De mooiste eilanden en hun wijnen

Eilandwijn. Waarom vind ik dat nou zo bijzonder? Allereerst is het natuurlijk geweldig om wijn te drinken op een prachtig eiland. De zon, de zee, het uitzicht. Wijn smaakt dan altijd beter. Maar er zijn ook andere redenen! Ik bespreek hier de belangrijkste.

Wat maakt eilandwijn zo bijzonder?

Wijnen die worden geproduceerd op een eiland kunnen bijzonder zijn om verschillende redenen:

Terroir

Het unieke terroir van een eiland, bestaande uit de bodem, het klimaat en de geografische ligging, kan een invloed hebben op de wijnproductie. De combinatie van vulkanische, kalkrijke of andere specifieke bodemsoorten, samen met de invloed van de zee en het lokale microklimaat, zorgt voor wijnen met een karakteristieke smaak en aroma’s die je niet snel ergens anders zult vinden.

Geïsoleerde omgeving

Eilanden kunnen vaak geïsoleerd zijn van het vasteland en andere wijnproducerende regio’s. Dit kan leiden tot een unieke genetische diversiteit van druivenrassen die op het eiland groeien. Bovendien kan de isolatie zorgen voor een behoud van traditionele wijnbereidingsmethoden en een sterke lokale wijnbouwcultuur.

Microklimaat

Ook hebben eilanden vaak een specifiek microklimaat dat wordt beïnvloed door de omringende zee. Ze hebben vaak mildere temperaturen, hogere luchtvochtigheid en een grotere blootstelling aan zeewind. Deze factoren kunnen gunstig zijn voor de wijnbouw, omdat ze kunnen zorgen voor een langere rijpingsperiode, een betere zuurgraad en complexere smaakprofielen in de resulterende wijnen.

Exclusiviteit en zeldzaamheid

Doordat er vaak beperkte wijnbouwgebieden zijn op een eiland, kan de productie van eilandwijnen beperkt zijn. Dit kan leiden tot schaarste en een hogere vraag naar deze wijnen. Hierdoor kunnen eilandwijnen een exclusiever en zeldzamer karakter hebben, wat bijdraagt aan hun bijzondere status.

Toeristische ervaring

Vanwege de prachtige landschappen, schilderachtige wijngaarden en wijnhuizen, kan het bezoeken van een wijnmakerij op een eiland een unieke toeristische ervaring bieden, waarbij je de wijnproductie kunt combineren met het genieten van het landschap, de lokale cultuur en gastronomie.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle eilandwijn automatisch bijzonder is. De uiteindelijke kwaliteit van de wijn hangt af van verschillende factoren, waaronder de wijnmakerij, de gebruikte druivenrassen, de wijnbereidingsmethoden en de vaardigheden van de wijnmaker.

Mijn favoriete eilandwijnen

CLOS POGGIALE AOP – White – Organic Wine

Onlangs bezocht ik Domaine Terra Vecchia in Corsica. Ik werd hier verliefd op de lokale wijnen van Vermentinu. Mijn favoriet is de Clos Poggiale AOP. Een complexe wijn met aroma’s van tropisch fruit en citrus, een mooie vettige structuur door de rijping sur lie. Heerlijk bij de lokale visgerechten die het eiland rijk is.

Hier lees je meer over Domaine Terra Vecchia.

wijnen van corsica

HELIOS GRILLO 830 METRI Grillo DOC Sicilia

Sicilië weet keer op keer weer mijn hart te veroveren. Een van mijn favoriete wijnhuizen op het eiland is dan ook Di Giovanna wines, een wijnhuis met een lange traditie en geschiedenis waar de druiven groeien op grote hoogtes. Grillo is dè witte druif van Sicilië en de Helios Grillo is een hele bijzondere wijn. Een florale wijn met tropische tonen en een prachtige ziltige toets. De wijn krijgt voor een deel houtrijping, wat zorgt voor complexiteit en body. Een heerlijke Grillo kun je hier bestellen.

eilandwijnen

ASSYRTIKO by GAIA WILD FERMENT

Santorini is misschien wel het meest bijzondere wijneiland dat ik bezocht heb, vanwege de vulkanische bodems, de wijnstokken die in mandjes op de grond groeien en de keiharde zeewind. De wild ferment van Gaia wines is mijn favoriet. Een wijn vol mineraliteit, tonen van honing, citrus en bloemen. Heerlijk bij tempura, volle salades en gegrilde gamba’s.

Meer over Assyrtiko lees je hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait