Cap Classique – mousserend Zuid-Afrika op z’n best

Wijn uit Zuid-Afrika is helemaal van nu. En dan spreek ik over goede wijn. Met hoofdletter G. Niet lang geleden interviewde ik Andrea Mullineux, (bekijk het interview hier) vrouwelijke wijnmaakster die topwijnen produceert in Swartland.

1 September is Cap Classique day en in samenwerking met de WOSA wil ik stil staan bij de bubbels van Kaapse bodem.

Mousserende wijn uit Zuid-Afrika wordt vonkelwyn genoemd en wordt sinds 1971 geproduceerd. De methode is dezelfde als die van Champagne, de methode is de méthode traditionelle waarbij een tweede gisting op fles plaatsvindt.

Méthode Cap Classique

In 1992 werd de term Cap Classique voor het eerst gebruikt om een mousserende wijn met tweede gisting op fles aan te duiden. Méthode Cap Classique wordt afgekort als MCC en werd geïntroduceerd door de Cap Classique Association.

De productie van een Zuid-Afrikaanse bubbel in bovenstaande categorie hoeft niet aan dezelfde strikte eisen te voldoen als in de Champagne streek maar de kwaliteit verbetert van dag tot dag. Tot vorig jaar was het verplicht om de wijn minimaal 9 maanden sur lie (op de gistcellen) te laten rusten, dit is onlangs verhoogd naar 12 maanden, wat de complexiteit zeer ten goede komt.

Echte regels omtrent druivensoorten die gebruikt mogen worden zijn er niet maar het gebruik van Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier wordt aanbevolen.

Silverthorn wines

Ik proefde de Green man 2017 van Silverthorn wines, een producent van Zuid-Afrikaanse Cap Classique waar je U tegen zegt. De bodem is vergelijkbaar met die van Champagne (hun eigen woorden, ik ben er niet geweest) en is rotsachtig, schalie- en kalkrijk. Druiven die men hier verbouwt zijn Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier.

Silverthorn Green man

Half human, half nature, the Green Man is an ancient mythical figure representing the spirit of the forest, the continuous regeneration of life and the interdependence of all things. He has appeared throughout the ages from as far afield as ancient Babylon, India, Borneo and Nepal, to abbeys and cathedrals all over Europe. He manifests in many forms, most commonly as a semi-human, foliate head, representing the fusion of man and nature. In his modern guise, The Green Man has appeared under a new name – Ecology. It is this spirit, as well as the delicate green hue of Silverthorn’s Chardonnay Cap Classique, that inspired winemaker John Loubser to break with traditional name ‘Blanc de Blancs’ and personify the wine with the name The Green Man.Silverthorn wines

Green man 2017

De Green man is een blanc de blancs en de Chardonnay druiven worden zeer vroeg in de koelte van de ochtend handmatig geplukt. De trosjes worden in zijn geheel geperst en het grootste deel fermenteert op rvs vaten, een klein deel op houten vaten voor de complexiteit. Daarna rijpt de wijn maar liefst 22 maanden sur lie.

Het resultaat? Een prachtig elegant glas bubbels dat ruikt naar appeltjes, honing en bloemen, lichte tonen van brioche. De smaak is gelaagd, wat appel en citroen, tonen van gist, een kleine zoute toets en een enorm lange afdronk.

In Nederlands is de wijn verkrijgbaar bij Kaap tot Kaap wyn. Lees hier meer over alternatieven voor Champagne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait