ook toegestane druivensoorten.
Piedirosso, letterlijk vertaald als rode voeten, brengt lichtvoetige rode wijnen voort wanneer gerijpt op rvs. Aroma’s van viooltjes, droppig en kersig met her en der een pepertje. Als er sprake is van eikenhout krijgt de wijn een diepere lading. Veel kruidigheid, denk aan kruidnagel. Tonen van tabak en koffie en mooie rijpe bessigheid.
Leuk om te weten is dat er ook rosé wijnen gemaakt worden in dit gebied. Hiervoor worden dezelfde druiven gebruikt als voor de rode wijnen.
Lacryma Christi Mastroberardino
Voor deze bedsessie proefde ik de Lacryma Christi rosso van Mastroberardino, 100% Piedirosso aangeplant op een assige bodem. 10 jaar oude wijnstokken, gerijpt op rvs.
De wijn is fris door heerlijke warme zuren, sappig door het mooie Marasca kersenfruit. Peper en kruidnagel zorgen voor de kruidige toets. Een heerlijk glas dat licht gekoeld mooi tot z’n recht komt, geen fles waar je uren bij stil hoeft te staan maar wel een waar je zo een fles van leeg drinkt.
Je koopt ‘m hier en hier lees je meer over Mastroberardino.
Bekende wijnhuizen die mooie Lacryma Christi produceren zijn Mastroberardino, Terredora, Feudi di San Gregorio.