De wijnen van Quebec

Al in een ver verleden merkte Samuel de Champlain wilde druiven op in Quebec, en ging hij uit van de mogelijkheid om in deze nieuwe nederzetting wijnstokken te verbouwen. Hij plantte Franse druiven die de harde winters niet overleefden.

De Britse bezetting van het Franse Canada leidde tot een snelle uitputting van de Franse wijnimport. Gedistilleerde dranken werden de favoriete drank van de Quebecers.

Rond 1864, toen Quebec gesubsidieerd werd voor de landbouw, om wijnmakers te stimuleren wijn te verbouwen, werden hybride druiven geïntroduceerd in de Verenigde Staten. De matigheidsbeweging in de VS, die ook in alle Canadese provincies tot uiting kwam, bracht een stemgelegenheid to stand. 81,1% stemde tegen het verbod, wat leidde tot een provinciaal breed referendum, waarin de “gevaarlijke” gedistilleerde dranken plaats maakten voor bier, wijn en cider.

In de jaren tachtig begonnen wijngaarden in de zuidelijke regio van Quebec op te duiken, waarvan de meeste nog steeds open zijn en vooruitgang boeken in de wijnindustrie van Quebec. De kwaliteit van de geproduceerde wijnen vielen op in het oog van de Fransen en in 1995 sloten de Association des Vignerons du Québec en het Syndicat viticole des Graves et Graves supérieures van het district Bordeaux zich aan bij een organisatie van deskundigen.

Het klimaat van Québec

Het klimaat van Quebec staat niet bekend als het meest vergevingsgezinde. Het is een vier maanden durende winter met veel vocht en het vriest vaak hard genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste variëteiten van Europese wijnstokken het niet overleven. De zomers zijn vochtig, waardoor de variëteiten gevoelig zijn voor potentiële ziektes. Met deze uitdagingen komen innovatieve oplossingen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom hybride druiven worden gebruikt om wijn te maken in deze regio, omdat ze bestand zijn tegen het klimaat.

Quebec IGP

Er is een nieuwe IGP Vin du Québec bevestigd. De erkenning van de IGP Vin du Québec is een voortzetting van het streven naar kwaliteit in het afgelopen decennium. Na hard werk voor het verbeteren van de kwaliteit van de wijnen in Québec, is de IGP een instrument voor erkenning van het bijzondere karakter van de wijnen van Québec. Het kan de volgende fase zijn in de richting van consistentie, kwaliteitscontrole en een volledig respect voor het land en het terroir.

Quebec-variëteiten

Enkele van de meest gebruikte rassen in Quebec zijn:
VIDAL Een kruising van de Trebbiano Toscano en Rayon. Vidal werd in de jaren 1930 gecreëerd voor het maken van cognac, door Jean-Louis Vidal. Dit ras levert normaal gesproken droge witte wijnen en verbazingwekkende ijswijnen met tonen van peer en citrus.

SEYVAL BLANC Met de oorsprong in Frankrijk, is dit de meest bekende druif in Quebec. Deze druif is in de Champagne aangeplant tijdens de Phylloxera om de creatie van hoogwaardige wijnen te garanderen. Regelmatig gebruikt voor het maken van ijswijn, creëert de druif over het algemeen droge, lichte wijnen met een stevige zuurgraad. serval noir

FRONTENAC GRIS Deze druif is geschikt voor het maken van droge witte wijnen en ijswijnen. Hij is in 2008 in Quebec geintroduceerd en bevat een aanzienlijk suikergehalte en scherpte. Frontenac Gris-wijnen bevatten gewoonlijk perzikgeuren.

FRONTENAC BLANC Net als zijn neef Frontenac Gris is Frontenac Blanc extra flexibel. Het bloeit in alle soorten bodems en past bij een breed scala aan wijnstijlen, met een citroengele tint en geuren van perzik, peer en tropische vruchten. frontenac

Om dit alles kort samen te vatten: Quebec heeft een liefde voor haar land en terroir. Er zijn veel meer soorten aangeplant in de provincie dan hierboven vermeld, en met wat ruimte om nederig te groeien, zijn deze wijnen zeer goed en kunnen ze uitmuntend worden!
Om uw volgende fles Quebec te vinden of om deze regio in uw kelder te introduceren, kunt u de informatieve gids van de SAQ raadplegen of de website van het toerisme van Quebec raadplegen voor een volledige lijst van wijngaarden en de wijnroute in de onderstaande links.

SAQ Wijnen van Quebec: https://www.saq.com/en/products/origine-quebec-products

Wijnroute: https://www.quebecoriginal.com/en/savour/quebec-wines

Geschreven door Christine – Only with wine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait