Geef mij maar Amsterdam – in bed met de wijnen van Chateau Amsterdam

Amsterdam is voor mij de mooiste stad van de wereld. Ja ik weet het, dat zeggen alle Amsterdammers, en met een reden. Amsterdam heeft alles. En met alles, bedoel ik dan ook echt ALLES. Want dankzij de jongens van Chateau Amsterdam, heeft deze mooi stad nu zelfs ook wijn. Potverdee wat een feest.

Over Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam is de eerste urban winery van Nederland. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, de urban winery is overgewaaid vanuit Amerika en via de Uk nu dus ook in ons kleine kikkerlandje beland. Het concept van een urban winery is simpel. Druiven worden ingekocht, in het geval van Chateau Amsterdam bij biologisch of bio-dynamisch werkende wijnboeren uit verschillende delen van Europa. Hup in een gekoelde truck gepleurd en richting het Chateau (een oude fabriekshal in Amsterdam-Noord). Hier roeren Remy en zijn vader Jos (vinoloog en nu ook wijnmaker) in de roestvrijstalen vaten. Een deel van de druifjes rijpen op Franse barriques. Zakenpartner Tom richt voornamelijk zich op de marketing.

De eerste batch in 2017 bestond uit 5500 flessen, nu drie jaar later is de vintage 2019 net gebotteld. Maar liefst 40.000 flessen werden geboren in het Chateau. De mannen maken wijnen die ze zelf graag drinken en verplaatsen ze zich in de Amsterdamse consument. Zo varieert het aanbod van een Riesling-Moscatel blend op staal, tot een orange Macabeo en een Tempranillo 50% rvs en 50% eik. Voor ieder wat wils dus. Ook de etiketten hebben dit jaar een metamorphose ondergaan. Illustrator Emiel Steenhuizen vereeuwigde de ziel van elke fles in een prachtige tekening. Lees hier meer over Chateau Amsterdam.

Bedtijd!

Voor dit artikel nam ik de wijnen van Chateau Amsterdam gezellig mee naar bed. Een heerlijk knusse bedoening! Hieronder een korte omschrijving van elke knappe kop. Je koopt ze in de webshop van Chateau Amsterdam.

Serenade by dawn – Macabeo uit Valencia, 100% rvs
Als een popsong zo verkwikkend deze serenade. Verrast me met zijn 10,5 alcohol. Bloemige wijn met aroma’s van appeltjes en lekker sappige zuren.

Tango by night – Spätburgunder uit de Pfalz + Montepulciano uit Abruzzo, 85% rvs, 15% eik
Zwoel, als een warme zomeravond in Abruzzo, sappig door de fruitigheid van het rode en zwarte fruit. Leuke blend waar sap en body samenkomen.

Still waters run deep – Chardonnay uit de Pfalz, 100% rvs
Zuiver en puur. Mooie elegante Chardonnay waar wit fruit en citrus elkaar afwisselen. Doet denken aan een slok bronwater uit een bergbeekje.

Twisting sisters – Montepulciano d’Abruzzo, 100% rvs
Wow! Wat een spetter. Rijpe bessen, vol fruit en wat een kleur. Ideale bedpartner met een touch of spice.

Moonlight monkey – Riesling uit de Pfalz + Moscatel uit Valencia, 100% rvs
Brutaal en aromatisch. Moscatel staat tot Riesling als oeh staat tot ah! Geeft het glas een lekkere umpf, granny Smit, citrus, ultieme terraswijn.

The wild horse – Tempranillo uit Valencia, 50% rvs, 50% eik
Temperamentvol en zoet tegelijk. Een beest in bed. Rijp fruit, romig en zeker niet saai!

Miss Amanda Moore – Helios, Riesel, Cabernet blanc en Muscaris uit Groesbeek, 100% rvs
Hollands glorie! Leuke druivencombi uit Groesbeek. Steenfruit, groentes (asperges en paprika), limoen met een romige vibe. Zeker niet the girl next door!

Orange is the new white – Macabeo uit Valencia, 100% rvs
Oranje is ècht het nieuwe wit als het aan dit glas ligt. Perfecte instap Orange wine. Verkwikkende sinaasappelschil, zachte tannine, heel Amsterdams!

Dr. Mankini – Garnacha uit Priorat, 100% rvs
Wat een charmante meneer die Dr. Mankini. Zeker niet verlegen, ik moet er bijna van blozen. In de hand een bos rozen, kleurrijk fruit en pittig in de afdronk.

Ventura – Chardonnay uit de Pfalz, 100% rvs
Een Orange wine waar je U tegen zegt. Neemt geen blad voor de mond. Vol, goudgeel, gedegen tafelpartner voor de Amsterdamse foodie.

Ik hoop dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt om deze Amsterdamse wijnen te leren kennen en ik hoor graag jouw mening! Volg Chateau Amsterdam op Instagram voor het laatste nieuws en lees hier mijn vorige bedavontuur met een zwoele Italiaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait