Aligoté- Bourgogne’s rijzende ster

Aligoté stond jarenlang bekend als het lelijke eendje van de Bourgogne. In de schaduw van de grote druif Chardonnay werd ze gebruikt om kir van te maken. Voor wie dit niet kent; een kir is droge witte wijn met een scheutje crème de cassis. Voor een kir royal vervang je witte wijn door Champagne. Lees hier over een heerlijke en betaalbare Champagne.

De Aligoté druif is een kruising tussen Pinot noir en Gouais blanc uit 1780. De druif gedijt erg goed op vruchtbare kleigronden (Chardonnay heeft hier een hekel aan) en heeft hogere opbrengsten dan Chardonnay.

De AOC Bourgogne Aligoté is speciaal voor de Aligoté in het leven geroepen in 1937 en sindsdien gaat het steeds een stukje beter met het imago. In 1998 kwam daar ook de AOC Bouzeron bij die 100% Aligoté voorschrijft.

Aligoté heeft flinke zuren en wordt door wijnmakers vaak in een frisse stijl gemaakt. Houtrijping in gebruikte vaten komt voor, nieuw hout zie je zelden.

Ik ben een groot fan van de Aligoté van Boyer-Martenot. Gemaakt jonge wijnmaker Vincent Boyer. De wijngaarden liggen net buiten Meursault op de vruchtbare bodems die de Chardonnay druif geen goed doen.

De druiven worden met de hand geplukt en rijpen na de vergisting een jaar op gebruikte houten vaten (de vaten zijn tussen de 4 en de 7 jaar oud). Daarna rijpt de wijn nog een jaar in beton (ei-vormig).  

Het resultaat is een prachtige wijn met tonen van wilde bloemen, citroen en groene appel. In de smaak sappige abrikoos, peer en citrus. Veel diepte en smaak en goed te combineren met lichte voorgerechten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait