Thaise wijn – een tropische verassing!

Thaise wijn… Thailand is niet bij uitstek het land dat je aan wijn doet denken. Witte stranden, pikante soepen, rooftop bars, hardhandige massages. Wijn hoort niet in dat rijtje thuis. Laat mij je vertellen… daar komt verandering in!

Voor een wijn adempauze was ik een paar maanden in Thailand. Ik ruilde mijn wijn in voor een margarita en liet me elke dag los kneden. Natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ging ik furieus op zoek naar wijn in een land waar wijn niet op de voorgrond staat.

De wijnscene in Thailand

Ik begon in Bangkok waar ik de wijnscene in kaart bracht. Hippe natuurwijn barretjes, delicatessenzaakjes met Thaise kazen (ja dat is een ding) en lokale wijnen. Chiang Mai in het noorden had een uitgebreide lijst aan wijnwinkels en een aantal hele leuke wijnbarretjes. Thaise wijn proefde ik alleen in de vijfsterren resorts, en vaak was alleen de meest commerciële uit deze categorie per fles te bestellen, geen variatie dus.

Via Google en Instagram vond ik een aantal wijnbedrijven. Ik probeerde tevergeefs een bezoek te plannen bij Monsoon valley vineyard in het zuiden van Thailand en had meer succes bij GranMonte Estate, gelegen boven Bangkok.

GranMonte Estate

Een negeneneenhalfuur durende roadtrip bracht ons in de Kao Yai wine region, de regio waar de moderne wijnbouw in Thailand ongeveer twintig jaar geleden begon. Wat ik daar aantrof ging boven alle verwachtingen in. Uitgestrekte wijngaarden, een hypermoderne wijnmakerij, een vrouwelijke wijnmaakster die de hele wereld had rondgereisd, en de wijnen… Ik proefde in Thailand fantastische wijnen! Wijnen met karakter (veel kruidigheid als kruidnagel, anijs) lage alcoholpercentages en verkwikkende zuren. Hoe kan dat vraag je je af? Laten we de meest voor de hand liggende vragen afgaan!

Wijn maken in Thailand

Voor het maken van goede wijn is het klimaat natuurlijk uiterst belangrijk, zonder de juiste condities is wijnbouw immers onmogelijk. Thailand heeft een tropisch klimaat en daarom verwachten we hier geen wijnbouw en zeker geen “goede” wijn. De Kao Yai regio is een koel gebied in Thailand waar de temperaturen in de winter ‘s nachts tot 10 graden celsius dalen en overdag rond de twintig graden liggen. De wijnplant is hier het hele jaar groen en gaat nooit in slaapstand. Snoeien gebeurt twee keer per jaar maar oogsten slechts één keer, om de kwaliteit van de druiven hoog te houden.

De druiven die het beste groeien in Thailand zijn via uitgebreid onderzoek bepaald op chenin blanc en syrah. Naast deze rassen wordt er ook wijn gemaakt van viognier, merlot, cabernet sauvignon, colombard, verdelho en sauvignon blanc. Bij GranMonte Estate vind je een experimenteel plot waar maar liefst veertig verschillende rassen staan aangeplant. De bodem in de Kao Yai regio bestaat uit klei, rode klei (terrarossa), leem en leisteen.

Al met al was ik erg onder de indruk van de wijnen die ik proefde tijdens mijn bezoek aan GranMonte estate. Ik raad zeker iedereen aan om eens langs te gaan. Wil je je helemaal onderdompelen in de Thaise wijnexperience dan kun je blijven logeren in de winecottage en dineren in het luxe restaurant Vincotto.

Meer weten of mijn bezoek aan GranMonte? Kijk op Instagram onder mijn highlight Thailand! Liever lezen over Europese wijn? Dat kan hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait