Guneys delight – Turkse wijn verovert Amsterdam

Turkse wijn! Een voor mij volledig onontdekt gebied, tot vorige week. Guney van Guneys delight, Turkse wijnwinkel op de Utrechtsestraat, nodigde mij uit om kennis te maken met de bijzondere wijnen die Turkije rijk is. Een wijnland dat, ondanks een zeer lange wijngeschiedenis, te vaak vergeten wordt. Daar moet verandering in komen vindt Guney, jonge wijnmaker van Turkse bodem.

Geschiedenis van Turkse wijn

Turkije behoort tot een van de oudste wijnlanden van de wereld, sporen van wijnbouw dateren van zeven duizend jaar geleden. Van de twaalfde eeuw tot begin 1900 was het Turkse rijk in handen van de Ottomanen, hoewel de consumptie van alcohol officieel niet was toegestaan was wijnbouw wel gedoogd onder de niet islamitische minderheden.

Toen de Turkse republiek in 1923 gesticht werd, was er een overvloed aan wijngaarden. Echter een groot tekort aan wijnmakers. Ataturk wilde hier verandering in brengen en zond wijnmakers to be naar Frankrijk en Italië om daar kennis op te doen. Dit resulteerde in de aanplant van Franse en Italiaanse druivensoorten en het in de vergetelheid raken van de autochtone Turkse variëteiten.

Tot de jaren zeventig raakten de Turken gewend aan de geïmporteerde druivensoorten en vergaten hun eigen wijnen. De opkomst van kleine boetiek wijnbedrijven bracht hier langzaam verandering in. Franse variëteiten werden op kleine schaal gerooid en vervangen door inheemse druivensoorten. Dit is een opwaartse trend. Je ziet meer en meer Turkse wijnen van Turkse druivensoorten, zo krijgt Turkije langzaam haar wijnidentiteit terug. Vandaag de dag zijn er 180 geregistreerde wijnhuizen en is er sprake van een echte renaissance van Turkse wijn. Guney is hier erg trots op en wil in zijn winkel aan Europa laten zien wat Turkije voor moois in huis heeft.

Proeverij van Turkse wijnen

Tijdens mijn bezoek aan de winkel proefde ik een verscheidenheid aan Turkse wijnen. Het overkoepelende gevoel dat ik hier aan overhield is “bijzonder”. Ik proefde prachtige wijnen waarvan ik wens dat deze op een dag een groter podium zullen krijgen. Een betere wereld begint bij jezelf en vanaf vandaag zal ik mezelf dan ook een ambassadeur van Turkse wijn willen noemen! Laten we samen eens kijken wat ik allemaal proefde zodat ik jullie kan inspireren ook eens naar iets nieuws te grijpen.

Guney

We reizen naar Bodrum, het zonnige zuidwesten van Turkije. De wijn in mijn glas is de Volante – Bornova misketi (Turkse muskaatdruif) van het wijnhuis Mor Salkim. De stijl is aromatisch, de typische geur van druiven stuift uit mijn glas. Frisse grapefruit, wat munt. Veel florale aroma’s. De wijn heeft knisperende zuren en ondanks de zoete aroma’s een mooie droge afdronk. Deze wijn drink je op een terras of als aperitief, een lekker zacht kaasje erbij, niets meer aan doen.

Door naar Capadoccia, een plaats die bekend staat om de duizenden luchtballonnen die daar dagelijks de lucht in vliegen maar waar ze dus ook geweldige wijnen produceren. De bodem is er vulkanisch, voor mij is dat altijd een dik pluspunt. We proeven de Vindimia Defne – gemaakt van de Emir druif van wijnhuis 7 Bilgeler. De wijn doet zoetzuur aan met aroma’s van gele appel en peer, veel citroen, een romige noot van yoghurt. Een sappige wijn met een volledig eigen karakter. Combineer dit met een licht visgerecht of zeevruchten.

De rosé die we proeven komt uit het zuidwesten van Turkije bij de plaats Denizli. De Büyükbag Calkrasi (druivensoort) wordt gemaakt door wijnhuis Akberg. Dit is zeker geen ordinaire rosé. Een mooie kleurrijke fles en een nog kleurrijkere neus. Cranberry, framboos en aardbei. Suikerspin. Een zoute toets. Ondanks de lichte kleur is dit een rosé met pit. Gastronomisch inzetbaar en een lange finish. Lekker bij gegrilde kip en eend.

Turkse rose

Op naar rood. We starten met een wijn uit Edine, de meest noordelijke wijnregio van Turkije, dichtbij de grens met Bulgarije. De Büyükbag Papazkarasi (druivensoort dat vertaalt naar zwarte priester) is een zeer bijzondere wijn. Guney noemt het een erotische wijn. Eens kijken waarom! De wijn valt op door zijn kruidigheid, naast zwart, rood en blauw fruit is er een duidelijke noot van zwarte peper te herkennen. Ik ruik wierook, parfum. Rozenbottel siroop. De wijn is heel sappig, heeft een mooie tanninestructuur. Een unieke wijn die zeker anders is dan wat ik tot nu toe heb geproefd. Wat eet je hierbij? Een lekker stuk rood vlees of gegrilde paddenstoelen.

De volgende wijn die we proeven komt uit Elazig in het zuidoosten van Turkije. Gemaakt door het wijnhuis Eskibaglar. De druif is öküzgözü. De druiven komen van 1400 meter hoogte en hebben een dikke schil. Dit is een stevige wijn die goed kan ouderen. Aroma’s van rood fruit, jam, zoete kers en eucalyptus. Een hoog alcoholpercentage, stevige tannine, een echte eetwijn. Combineer dit met rood vlees, stevige kazen of een romantische avond bij de openhaard.

chateau nuzun

De laatste wijn is een wijn van een Franse druif. Nog steeds worden er veel Bordeaux blends geproduceerd in Turkije, de meeste zijn van zeer hoge kwaliteit. Zo ook deze wijn van Chateau Nuzun, gemaakt van 100% Cabernet sauvignon. De Thrace regio is gelegen in het noord westen van Turkije. Een prachtige wijn gemaakt door een vrouwelijke wijnmaker die volgens Guney, zelf niet doorheeft hoe bijzonder haar wijnen wel niet zijn! De wijn is voluptueus en harmonieus. Kruidig. Een sterke ruggengraat van zuren. Een vlezige sappige wijn met intense tannines. Drink dit bij het hoofdgerecht. Fantastisch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait