Soave ontdekken bij Suavia- op wijnreis met Anfors

Yes ik ga naar Suavia, het huis dat mijn favoriete Soave produceert!

Als mensen aan me vragen wat ik het leukste vind aan het wijnvak, zeg ik altijd: “Bezig zijn met mijn passie”. Wat ik eigenlijk bedoel is: “Op wijnreis gaan!”

Mijn vriend nam me onlangs voor mijn verjaardag mee naar de Champagnestreek (lees binnenkort leuke tips) en twee weken later zat ik in het vliegtuig naar Verona om met gerenommeerd wijnimporteur Hans Bijvoets en een stel sommeliers een aantal van zijn producenten te bezoeken. Wat wil een wijnfreak nog meer!

Aangekomen in Verona gingen we per mini-van op pad naar wijnhuis Suavia. Een Soave producent midden in het Soave Classico gebied.

Over Soave Classico

Soave Classico bevindt zich in de heuvels rondom het dorpje Soave. Dit is het historische productiegebied waar ooit de eerste Soaves gemaakt werden. Inmiddels wordt er heel veel Soave geproduceerd buiten het Classico gebied en dit staat niet altijd bekend om goede kwaliteit. Beneden aan de heuvel is de bodem alluviaal, de wijnstokken hoeven niet al te zeer hun best te doen om te drinken en de bodem bevat weinig spannende mineralen. Dit gepaard met suffe druivensoorten en hoge opbrengsten kan desastreuze gevolgen met de zich meebrengen. 

Niet bij Suavia, daar weten ze wel wat kwaliteit is. Binnen het Classico gebied bezitten ze 30 hectare kwaliteitswijngaarden binnen de Cru’s: Fittà, Carbonare, Castellaro en Tremenalto. 

Tijdens een rondje door de wijngaarden werden we verteld wat de bodem in dit gebied zo bijzonder maakt. In het begin der dagen bestond het gebied uit een grote vulkaan. De vulkaan is niet meer, maar de vulkanische bodem bleef. De bodem bestaat uit donker en zacht basaltlava waar de wortels van de wijnstokken heel diep in moeten kruipen om zo bij water te komen. Dit brengt met zich mee dat de wortels veel mineralen opnemen uit de bodem. Wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de Soaves uit het Classico gebied zo fucking, excuzes le mot, lekker zijn. 

Iets meer over de druiven

De druivenstokken in dit gebied zijn geplant volgens het Pergola Veronese systeem. Het pergola-systeem geleidt de wijnstok verticaal de lucht in waar de bladeren over een geraamte heen kunnen groeien. Dit zorgt ervoor dat zich bovenaan de stokken een soort dak vormt, waaronder de druiven heerlijk in de halfschaduw kunnen chillen en niet te veel last hebben van de zon, die in Italië geen grappen maakt. 

Dan nu de druiven. De koningin van de Soave is de Garganega. Kijk hier mijn Youtube video voor de uitspraak. Het kost een klein beetje van je tijd en dan hoef je niet meer voor de rest van je leven voor lul te staan als je weer eens karkanéka zegt. Andere toegestane druivensoorten zijn de Trebbiano, Chardonnay en Pinot bianco.

De beste Soaves bestaan vaak compleet uit Garganega, alhoewel Suavia een 100% Trebbiano di Soave produceert onder de naam Massifitti, die niet te versmaden is. Dit beslaat 2% van de aanplant en was altijd een nobelere druif dan de Garganega. Deze druif is verwant aan de Verdicchio di Lugana. Vanwege de regelgeving komt de fles op de markt als een IGT en niet als DOC Soave Classico maar een beetje tegen de regels ingaan is toch alleen maar leuk. 

Mijn favoriete Soave van Suavia? Zeker de Monte Carbonare, 100% Garganega. De wijn komt van de hoogste heuvels in het Soave Classico gebied en de druivenstokken zijn 75 jaar oud. Deze wijn wint keer op de keer de Tre Bicchieri en wordt omschreven als een ‘Icon wine’ voor Soave Classico. Bij Brasserie van Baerle per glas te bestellen. De wijn is tropisch en doet denken aan citroen, rokerig en vol, heel veel mineraliteit door de vulkanische bodem. De wijn heeft geen houtopvoeding gehad. 

Je kunt ‘m hier bestellen. https://www.anfors-imperial.com/soave-classico-monte-carbonare-2017-suavia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait