Regio – Kaapstad, Zuid-Afrika.
Bodem – Ontbonden granieten bodem.
Vin de Constance is een zoete, weelderige en hoogstaande wijn gemaakt van 100% Muscat de Frontignan. De wijn heeft 330 jaar geschiedenis en door de jaren heen een reputatie opgebouwd die het heeft gemaakt tot wat het nu is. Het begon allemaal in 1685 toen de 10e commandant van de VOC, Simon van der Steel zijn eigen land kreeg om te verbouwen, en een geschikte plek vond voor de wijnbouw.
Van Der Steel noemde zijn boerderij Constantia. Men gelooft dat de naam afkomstig is van het VOC-schip “Constantia”. Ook wordt gezegd dat Constantia afkomstig was van het Latijnse woord voor constantheid en standvastigheid, de eigenschappen die door Van der Steel zeer gerespecteerd werden.
In 1716, direct na het overlijden van Van der Steel, werd een veiling gehouden en werden zowel de wijngaard Groot Constantia als Klein Constantia aan twee verschillende eigenaren verkocht. Constantia vond zijn stempel op de internationale kaart toen koning Lodewijk Filips zijn afgezanten stuurde om de wijn van de Kaap van de Goede Hoop te halen, en men gelooft dat Napoleon zijn ballingschap doorbracht door dronken te worden met de Vin de Constance op het eiland Sint Helena.
De boerderij maakte door de Phylloxera ongelooflijk zware tijden door en ging in een diepe slaapstand. Alleen Dougie Jooste kon hem in 1979 wakker schudden toen hij de boerderij kocht. Kort na de komst van Jooste werd in 1986 een moderne Vin de Constance uitgebracht. De wijn kreeg te maken met verschillende uitdagingen, omdat de smaak van de consument al van zoete naar droge wijnen was ontwikkeld. Maar de kwaliteit van de wijn nam nooit af, sinds 1986 staat hij regelmatig op de lijst van ‘s werelds beste wijnen.
Proefnotities: Diep, geel-goud van kleur, met een duidelijke viscositeit. Intense en complexe neus van gedroogde abrikoos, mandarijn en muskaat. Weelderige, geconcentreerde, zoete fruitsmaken in de mond worden in evenwicht gebracht door een fijne zuurgraad, gevolgd door een zeer lange, smaakvolle afdronk.
Geschreven door Dibyendu – lees meer van zijn artikelen hier.