Sicilië is voor de wijnliefhebber een heus walhalla. Tijdens het plannen van mijn reis werd ik soms helemaal gek van de keuzestress. Welke wijnbedrijven ga ik bezoeken en welke sla ik over? Is het de moeite waard om vier en een half uur te rijden voor een bezoek aan een wijnhuis? Een ding was wel zeker. Ik moest en zou naar Gulfi! Lees hier alles over dit wijnhuis.
Toen ik dertig werd, kreeg ik van een lieve vriendin een prachtige fles van de Baronj van Gulfi. Die ligt nog steeds in mijn klimaatkast te wachten op een speciaal moment. Sindsdien wil ik altijd al heel graag bij ze op bezoek en in juli 2020 was het moment dan eindelijk daar.
Gulfi en haar geschiedenis
Vito Catania kwam eind jaren negentig terug uit het Noorden van Italië met de droom om op de plek waar zijn voorouders drie generaties geleden wijn maakten, een succesvol wijnbedrijf te starten. Vol met innovatieve en idealistische ideeën startte hij Gulfi, in Chiaramonte Gulfi een klein plaatsje op de Monte Iblei in de buurt van Ragusa (Zuid Sicilië).
Vito Catania zijn filosofie was het behouden van de traditie, in het gebied werd al meer dan tweeduizend jaar wijn gemaakt, door te werken met respect voor de natuur (Gulfi werkt volledig biologisch) en alles met de hand te doen, door het behoud van de Alberello en het werken met inheemse druivensoorten. Dit behoud van traditie wisselde hij af met een uiterst innovatieve aanpak. Er wordt bij Gulfi gebruik gemaakt van de recentste technieken, de wijnstokken worden nauwlettend in de gaten gehouden en nieuwe projecten zijn door de jaren heen vaak gestart. Zo wordt er nu ook Gulfi gemaakt op de Etna.
Vandaag de dag wordt Gulfi bestuurd door de drie zonen van Vito die zich elk met een andere tak van sport bezig houden. Jaarlijks worden er 190.000 flessen geproduceerd.
De wijnen
De ster van Gulfi is de Nero d’Avola, koning van zuid Sicilië en zeer geschikt voor het uitermate warme klimaat. In Chiaramonte Gulfi, waar de Locanda zich bevindt groeit Nero d’Avola, Chardonnay, Carricante, Albanello en Frappato. De bodem bestaat uit klei en kalksteen en fossielen. Hoogte van de wijngaarden is tussen de 400 en 500 meter. Hier worden de VALCANZJRIA, CARJCANTI, ROSSJBLEO, NEROJBLEO, CERASUOLO DI VITTORIA en de CERASUOLO DI VITTORIA CLASSICO gemaakt.
De J in de namen van de wijnen verwijst naar het Grieks, het is bij wet verboden om de namen van de “cru’s” op de fles te vermelden, vandaar zijn de i’s vervangen door j’s. De Griekse roots zijn erg zichtbaar in dit deel van Sicilië, ook de afbeelding op de flessen van Gulfi verwijst naar een mozaïek met Grieks tafereel.
Meer richting de val di Noto, in Pachino, bij de stad Noto aan de kust worden de vier “Grand cru’s” van Nero d’Avola gemaakt. Dit is een plek waar twee tectonische platen samenkomen, de Afrikaanse en de Europese. Hierdoor bestaat de bodem uit verschillende samenstellingen, te weten vulkanisch, kalksteen, zwarte klei en rode ijzerrijke Mediterrane ondergrond. Elke “Grand cru” heeft een andere bodem samenstelling en daarom zijn alle vier de wijnen zeer verschillend. De vier Pachino wijnen zijn de NeroBaronj, NeroBufaleffj, NeroMaccarj en de NeroSanlorè.
Op de Etna maakt Gulfi een Etna Rosso die Reseca heet, de wijngaarden liggen in Randazzo op 850 meter hoogte. Nerello Mascalese groeit hier op vulkanische grond. Als vreemde eend in de bijt maakt Gulfi ook een Pinot noir op de Etna. Hij heet Pinò en heeft als enige fles een ander etiket.
Lees hier alles over de wijnen.
Locanda Gulfi
Wat Gulfi extra bijzonder maakt, is haar prachtige Locanda. Het is niet zomaar een wijnhuis met wijngaarden waar je langs kunt gaan voor een proeverij. Het is een waar paradijs voor de liefhebber van wijn, spijs en luxe. Op de plek waar de wijnen gemaakt worden, is een prachtig hotel gebouwd met een spectaculair zwembad met een uitzicht waar je U tegen zegt. Ik spreek in superlatieven en dat verdient het ook.
De Locanda bestaat uit een gourmet restaurant waar de 20jaar jonge chef enkel werkt met streekproducten. Denk aan olijfolie van de Tonda Iblea, het inheemse olijvenras dat groeit in de heuvels van Iblea, Ragusa. Er is een à la carte menu of keuze uit een meergangen-menu van de chef.
Wij proefden onder andere de eigentijdse versie van de Parmigiana di Melanzane, de Spaghettoni met citroen en rode gamba uit Mazare del Vallo, het varkenslapje met creme van koffie en granita van citroen en de huisgemaakte Cannolo Siciliano. #foodporn
We bleven slapen dus konden na het eten zo naar onze kamer rollen, de kamers zijn stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. Hoogtepunt van ons verblijf bij Gulfi was absoluut het prachtige zwembad.
Boek hier je verblijf bij Gulfi.