Het goud van de Alentejo

Laten we beginnen met wat leuke weetjes over de Alentejo-wijnen.

  • Er zijn ongeveer 166 wijnproducenten in de Alentejo.
  • De producenten zijn verdeeld in 8 gecontroleerde DOC gebieden – Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidigueira, Évora, Granja / Amareleja en Moura. Ik kan niet kiezen wat het beste gebied is!

Portugal wijngebieden

De Portugese wijngebieden zijn: Vinho Verde; Trás-os-Montes; Porto e Douro; Távora-Varosa; Bairrada; Dão; Beira Interior; Lisboa; Tejo; Península de Setúbal; Alentejo; Algarve; Açores en Madeira – maar mijn favorieten wijnen komen uit de Alentejo streek omdat ze zoeter en ronder zijn in de mond, mooie stevige witte wijnen, met veel fruit. Waar het niet aan ontbreekt is de verscheidenheid aan keuze. De regio staat bekend om rijpe wijnen, met zachtere en vollere tannines, klaar om elk moment te drinken.

alentejo wijn

Alentejo

De Alentejo is de eerste regio op het noordelijk halfrond waar geoogst wordt, meer dan 3200 zonuren leidt tot een snellere rijping van de druiven. Het grootste deel van het landschap is vlak en sereen. De Alentejo-wijnen hebben een aandeel van 42% in de verkoop op de binnenlandse markt.

In de Alentejo zijn er allerlei soorten druivensoorten te vinden, om precies te zijn 250, van nationaal tot internationaal. Mijn favoriet is Antão Vaz- als je ooit een bezoek brengt aan Alentejo, kun je een bezoek aan Vidigueira niet missen, dat is waar deze witte druivensoort is aangeplant.

alentejo ant vaz

Antão Vaz

Antão Vaz is een van de meest gewaardeerde druivensoorten in de regio, maar doet het niet zo goed in andere regio’s. Het heeft een warm en zonnig klimaat nodig. In de regel geeft de druif gestructureerde, stevige en volle wijnen. Wanneer vroeg wordt geoogst, levert het ras zeer aromatische wijnen op, met tonen van tropisch fruit, voornamelijk ananas en gedroogde mango. Veel producenten vinden de druif moeilijk vanwege de streekgebondenheid van het ras en geven daarom de voorkeur aan Arinto omdat deze veelzijdiger is.

Arinto

Arinto zorgt voor levendige wijnen met een verkwikkende zuurgraad, verfrissend en met een sterke minerale toets. De druif heeft een hoog verouderingspotentieel. Arinto wordt vaak gebruikt bij de productie van gemengde wijnen en ook bij de productie van mousserende wijn. De aroma’s zijn meestal citrusachtig, zoals limoen, citroen en ook groene appel.

Meest aangeplante druivenrassen

Als extra weetje wil ik de 10 meest aangeplante druivenrassen in Portugal noemen: Aragonez (Tinta Roriz); Touriga Franca; Castelão; Fernão Pires; Touriga Nacional; Trincadeira; Baga; Roupeiro; Arinto en Syrah.

Portugese wijn

Bezoek Alentejo en ik garandeer je dat je er geen spijt van krijgt. Niet alleen voor de wijnen, het landschap is verbazingwekkend en uniek.

Tchin-tchin*

Geschreven door Verónica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait