Wijn decanteren – hoe, wat, wanneer?

Wijn decanteren, hoe wat wanneer, ik leg het hier uit. Helemaal leuk al die prachtige kannen waar je wijn in kunt overgieten. Je hebt ze rond, peervormig, met enorme toeters eraan, sommigen lijken op een boa constrictor. Waar is het nou precies goed voor? Heeft decanteren een functie of is het slechts voor de sier?

Wat is decanteren?

Decanteren is in principe gewoon bedoeld om een oudere wijn te scheiden van z’n sediment, ook wel bezinksel genoemd. Waneer een wijn lang op de fles rijpt, ontstaat er een chemische reactie tussen de kleurstoffen en de tannines, wat zorgt voor het ontstaan van wat zwevende deeltjes in de fles. Deze deeltjes storten zich naar de bodem en voila, er zit wat prut onderop. Om te voorkomen dat dit in je glas belandt, schenk je de wijn voorzichtig over in een karaf, soms door een zeefje of met een lichtje onder de fles zodat je goed kunt zien waar de rommel zich bevindt.

Wat is karafferen?

Karafferen doe je juist met een jonge wijn die een beetje mag ‘ademen’ voordat ‘ie gedronken wordt. Dit soorten karaffen zijn mooi breed van onder waardoor de zuurstof optimaal met de wijn kan dansen. Je kunt zo een karaf lekker rond walsen of gewoon een tijdje laten staan.

Sommige karaffen zijn prachtig om te zien, en onderstaand model van Zieher heet Eddy en is door z’n speciale bouw zodanig effectief dat enkele uren in karaf gereduceerd is tot een paar minuten. Bekijk het filmpje om te zien hoe het precies werkt. Persoonlijk vind ik het erg vernuftig maar vooral heel erg mooi om te zien.

Wijnen die ik graag decanteer zijn mooie Bordeaux wijnen, Taurasi’s uit Campania maar ook sommige witte wijnen kunnen echt een oppepper krijgen van even in de karaf.

Wil je meer lezen over interessante wijn gadgets? Lees dan verder over de coolste wijnkoeler en de Coravin Pivot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait