Hollands glorie – Een duik in Nederlandse wijn

Nederlandse wijn verdient meer aandacht, dat zijn jullie wijnliefhebbers vast met me eens. Ik merk dat zelfs de mensen waarmee we dit kikkerlandje delen nog veel te vaak naar een fles uit een ander wijnland grijpen, dan hand in eigen boezem steken. Nou wil ik zeker niet de Wilders van de wijn worden – wij willen minder Franse wijn – want daarvoor hou ik zelf veel te veel van alle wijnen uit alle landen die er bestaan, en met stip op nummer 1 natuurlijk van Italiaanse wijn. Laat ik me toch even inzetten voor wat propaganda voor Neerlands wijn.

Komt’ ie.

Korte geschiedenis van Nederlandse wijn

Volgens overlevering werd er zelfs vóór Christus al wijn gemaakt in Nederland, echter werd er pas vanaf circa het jaar 1000 na Christus over geschreven, of althans dat is wat er vandaag de dag bekend is en er wordt getwijfeld aan de echtheid van de geschriften. Het is allemaal een beetje vaag dus laten we vooral niet te pietluttig zijn, ik ben per slot van rekening geen historicus.

Wat we wel weten is dat de wijngebieden voornamelijk in het zuiden van ons land te vinden waren vanwege de vruchtbaarheid van de lössbodems. Rond de 15de eeuw was de wijnbouw booming business totdat Hollands beste vriend Bier om de hoek kwam kijken. Je kent het wel, bier na wijn brengt venijn. 

Hoe meer de tijd verstreek, hoe minder wijngaarden er overbleven en uiteindelijk verkocht de kleine ijstijd, Phylloxera en een aantal oorlogen de wijnindustrie in ons land de doodsklap. Na de tweede wereldoorlog was er geen wijngaard meer over. Om te janken.

Opleving van de Nederlandse wijnbouw

Gelukkig was daar Slavante. Dat is de naam van de eerste wijngaard in Maastricht die in 1967 werd aangeplant. Vanaf dat moment volgden er meer en meer wijngaarden, in Limburg ontstond de Apostelhoeve in 1970, Brabant deed ook mee en op den duur werd er zelfs wijn gemaakt in het noorden van ons land. 

Druivenrassen

Nederlandse wijnproductie vraagt om bijzondere condities. Samen met onze oosterburen is gewerkt aan nieuwe druivenrassen die onder barre omstandigheden (denk aan veel vochtigheid en weinig zon) konden gedijen. In de tussentijd gebruikte men druiven als Müller-thurgau, Riesling, Auxerrois en Pinot gris. 

Dit zijn klassieke druivenrassen die nog steeds gebruikt worden, samen met bijvoorbeeld Chardonnay en Pinot Noir. Daarnaast is er een heel aanbod aan hybride druivenrassen (kruisingen van Vitis Vinifera en bijvoorbeeld Amerikaanse wijnstokken zoals de Vitis Labrusca) die in de Nederlandse wijnbouw erg populair zijn vanwege de eigenschappen van de druiven, die vaak gunstig zijn voor dit kutweer – en er mede voor gezorgd hebben dat de Nederlandse wijnbouw een opleving heeft gehad. 

Hybride druivenrassen die veel gebruikt worden in Nederland zijn Solaris (wit), Johanitter (wit) en Regent (blauw). 

Overwegend is Nederland een land dat veel witte wijnen produceert, je kunt je voorstellen dat weinig zon geschikter is voor het produceren van fris wit dan volle rode wijnen. Desalniettemin worden er ook aardige rode wijnen geproduceerd van bijvoorbeeld Regent, een vroeg rijpende blauwe druif, Dornfelder en Cabernet Cortis. Ook zijn er tegenwoordig fraaie mousserende wijnen te vinden. 

Vandaag de dag is er ongeveer 350 ha wijngaard verspreid over 180 commerciële wijngaarden te vinden in ons land waarvan Limburg en Gelderland het grootste aandeel hebben. Dit alles bij elkaar zorgt voor de productie van meer dan een miljoen flessen Nederlandse wijn per jaar! Wow!

Wijngaarden en wetgeving

Bekende wijngaarden die groter zijn dan 3 hectare zijn de Apostelhoeve, De kleine schorre, Hoeve Nekum en wijngaard Sint Martinus (meerdere malen uitgeroepen tot beste wijngaard van Nederland). 

Kwaliteitswijnen worden in Nederland geproduceerd volgend Europese wetgeving en gecategoriseerd onder de labels BGA (beschermde geografische aanduiding) en BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Op dit moment zijn er vijf BOB gebieden, te weten:  Maasvallei LimburgMergellandOoldeVijlen en Ambt-Delden. Hier gelden strenge regels omtrent terroir, ook moeten alle wijnen voor 100% bestaan uit druiven die in dat gebied geteeld zijn en mogen er geen hybride druivenrassen worden gebruikt. 

Apostelhoeve Cuvée XII

Ik proefde voor dit artikel de Cuvee II van de Apostelhoeve. Een blend van 40% Müller-Thurgau, 30% Auxerrois en 30% Pinot-Gris.

Apostelhoeve cube XII  

De wijn is erg geurig, appeltjes en peer. Wat citrus in de neus en mooi exotisch fruit.  In de mond verrast romigheid, sappige zuren, appeltjes fris. Een wijn die zeker verrast en waar ik de Hollandsheid in de eerste instantie niet uit zou halen.  Lees hier meer over deze wijn. Koop ‘m in Amsterdam bij Wine & Roses.

Wijntips

Op Instagram vroeg ik een aantal mensen wat de beste Nederlandse wijn was die ze ooit dronken. Hier een klein lijstje met aanbevolen wijnen uit Nederland.

Solaris Orange van Ivar wines

Pinot Noir Stokhemmer wingerd

Riesling Hoeve Nekum

Apostelhoeve Riesling 2018

St. Martinus Prestige

Sint Catharinadal Chardonnay

Pinor Noir Barrique 777 Wijngoed Thorn

Wilde witte Wild Wijngaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait